22 Септември 2019неделя11:04 ч.

Срещи

Крайдунавски поети рецитираха стихове на "Радецки"

Официална премиера на антологията "Дунавски предели"

/ брой: 122

автор:Боян Бойчев

visibility 1169

Община Козлодуй беше домакин и съорганизатор на Международната среща на писатели от дунавски държави, осъществена от Съюза на българските писатели с подкрепата на Министерството на културата. На срещата в крайдунавския град беше представена антологията "Дунавски предели", издадена от издателство "Български писател". Поетичният сборник включва автори от Германия, Словакия, Унгария, Сърбия, Молдова, Украйна и България. 

Писателската делегация бе посрещната от зам.-кмета на община Козлодуй г-н Николай Николов и представители на общинска администрация от дирекция "Хуманитарни дейности". 

Поетите посетиха Ботев парк и музея "Новата станция на България", където Николай Пачев изнесе беседа за историята на козлодуйския бряг и за Ботевата чета.

Представянето на книгата и литературното четене се състояха в салона на Националния музей параход "Радецки". Благовеста Касабова, която е родом от Козлодуй, говори за литературните традиции на региона. Свои творби прочетоха  Мирослав Биелик и Мирослав Демак от Словакия; Радомир Андрич и Нина Симич от Сърбия; Дмитрий Бураго от Украйна; Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, Атанас Звездинов, Мая Панайотова и Димитър Христов, който бе водещ на четенето, както и поетесите от Козлодуй Румяна Нейкова и Рилка Терзиева.

Председателят на ОбС Козлодуй г-жа Мая Занева поздрави участниците в международния форум от името на ръководството на общината. 

Гостите бяха развълнувани от факта, че са на козлодуйския бряг, свързан с героичния подвиг на поета революционер Христо Ботев и неговата чета.

На следващия ден в Националния литературен музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София се проведе още едно литературно четене на поети, включени в антологията. В него взеха участие Мирослав Белик, Радомир Андрич, Нико Стоянов, Мина Симич, Атанас Капралов, Рада Добриянова, Павлина Павлова, Анжела Димчева, Димитър Христов, Иван Есенски, Боян Ангелов, Анелия Янковска - Сенгалевич, Петър Андасаров и Атанас Звездинов.

Честваме 111 години независима България

автор:Дума

visibility 43

Слънчево в празничния ден

автор:Дума

visibility 44

До 100 000 лева глоба за БНР

автор:Дума

visibility 299

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 686

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 572

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 459

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 447

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ