23 Септември 2020сряда12:51 ч.

Няколко думи

Кратка радост

/ брой: 154

автор:Евгени Гаврилов

visibility 213

И какво се оказа - твърде кратка беше радостта, че парното ще бъде евтино. Цяла пролет и лято ни залъгваха с тази мантра и изведнъж се получи точно обратното. Затова някак във въздуха увисват хвалбите на управляващите за геройските преговори, които са водили с "Газпром", в резултат на които цената на природния газ падна с 45 на сто. Всъщност, ако не беше споразумението между Брюксел и руския монополист, щяхме да видим евтино синьо гориво през крив макарон, но това е друга тема. Освен това, по груби сметки се оказва, че за по-малко от две години суровината у нас е поскъпнала с над 50%. Затова прехваленото 45-процентно поевтиняване отдавна е изконсумирано.

Иначе доставчикът "Булгаргаз" умело използва лятното безвремие, което обичайно се спуска над държавата през август, и реши да ни подготви за поредния ценови удар, който се задава от есента. Той обяви, че най-вероятно ще поиска от началото на октомври синьото гориво да поскъпне с още 15,21 на сто. Според решение на КЕВР за следващите 12 месеца при промяна на цената на газа, доставян от "Булгаргаз", с повече от 15 на сто, трябва да има промяна и в цената на топлоенергията за бита. Затова, ако КЕВР одобри искането на държавното газово дружество за ръст на цената, има голяма голяма вероятност преди началото на новия отоплителен сезон да ни сервират нови цени и на парното.

По правило предложението за новите цени трябва да бъде внесено до 10 септември, а регулаторът да вземе решение до 30 септември. Поредното поскъпване, пак по правило, се оправдава основно с международното положение -  очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос и по-високия курс на щатския долар спрямо лева.

Омбудсманът Диана Ковачева също изригна преди време. Според нея няма категорични доказателства, че безпрецедентното поевтиняване на природния газ за тази година е отразено напълно в намаляването на цените на топлинната енергия, произвеждана от топлофикационните дружества. При определянето на цените на парното отсъства какъвто и да е баланс между интересите на доставчиците на услугата и потребителите. Оказва се, че топлофикациите тихомълком са увеличили със 7 на сто разходите си за технологични загуби, които ще се отразят в сметките ни. Явно КЕВР, която уж е призвана да защитава интересите на хората, е проспала и този факт. 

Логично пешкира опра шефът на КЕВР Иван Иванов, който няколко месеца се поти в опити да оправдава поредния ценови шок. Прави обществени обсъждания, носи от девет кладенеца вода... Оставяме настрана качеството на услугите, предлагани от тези дружества и фирмите за топлинно счетоводство, оказали се поредният храненик на системата. Сега столът на председател на КЕВР е свободен, но няма мераклии. Отново ще трябва да се простим с рекламираната надежда за по-евтино парно. Даже цената да е малко по-ниска, защото ще ни върнат под 20 на сто от надвзетите пари, управляващите вече подготвят как да си ги приберат обратно. Предстоят промени в Закона за енергетиката, които ще ни задължат да подменяме топломерите. Ще бъдат похарчени милиони, които е знайно в чии джобове ще отидат.

Ситуацията показа нещо, което отдавна знаем - че в този сектор всичко е пълна мъгла. Какво ще е нататък никой не знае. Управляващите ни ошашавиха. И не спряха да представят гафовете си като успехи. До следващия гаф.

Всеки втори прави зимнина

автор:Дума

visibility 68

Срути се подлез до Делфинариума във Варна

автор:Дума

visibility 66

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 180

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 180

Властта се оправдава за спрени европари

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 180

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 180

Гутериш не иска свят, разделян от Китай и САЩ

автор:Дума

visibility 120

Нов случай на повторна зараза с COVID-19 в САЩ

автор:Дума

visibility 214

Ранени и разрушения при нов взрив в Ливан

автор:Дума

visibility 226

Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция

автор:Дума

visibility 188

На война срещу беззаконието

автор:Деси Велева

visibility 294

/ брой: 180

Презумпция за виновност

автор:Георги Георгиев

visibility 292

/ брой: 180

Училището е подготвено за КОВИД-19

visibility 177

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ