02 Декември 2021четвъртък03:57 ч.

КПКОНПИ пусна писма от ВВС за проверките срещу Радев

В документите се уточнява, че се иска информация за период с минала давност, както и че законът не задължава ген. Стойков да я даде

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 969

Без да влиза в обяснения какво цели, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) публикува отговори от ВВС по повод проверка срещу Румен Радев и съпругата му. Ходът на Сотир Цацаров е провокиран от позицията, с която Министерството на отбраната защити началника на ВВС ген. Цанко Стойков от атаките на главния прокурор Иван Гешев.

Гешев се опитва да внуши, че военните са скрили документи, касаещи Десислава Радева. "В доклада на началника на отбраната генерал Андрей Боцев, който е и пряк началник на командира на ВВС, не се съдържа предложение за налагане на административно наказание на генерал-майор Цанко Стойков", обявиха официално от МО. Проверките на КПКОНПИ също не установиха конфликт на интереси при държавния глава Румен Радев, който в качеството си на командир на ВВС е назначил бъдещата си съпруга за пиар.

Въпреки това Цацаров влиза в стила на Гешев и публикува избрани части от кореспонденцията си с ВВС, може би в опит да внуши, че Стойков се е опитал да скрие информация.

Първото писмо от 8 май 2019 г. дори не е подписано от началника на ВВС, а от заместващия го в този момент ген. Петьо Мирчев. В него се отказва информация за дейността на Радев, защото исканите данни са свързани с дейността му като командир на ВВС за минал период от време, което според ВВС "не кореспондира с целта на ЗКПКОНПИ по отношение на установяване на конфликт на интереси". Затова от името на ген. Стойков се посочва, че няма правно основание тази информация да бъде предоставена.

На 27 май до КПКОНПИ е изпратено друго писмо, в отговор на напомняне, че комисията чака още документи. Стойков отказва да достави информация за времето преди 22 април 2016 г., като се аргументира, че не е ясно образувано ли  производство за конфликт на интереси спрямо Радеви. Той отбелязва, че 5 години след събитията се искат данни за евентуални проблеми в минал период. 

Съгласно закона, по който работи КПКОНПИ, конфликт на интереси се установява на лица, заемащи висши длъжности "към момента", посочват военните. Тъй като Румен Радев и Десислава Ганчева вече не са на работа във ВВС, Стойков не смята, че е задължен да дава информация. Той дори пита дали не е изтекъл и давностният срок за образуването на проверката на КПКОНПИ.

Шефът на ВВС посочва, че Радев вече е президент, следователно информация би трябвало да се изисква от постоянна комисия в Народното събрание. Ако търсят информация за Радев като командир на ВВС, то трябва да я търсят от органа по назначаване. Такъв орган по отношение на командира на ВВС е президентът, който го назначава със свой указ.

Припомняме, че Иван Гешев пусна питане до КС в какви случаи може да бъде свален президентският имунитет и може ли срещу него да се образуват проверки. След това пусна СРС от ДАНС, които не били по искане на прокурор, но повдигали съмнения, че президентът е "съпричастен" към укриване на документи. Записите обаче не уличават Радев, макар и да проличава готовността на ген. Стойков да го информира за развитието на казуса.

Грейна коледната елха в София

автор:Дума

visibility 179

МС реши: 710 лeва минимална заплата

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 232

Медици напускат болницата в Кубрат

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 232

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 232

Скок и шок

автор:Нора Стоичкова

visibility 215

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 211

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 214

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ