05 Юли 2020неделя04:23 ч.

От редактора

Крадецът вика: дръжте крадеца

/ брой: 240

автор:Боян Бойчев

visibility 989

Случи се нещо, което бе очаквано. Световната антидопингова агенция (УАДА) взе безпрецедентно решение в историята на спорта, като изхвърли Русия от всички големи първенства за срок от четири години. 

За съжаление, в последно време политиката се намеси в спорта доста по-грубо дори от времето на Студената война. Проблемите за Русия започнаха, когато тя си възвърна Крим след проведения там референдум - като резултат на провокираните от САЩ събития в Украйна. 

Спортът винаги е бил повод за гордост на една нация. Това е война с мирни средства и доказва силата както на отделните атлети, така и на самата държава, която представляват. Затова в олимпийските игри и на големи първенства не участват просто спортисти, а състезатели, представляващи различни държави. 

Огромните натоварвания, на които се подлагат спортистите, изискват пълноценно и бързо възстановяване. Разликата между най-добрите е толкова малка, че се търси всякакво средство, което да помогне дори за минимално превъзходство. Такова средство е допингът, който се усъвършенства непрекъснато и новите препарати са неуловими (или се прави така, че да изглеждат неуловими) за антидопинговите лаборатории. Колкото си по-богат, толкова по-модерни препарати можеш да използваш.

Всеки спортист е чист до доказване на противното. Или докато не решат политиците и големите шефове в спорта. 

По-логично е да вярваш в Дядо Коледа, отколкото в това, че западните спортисти и конкретно американците са чисти. С чаша кисело мляко и ябълки не можеш да направиш мускули като на Арнолд Шварценегер и да чупиш рекорди като солети. 

Крадецът вика: дръжте крадеца, казва нашият народ. 

Днес спортът е пари, много мултинационали компании, които рекламират в него, имат нужда от рекорди и фантастични победи. Както и политиците. 

Ако смачкаш гордостта на една нация в спорта, това означава да унижиш и нейното достойнство въобще. Русия бе ударена, защото днес е силна. Не само в спорта. Неслучайно основната атака към нея идва от тези организации, в които шефове са представители на англоговорещи нации... 

Аз съм сигурен, че ако Путин падне от власт и Русия отново се превърне в онази Елцинова слаба, разпадаща се държава, то и санкциите над руските спортисти ще паднат. Защото целта ще бъде постигната: световно господство на САЩ. Във всяка област. 

Страшно е обаче мълчанието на тези спортни ръководители, които не са съгласни с политическия натиск. Но мълчат, защото знаят, че ако се противопоставят, техни състезатели ще попаднат на мушката на "борците за чист спорт". 

Чист спорт ли казах? Демагогия. Пари. И мръсна политика.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 441

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 617

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 699

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1274

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ