27 Февруари 2021събота15:31 ч.

Няколко думи

Кратка радост

/ брой: 154

автор:Евгени Гаврилов

visibility 585

И какво се оказа - твърде кратка беше радостта, че парното ще бъде евтино. Цяла пролет и лято ни залъгваха с тази мантра и изведнъж се получи точно обратното. Затова някак във въздуха увисват хвалбите на управляващите за геройските преговори, които са водили с "Газпром", в резултат на които цената на природния газ падна с 45 на сто. Всъщност, ако не беше споразумението между Брюксел и руския монополист, щяхме да видим евтино синьо гориво през крив макарон, но това е друга тема. Освен това, по груби сметки се оказва, че за по-малко от две години суровината у нас е поскъпнала с над 50%. Затова прехваленото 45-процентно поевтиняване отдавна е изконсумирано.

Иначе доставчикът "Булгаргаз" умело използва лятното безвремие, което обичайно се спуска над държавата през август, и реши да ни подготви за поредния ценови удар, който се задава от есента. Той обяви, че най-вероятно ще поиска от началото на октомври синьото гориво да поскъпне с още 15,21 на сто. Според решение на КЕВР за следващите 12 месеца при промяна на цената на газа, доставян от "Булгаргаз", с повече от 15 на сто, трябва да има промяна и в цената на топлоенергията за бита. Затова, ако КЕВР одобри искането на държавното газово дружество за ръст на цената, има голяма голяма вероятност преди началото на новия отоплителен сезон да ни сервират нови цени и на парното.

По правило предложението за новите цени трябва да бъде внесено до 10 септември, а регулаторът да вземе решение до 30 септември. Поредното поскъпване, пак по правило, се оправдава основно с международното положение -  очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос и по-високия курс на щатския долар спрямо лева.

Омбудсманът Диана Ковачева също изригна преди време. Според нея няма категорични доказателства, че безпрецедентното поевтиняване на природния газ за тази година е отразено напълно в намаляването на цените на топлинната енергия, произвеждана от топлофикационните дружества. При определянето на цените на парното отсъства какъвто и да е баланс между интересите на доставчиците на услугата и потребителите. Оказва се, че топлофикациите тихомълком са увеличили със 7 на сто разходите си за технологични загуби, които ще се отразят в сметките ни. Явно КЕВР, която уж е призвана да защитава интересите на хората, е проспала и този факт. 

Логично пешкира опра шефът на КЕВР Иван Иванов, който няколко месеца се поти в опити да оправдава поредния ценови шок. Прави обществени обсъждания, носи от девет кладенеца вода... Оставяме настрана качеството на услугите, предлагани от тези дружества и фирмите за топлинно счетоводство, оказали се поредният храненик на системата. Сега столът на председател на КЕВР е свободен, но няма мераклии. Отново ще трябва да се простим с рекламираната надежда за по-евтино парно. Даже цената да е малко по-ниска, защото ще ни върнат под 20 на сто от надвзетите пари, управляващите вече подготвят как да си ги приберат обратно. Предстоят промени в Закона за енергетиката, които ще ни задължат да подменяме топломерите. Ще бъдат похарчени милиони, които е знайно в чии джобове ще отидат.

Ситуацията показа нещо, което отдавна знаем - че в този сектор всичко е пълна мъгла. Какво ще е нататък никой не знае. Управляващите ни ошашавиха. И не спряха да представят гафовете си като успехи. До следващия гаф.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 254

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 40

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 71

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 104

САЩ удариха ирански милиции в Сирия

автор:Дума

visibility 279

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 385

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 337

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 466

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 366

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ