20 Октомври 2019неделя21:57 ч.

Край на еврото = край на Европа

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 1741

Дойче Веле

Какво би се случило, ако още страни от ЕС обявят фалит, ако спасителният чадър се окаже недостатъчен и ако еврото наистина се провали? Тогава би било напълно възможно еврозоната да се разпадне.
Колкото повече се усложняваше положението в Гърция през пролетта, толкова по-ясно ставаше едно - че не става дума само за Гърция, а за еврото изобщо. Политиците започнаха усилено да говорят за тясно сътрудничество, за да бъде спасено еврото. Когато ЕС най-накрая прие помощния пакет за Гърция в началото на май, гръцкият премиер Папандреу също акцентира върху необходимостта от съвместна работа на страните членки.
"Спасяването на еврозоната надхвърля границите на Гърция. Предприетите от нас мерки показват нашата решителност да си сътрудничим с останалите страни членки, за да осигурим стабилността на еврото и на Европа изобщо", заяви Папандреу.
Под стабилност на Европа той имаше предвид не само икономическата, а и политическата стабилност. Федералната канцлерка Ангела Меркел също намекна преди това, че провалът на еврото би означавал провал на Европа. Но какво би се случило в Европейския съюз, ако еврозоната се разпадне и всяка страна върне националната си валута?
Жан Писани, директор на института за икономически изследвания "Брюжел" в Брюксел коментира така: "Последиците биха били огромни, защото става дума за най-важната инвестиция на европейците в изграждането на Евросъюза от почти 30 години насам. Ако еврозоната се разпадне, това би довело до спорове и разногласия, които биха обременили отношенията между отделните страни членки. Според мен обаче няма да се стигне дотам. Вярвам, че еврото ще оцелее. Но ако ме питате за евентуален друг сценарий, то той би имал тежки последствия."
Писани се опасява, че в случай на разпадане на еврозоната ще последва ренационализация на европейската политика, при която големите страни членки ще се наложат над малките. В резултат целият процес на интеграция ще бъде спрян, поне временно.
А какво ще е отражението извън границите на Европейския съюз? Каква част от световната политика зависи от еврото?
"Европейският съюз играе много важна роля при световните търговски преговори. Ако еврото изчезне, Европа вече няма да има това значение. Ако искаме да участваме в тези преговори, трябва да бъдем едно цяло. Разбира се, че там става дума за пари, но последиците ще надхвърлят рамките на монетарната политика", твърди Писани.
От самото начало общата европейска валута беше не само икономически, а и политически проект, който трябваше да стимулира интеграционния процес. Затова създателите й често си затваряха очите, когато финансовите предпоставки за някои страни кандидатки не бяха достатъчни.
Писани не желае да се обвързва с прогноза дали след няколко години всички страни членки на Евросъюза ще бъдат част от еврозоната, но той е убеден, че еврото ще продължи да съществува.

Синове на кметове се облажили с евтина земя

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 201

Глоба до 15 хил. лв. грози Борисов за незаконна агитация

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 201

Детският дом във Видин става комплексен център

автор:Аида Паникян

visibility 32

/ брой: 201

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 201

Половин тон заразена риба стигна до потребителите

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 201

Светът прахосва храна за 400 млрд. долара

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 201

Нарушава се примирието между Анкара и кюрдите

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 201

Джонсън поиска отлагане на Брекзит, но с уловка

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 201

Северна Македония върви към избори

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 201

В Хонконг прилагат Майдана от Киев

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 52

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 36

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 35

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ