09 Юли 2020четвъртък04:47 ч.

Срещи

Крайдунавски поети рецитираха стихове на "Радецки"

Официална премиера на антологията "Дунавски предели"

/ брой: 122

автор:Боян Бойчев

visibility 1473

Община Козлодуй беше домакин и съорганизатор на Международната среща на писатели от дунавски държави, осъществена от Съюза на българските писатели с подкрепата на Министерството на културата. На срещата в крайдунавския град беше представена антологията "Дунавски предели", издадена от издателство "Български писател". Поетичният сборник включва автори от Германия, Словакия, Унгария, Сърбия, Молдова, Украйна и България. 

Писателската делегация бе посрещната от зам.-кмета на община Козлодуй г-н Николай Николов и представители на общинска администрация от дирекция "Хуманитарни дейности". 

Поетите посетиха Ботев парк и музея "Новата станция на България", където Николай Пачев изнесе беседа за историята на козлодуйския бряг и за Ботевата чета.

Представянето на книгата и литературното четене се състояха в салона на Националния музей параход "Радецки". Благовеста Касабова, която е родом от Козлодуй, говори за литературните традиции на региона. Свои творби прочетоха  Мирослав Биелик и Мирослав Демак от Словакия; Радомир Андрич и Нина Симич от Сърбия; Дмитрий Бураго от Украйна; Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, Атанас Звездинов, Мая Панайотова и Димитър Христов, който бе водещ на четенето, както и поетесите от Козлодуй Румяна Нейкова и Рилка Терзиева.

Председателят на ОбС Козлодуй г-жа Мая Занева поздрави участниците в международния форум от името на ръководството на общината. 

Гостите бяха развълнувани от факта, че са на козлодуйския бряг, свързан с героичния подвиг на поета революционер Христо Ботев и неговата чета.

На следващия ден в Националния литературен музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София се проведе още едно литературно четене на поети, включени в антологията. В него взеха участие Мирослав Белик, Радомир Андрич, Нико Стоянов, Мина Симич, Атанас Капралов, Рада Добриянова, Павлина Павлова, Анжела Димчева, Димитър Христов, Иван Есенски, Боян Ангелов, Анелия Янковска - Сенгалевич, Петър Андасаров и Атанас Звездинов.

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 264

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 111

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 171

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ