11 Юли 2020събота20:22 ч.

Проучването отваря врати за бъзещи изследвания

Крадците и лъжците имат по-малки мозъци

Не е установено обаче дали подобни структурни разлики са резултат от генетика или околна среда

/ брой: 89

автор:Дума

visibility 372

Проучване разкри, че онези, които крадат, тормозят и лъжат, имат по-малък мозък в сравнение с обикновените хора. Упоритото антисоциално поведение е причинено от анормални промени в мозъчната структура, съобщи "Сабах".

Според изследванията, публикувани в списание The Lancet Psychiatry, откритията предоставят доказателства, предполагащи, че индивидите, проявяващи постоянно антисоциално поведение като лъжа, кражба, импулсивност, агресия и липса на загриженост за другите (с други думи - социопати) имат основни невропсихологични различия.

Като част от изследването учените сканират и анализират резултатите от ЯМР на 700 индивида, разделяйки доброволците на три групи, категоризирани по поведението им. Първата е от хора без анамнеза за трайни антисоциални прояви, втората - с противообществени постъпки само в юношеска възраст, а третата - през целия съзнателен живот.

Регистрирани са характерни разлики в структурата на мозъка при 80 индивида с упорито антисоциално поведение дълго след юношеството. При 45-годишен субект, който от детството е имал противообществени прояви, е установено, че има намалена външна повърхност и по-тънка кора в части от мозъка, свързани преди това с подобни постъпки. Индивиди с упорито антисоциално поведение имат по-малка средна повърхност и по-ниска средна дебелина на кората от хората, които нямат такива прояви.

"Възможно е структурната разлика в мозъка им да затруднява развитието на социалните умения", предполага д-р Кристина Карлиси от Университетския колеж в Лондон, водещ автор на изследването. И добавя, че такива хора се нуждаят от по-голяма съпричастност и биха могли да се възползват от повече подкрепа през целия си живот.

Въпреки че проучването отваря много врати за бъдещи изследвания, необходимо е да се направят и други подобни, за да се определят по-силните причинно-следствени връзки между антисоциалното поведение и анормалната мозъчна структура, като се вземе предвид дали подобни структурни разлики са резултат от генетика или околна среда.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 636

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 563

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1276

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ