02 Март 2021вторник10:10 ч.

Край на еврото = край на Европа

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 2218

Дойче Веле

Какво би се случило, ако още страни от ЕС обявят фалит, ако спасителният чадър се окаже недостатъчен и ако еврото наистина се провали? Тогава би било напълно възможно еврозоната да се разпадне.
Колкото повече се усложняваше положението в Гърция през пролетта, толкова по-ясно ставаше едно - че не става дума само за Гърция, а за еврото изобщо. Политиците започнаха усилено да говорят за тясно сътрудничество, за да бъде спасено еврото. Когато ЕС най-накрая прие помощния пакет за Гърция в началото на май, гръцкият премиер Папандреу също акцентира върху необходимостта от съвместна работа на страните членки.
"Спасяването на еврозоната надхвърля границите на Гърция. Предприетите от нас мерки показват нашата решителност да си сътрудничим с останалите страни членки, за да осигурим стабилността на еврото и на Европа изобщо", заяви Папандреу.
Под стабилност на Европа той имаше предвид не само икономическата, а и политическата стабилност. Федералната канцлерка Ангела Меркел също намекна преди това, че провалът на еврото би означавал провал на Европа. Но какво би се случило в Европейския съюз, ако еврозоната се разпадне и всяка страна върне националната си валута?
Жан Писани, директор на института за икономически изследвания "Брюжел" в Брюксел коментира така: "Последиците биха били огромни, защото става дума за най-важната инвестиция на европейците в изграждането на Евросъюза от почти 30 години насам. Ако еврозоната се разпадне, това би довело до спорове и разногласия, които биха обременили отношенията между отделните страни членки. Според мен обаче няма да се стигне дотам. Вярвам, че еврото ще оцелее. Но ако ме питате за евентуален друг сценарий, то той би имал тежки последствия."
Писани се опасява, че в случай на разпадане на еврозоната ще последва ренационализация на европейската политика, при която големите страни членки ще се наложат над малките. В резултат целият процес на интеграция ще бъде спрян, поне временно.
А какво ще е отражението извън границите на Европейския съюз? Каква част от световната политика зависи от еврото?
"Европейският съюз играе много важна роля при световните търговски преговори. Ако еврото изчезне, Европа вече няма да има това значение. Ако искаме да участваме в тези преговори, трябва да бъдем едно цяло. Разбира се, че там става дума за пари, но последиците ще надхвърлят рамките на монетарната политика", твърди Писани.
От самото начало общата европейска валута беше не само икономически, а и политически проект, който трябваше да стимулира интеграционния процес. Затова създателите й често си затваряха очите, когато финансовите предпоставки за някои страни кандидатки не бяха достатъчни.
Писани не желае да се обвързва с прогноза дали след няколко години всички страни членки на Евросъюза ще бъдат част от еврозоната, но той е убеден, че еврото ще продължи да съществува.

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 36

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 61

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 153

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 165

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 306

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 281

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 213

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 211

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ