23 Май 2024четвъртък19:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Кражба за 1 млрд. лева: Как бе източен Пловдивският панаир (продължение)

/ брой: 81

автор:Иван Петков

visibility 555

Иван Петков


(продължение от вчерашния брой)

Преди дни Административен съд - Варна отмени решенията на Общинския съвет, с които безвъзмездно се прехвърлят акциите на Община Варна в "Международен панаир - Пловдив" в дружеството "Пълдин туринвест", което е мажоритарен собственик на панаира. Делото бе образувано по жалба на Областния управител на Варна. В мотивите си съдът сочи, че при вземането на решенията са нарушени основните принципи на административния процес - за истинност, равенство, достъпност, публичност и прозрачност, последователност и предвидимост. Как се стигна дотук?Големият противник на лявата идея и борец срещу Георги Гергов - Спас Гърневски, избран за съветник от ГЕРБ, прави доклад за случващото се с Панаира в Общинския съвет, където за близо час го изчита и го нарича "грабежът на века". Като съветник в този мандат бях пряк свидетел на това.
Но в края на юли 2016 година Министерски съвет прави уникално предложение: останалите акции, които държавата има в Панаира да бъдат... разделени и то между Община Варна и Община Пловдив. И започват големите размишления, защо така. Уж Варна ще привлича повече изложители в панаира в Пловдив?! Но по-запознати лица напомнят, че в центъра на морската столица има обект, които Георги Гергов притежава, но пустее, не се случва нищо с него. Няколко дни преди това решение тогавашният министър на културата Вежди Рашидов имаше обиколка на мястото с Гергов и коментираше, че този въпрос трябва да се реши.
Всеобщото мнение се обедини около това, че ще бъде направена размяна -

акции срещу мястото във Варна

В същото време в Пловдив се надига голяма суматоха и притеснение у гражданите и управляващите. Насрочена е сесия, която да разгледа това предложение. Последната преди лятната почивка. Спомням си тогава как пламенно се изказваха "против" лица като Дани Каназирева (сега народен представител от ГЕРБ), Спас Гърневски и самият Иван Тотев. И се взе решение щ360/02.08.2016 г., с което не приемаме акциите, точно, за да не се стигне до унищожение на Панаира. Тогава аз не гласувах, а само четирима бяха против това решение и те бяха, разбира се, другите съветници от групата на БСП, сещате се сами защо...
Всички щастливи и доволни, Панаирът е спасен. Идва, обаче, април месец следващата година и изведнъж трябва да се отмени това решение и акциите да бъдат придобити. Шаш. Спомням си много добре тази дата - 13.04.2017 г., защото Спас Гърневски излезе от залата, а Иван Тотев и Дани Каназирева трябваше да заемат друга позиция. Кметът Тотев в пламенна реч обясняваше защо трябва да променим решението си и, разбира се, бяхме вече под десет човека, които гласувахме против това Решение щ110 от същия ден. Реално активите, които общината е апортирала в "Пълдин туринвест" АД в терени и имоти и активи на "Международен панаир-Пловдив" по днешни пазарни оценки надхвърлят 1 млрд. лв. За тях Георги Гергов не е дал нито един лев свои капитали.
 
Но сагата не спира дотук

Преди следващата сесия, която беше на 27.04.2017 г., Бойко Борисов вика в централата на ГЕРБ тогавашния областен управител Здравко Димитров (настоящ кмет на Пловдив) и тогавашния кмет Иван Тотев. По медиите са изпратени снимки как тримата разговарят относно акциите на Панаира - че трябва да се върнат, защото имало "внушения, които ни свързват".
Какво се е случило, какво накара тези хора в рамките на две седмици да направят такива резки "завои" - историята мълчи. На сесията, на която взех пръв думата за това, че акциите трябва да са на държавата, Тотев направи поредната маневра, обяснявайки, че трябва да отменим решение щ110 от преди две седмици, което е върнато от областния управител, защото не било правилно. На 02.05.2017 г. същото прави и Общински съвет Варна. И пловдивчани за пореден път са спокойни.
Обаче се оказва, че кметът на Община Варна не изпълнява решението на общинския си съвет и въпреки него акциите остават собственост на морската община. Никой не казва защо това се случва. Журналисти са питали във Варна как така не се изпълнява общинско решение. Има отговори от сорта, че не било задължително за кмета, а просто му дава съгласие да ги върне, ако реши. Но акциите си остават там.
Естествено, в годините започва да се изпълнява плана за тези дялове. През октомври 2018 кметът на Варна Иван Портних има решение на общинския съвет да плати 43 млн. лв. на Георги Гергов като купи дружеството "Централен универсален магазин - Варна", което е собственик на парцела от 2,9 дка., познат като "Дупката". Още по-интересно е, че тези пари биват осигурени с решение на Министерски съвет. Но това не решава проблемът с дяловете на Панаира.

Ходът на всички тези събития

се разплита чак на 10.12.2021 г., когато Варненският общински съвет дава съгласието си за прехвърляне на акциите, които община Варна притежава в "Международен панаир Пловдив", на дружество "Пълдин туринвест". Общината става акционер в дружеството като апортира в него 16 314 400 броя обикновени поименни безналични акции, с номинал на всяка една от по 1 лев, от капитала на "Международен панаир Пловдив". Честито! На печелившите, които не са обикновените данъкоплатци.
Възмездието дойде преди няколко дни, когато Варненският административен съд отмени това решение, тъй като няма отмяна на решението от 02.05.2017 г. за връщане на акциите на държавата.
Всички сме убедени, че това решение ще бъде атакувано пред Върховния административен съд. Ще чакаме и това решение - какво ще се случи ако е положително за обществото и потвърди решението на Варненския съд. Реално Община Варна ще трябва да изпълни решението си от 2017 г. и да върне акциите на държавата.

Но каква е ситуацията в момента?

Приятелят на Гергов Сотир Цацаров (помните, че и двамата бяха главни герои в "Цумгейт", където също няма наказани), след като подаде оставка от КПКОНПИ, се върна на работа във Върховна касационна прокуратура като началник на отдел "Нормативен анализ".
Въпреки протестите на гражданите и опитите на сегашната коалиция, главен прокурор на Република България е Иван Гешев. Да не забравяме, че той беше предложение на Сотир Цацаров. Гешев, в свое изказване на 26.02.2020 г., беше заявил, че ще се направи проверка на Панаира, независимо дали става дума за Георги Гергов.
Но две години след тези негови думи няма никакви реални действия. Привиквани са съветници, участвали в гласуването при създаването на "Пълдин туринвест", но вече има и такива от тях, които не са сред живите. Още повече, че тогава не се е гласувало електронно (както сега) и има само крайния брой подкрепа за това предложение, без да са ясни имена (някои хора си имат късмет).


Дали ВАС ще потвърди

решението на Варненския административен съд? Дали Община Варна ще върне акциите на държавата, тоест на Министерство на икономиката? Дали най-накрая ще има истинска проверка по случая и ще има ли обвинени? Ще се спаси ли една от емблемите на Пловдив, а и на България, или ще бъде поредният голям жилищен комплекс или нещо друго, но не и изложбен център?
Вече над петнадесет години тези неща се говорят, пишат се статии, цитират се в социалните мрежи. Нищо ново няма написано тук! Всеки, които се интересувал, го е чел в много публикации във вестници, списания и социални мрежи през годините. Ще има ли някаква промяна? Или ще продължим постарому? И този ли случай, както много други от прехода насам ще приключи без яснота? Предстои да разберемЕ дали в крайна сметка всичко няма да приключи по давност, а някъде някой, с пура в уста, ще потрива блажено ръце.

За първата част на статията натиснете ТУК!

.

С над 80% се сринаха чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 95

Между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 95

Част от лавандулата може да остане по полето

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 95

Три страни в Европа признават Палестина

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 95

Румъния вдига с 10% най-ниските заплати

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 95

ЕС одобри закон за изкуствения интелект

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 95

Нидерландия забранява международните осиновявания

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 95

За нормално бъдеще

автор:Ина Михайлова

visibility 703

/ брой: 95

България не е готова за еврозоната

автор:Евгени Гаврилов

visibility 356

/ брой: 95

Позорна статистика

автор:Аида Паникян

visibility 352

/ брой: 95

Защо парите бягат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 333

/ брой: 95

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ