30 Май 2020събота22:07 ч.

Край на снишаването?

/ брой: 172

автор:Георги Пирински

visibility 1066

    В доклада си в неделя Сергей Станишев заяви, че "24 години БСП беше партията на компромисите. В зората на демокрацията взехме това решение... в името на националната кауза, съгласие." Но поради прекрачване на границите на търпението и разбирането за компромис през последната година "отказваме и няма да правим повече компромиси в управлението."
    В действителност обаче нещата са значително по-сложни. Да, още в началото на промените БСП обоснова и приложи последователна политика на търсене на съгласие по основните национални цели и предизвикателства, пред които се изправяше страната. И в името на такава цел бе оправдано да се търси коалиране с всички, които искрено се стремяха към национално помирение и съгласие.
    Едновременно с това обаче тихомълком бе възприет и друг вид "компромис", а именно т.нар. снишаване - съзнателното отбягване недвусмислено да се ангажираме с болезнените трансформации от централно планирана към пазарна икономика и от авторитарно към парламентарно управление. Поради което немалка част от осъществените на практика управленски компромиси бяха опорочени от двойственост и безпринципност.
    Така че пределът, който днес се маркира, следва да се отнесе на първо място не към евентуалните нови управленски коалиции, а към нещо друго - към скъсването със снишаването. Т.е. с високомерното пренебрежение спрямо общественото мнение, с апаратното управление на партийните дела, подменящо отговорния вътрешнопартиен диалог, с всякакви "релации" и недомлъвки по отношение на явлението "Пеевски и сие", и т.н., и т.н.
    Пред Михаил Миков се изправя именно това предизвикателство - скъсването със снишаването. Неговият предшественик не пожела или не можа да го направи. Шансът на новия председател се заключава именно в това да го осъществи убедено и докрай. И да инициира разработката и провеждането на нов курс за открито отстояване на истински демократичното начало за градежа на България като държава на свободата, сигурността и справедливостта!
 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1087

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 580

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1663

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 463

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ