18 Май 2024събота15:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Крахът на американската мечта

50 факта за икономиката на САЩ, в които е почти невъзможно да се повярва

/ брой: 145

автор:Дума

visibility 2993

Америкън дрийм

Повечето американци знаят, че икономиката на САЩ не е в най-добрата си форма, но това, което мнозина американци не знаят, е колко наистина отчайващо е финансовото положение на САЩ в момента. Истината е, че днес преживяваме не просто "спад" или "намаляване на активността". Сега сме свидетели на началото на края на най-голямата икономическа машина, която светът е виждал. Нашата алчност и дългове буквално изяждат икономиката ни. Общият дълг на правителството, корпорациите и частните лица достигна 360% от БВП, което е значително повече от това, което се случи по време на Великата депресия. Ние почти напълно демонтирахме някогашната ни колосална производствена база, изпратихме зад граница милиони и милиони работни места за средната класа, ние десетилетия наред живеехме не по средствата си, създавайки по този начин най-големия кредитен балон в света. Великият ден за разплатата се приближава бързо, а огромната част от американците изобщо не обръщат внимание на това.

Но не може безкрайно да се предизвикват фундаменталните финансови закони. Това, което отива нагоре, обезателно трябва да се спусне надолу. Заемащият става слуга на даващия.
Малцина от нас си дават отчет за сериозността на ситуацията, с която се сблъскахме.
Ето 50 показателни статистически факта за американската икономика, в които на практика е невъзможно да се повярва...
50. През 2010 г. американското правителство обяви размер на дълга, който надвишава дълговете на всички останали страни в света, взети заедно.
49. През 2010-а правителството ще създаде дефицит на бюджета в размер на приблизително 1,6 трилиона долара.
48. Ако харчите по един долар на всяка секунда, ще са ви необходими 31 000 години, за да изхарчите 1 трилион долара.
47. Ако от раждането на Христа бяхте харчили по един милион долара всеки божи ден, то към днешния ден не бихте могли да похарчите трилион*.
46.Общият дълг на правителството сега е 90% от БВП на САЩ.
45. Общият дълг по кредитите в САЩ, в това число правителственият, корпоративният и личните заеми, е 360% от БВП.
44. Данъците от доходите на корпорациите в САЩ са намалели с 55% (до 138 млрд.) за една година, завършила на 30 септември 2009 година.
43. В Калифорния сега има 8 окръга, където нивото на безработицата надхвърля 20 процента.
42. В района около сакраменто, Калифорния, има един закрит бизнес на 6 все още работещи.
41. През февруари за всяко вакантно работно място са претендирали 5,5 американци.
40. В изследване на "Pew Research Center" се казва, че близо 37% от всички американци на възраст между 18 и 29 г. не са трудоустроени или са трудоустроени частично.
39. Над 40% от трудоустроените в САЩ днес работят нискозаплащан труд.
38. Както се казва в едно ново изследване, 24% от работещите са заявили, че миналата година са отложили планираното по-рано пенсиониране.
37. Повече от 1,4 милиона американци са обявили през 2009 г. персонален банкрут, което е с 32% повече, отколкото година по-рано. Това не е всичко, през март 2010-а банкрут са обявили повече американци, отколкото през който и да било друг месец, започвайки от октомври 2005 г., когато законът за персоналния банкрут бе направен доста по-строг.
36. Заявките за ипотеки се съкратиха с 40% в сравнение с показателя месец по-рано, до най-ниското ниво от април 1997 година.
35. "RealtyTrac" обяви, че регистрацията на загуба на право на откупване на ипотеки в САЩ през втората половина на 2009 г. е била рекорда на всички времена.
34. Твърдят, че през март 2010-а заявките на загуба на право за откупуване са достигнали 367,056, като са се увеличили с близо 19% по отношение на февруари, с около 9% в сравнение с март и са достигнали най-високия месечен показател за цялото време на изследванията от януари 2005 година.
33. В окръзите Пинелас и Паско, а също така в Санкт Петербург във Флорида и крайградските райони в Севера, днес има 34 000 случаи на открити загуби на правото за откупуване на ипотека. Преди 10 г. те са били около 4000.
32. На централната алея в Калифорния една от шестнадесет къщи е на различен етап на загуба на правото за откупуване на ипотека.
31. Асоциацията на ипотечните банкери неотдавна обяви, че над 10% от всички американски собственици на къщи са пропуснали през периода от януари до март поне по едно плащане за ипотеката си. Това е рекорден показател, който е с 9,1% по-висок, отколкото преди година.
30. През първото тримесечие на т.г. банките повторно са встъпили във владение на близо 258 000 къщи във всички щатове, което е с 35% по-висока цифра, отколкото през първото тримесечие на 2009-а.
29. За първи път през цялата история на банките принадлежи по-голямата част от индивидуалния жилищен пазар, а не на частните собственици.
28. Към края на 2009 г. над 24% от всички ипотечни сгради са били с отрицателна разлика между стойността на обезпечаването и кредитната задлъжнялост.
27. Ценността на комерсиалната собственост е паднала с близо 40% от 2007 г. и в момента 18 на сто от офисното пространство в САЩ остават незаети.
26. Дефолтите по изплащане на ипотеки на строящи се жилища са нараснали с рекордните 4,6% през пълвото тримесечие на 2010-а. Това е почти двойно повече, отколкото преди една година.
25. През 2009 г. американските банки са регистрирали рекордно намаляване от 1942 г. в сферата на частните кредити.
24. Щатът Ню Йорк е задържал изплащане на сметки общо за 2,5 милиарда долара, в опит в краткосрочна перспектива да остане платежеспособен, но официални лица предупреждават, че дефицитът на наличността в щата скоро ще стане още по-голям.
23. За да запълни прогнозирания бюджетен дефицит от 280 милиона през 2010 г., през март Детройт пусна 250 млн. 20-годишни облигации. Това беше принудителна мярка, която се появи заедно с предупрежденията на официални лица от Детройт, че ако финансовото положение не се подобри, те ще бъдат принудени да обявят фалит.
22. Националната лига на градовете казва, че до 2012-а местните власти ще се сблъскат с бюджетен дефицит от 56 до 83 милиарда долара.
21. Близо петнадасет щата, които изпитват недостиг от налични средства, обявиха, че ще задържат връщането на данъци.
20. Неотдавна двама университетски професори пресметнаха, че общото право на пенсия, което не е осигурено със средства, е 3,2 трилиона долара.
19. Както твърди EconomicPolicyJournal.com, 32 щата вече са изчерпали фондовете за изплащане на помощи за безработица и федералното правителство е принудено да подпомага тези щати.
18. Рецесията ликвидира 8 милиона работни места в частния сектор.
17. Заплатите в частния сектор са намалени през първото тримесечие на 2010-а до минималните стойности за цялата история на САЩ.
16. Предоставените от правителството на САЩ преференции (в това число социалното осигуряване, продоволствените талони и други програми) са се увеличили до рекордно високо ниво през първите три месеца на 2010 година.
15. 39,68 милиона американци сега получават купони за храна, което е абсолютен рекорд. Но нещата са още по-зле. Министерството на селското стопанство на САЩ прогнозира, че през 2011-а купони ще получават вече 43 милиона американци.
14. Феникс в Аризона показва поразително годишно равнище на автокражби в 57 000 транспортни средства.
13. Американските правоохранителни власти твърдят, че в страната действат над милион членове на престъпни банди. Този милион бандити е отговорен за 80% от престъпленията в САЩ.
12. Американската система на здравеопазването беше изправена пред недостиг на близо 150 000 лекари през следващото десетилетие, но благодарение на реформата в здравеопазването, приета от конгреса, тази цифра може да се увеличи с още няколко стотин хиляди.
11. В съответствие с анализа на Обединения конгрес по данъчно облагане, законът за реформата на системата за здравеопазване ще донесе 409,2 милиарда допълнителни данъци от населението към 2019 година.
10. Индустриалният индекс Доу-Джонс току-що преживя най-лошия си май от 1940 година.
9. През 1950-а съотношението на заплатата на средния ръководител спрямо заплатата на средния работник е било приблизително 30 към 1. Започвайки от 2000 г., тази разлика нарасна до 300-500 към едно.
8. Близо 40% от всички дребни разходи в момента стават благодарение на 20% от американските домакинства, които имат най-високи доходи.
7. Както твърдят икономистите Томас Пикети и Емануел Саец, две трети от увеличението на доходите между 2002 г. и 2007 г. са отишли при 1% от най-богатите американци.
6. Четиридесет процента, получаващи някаква печалба, заедно притежават по-малко от 1% от общонационалните богатства.
5. Ако всеки път правите само минимални разходи, то сметката от 6000 долара (в кредитната ви карта) в крайна сметка ще ви струва 30 000 (в зависимост от лихвения процент).
4. Според новите съобщения, основани на данните на Бюрото по преброяване, само 26% от подрастващите на възраст между 16 и 19 г. са имали работа в края на 2009-а, което е рекордно нисък показател от 1948 г., когато е започнато да се прави такава статистика.
3. В съответствие с изследванията на Националния фонд за кредитни консултации, само 58% от "поколението Y" си плащат навреме месечните сметки.**

2. През първото тримесечие на 2010-а общият брой на лошите кредите, които закъсняват с плащанията поне с три месеца, расте вече 16-о тримесечие поред.
1. В съответствие с микросимулационния модел на данъчните изследвания, за да се справи с бюджетния дефицит през 2010-а, конгресът на САЩ ще трябва да увеличи всички данъци 2,4 пъти.

*В един трилион са милион милиони (бел. ред.)
 
**Поколението Y - родените след поколението Х, през 1981-1994 г. (бел. ред.)

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1055

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 998

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1045

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1119

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1040

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1152

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1001

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1213

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1148

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 990

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ