20 Октомври 2021сряда04:43 ч.

Крачка напред

/ брой: 139

автор:Велиана Христова

visibility 111

Не са малко 12,5 милиарда лева, които бедната ни страна може да очаква от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост на България. Да се чуди човек защо ГЕРБ от миналата година пробутваха един сурогат, а след това го хързулнаха на "следващите". И май е добре, дето не го пратиха в Брюксел, понеже сега служебният кабинет можа за има-няма два месеца да тури ред в приоритетите, да публикува нов вариант за обществено обсъждане и да чака одобрение от Народното събрание. Това е нормалното действие спрямо такъв важен документ.
Човек може само да се радва, че изразходването на очакваните суми е разпределено в по-висока степен към най-належащите неща - образование, здравеопазване, социални дейности, енергетика. Около 1,8 милиарда лева например ще влязат в образованието и науката до 2026 г. - за модерни кабинети и класни стаи в училищата, за недостигащите детски градини, за превръщане на 24 професионални училища в модерни сектори за обучение във важни икономически направления и пр. Е, за науката пак средствата са по-малко и може да се съжалява, че акцентът е само върху нейната приложна част, която без фундамента ще е годна за година-две, както се казва. Фундаменталната наука у нас е най-зле финансираната и трябваше поне сега да й се помогне малко, за да дръпне тя напред приложните проекти и иновациите.
Чрез плана са намерени и средствата за допълнително финансиране на т.нар. изследователски университети, чийто списък МС ще оповести до дни. Те ще имат за наука 30% повече средства спрямо останалите висши училища. Остава спорно дали финансовият дисбаланс между тях и бедните научни институти е правилна перспектива, но това е тема извън Плана за възстановяване и устойчивост.
Всъщност, по всеки отрасъл може да се очертаят много конкретики според новия вариант на документа. Тъкмо това е важното - дадена е възможност да се обсъждат конкретиките - нещо, което досега не бе възможно. С две думи, направена е голяма крачка напред, което и бе целта със съставянето на служебния кабинет.

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 112

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 122

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ