10 Юли 2020петък07:36 ч.

КПКОНПИ пусна писма от ВВС за проверките срещу Радев

В документите се уточнява, че се иска информация за период с минала давност, както и че законът не задължава ген. Стойков да я даде

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 825

Без да влиза в обяснения какво цели, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) публикува отговори от ВВС по повод проверка срещу Румен Радев и съпругата му. Ходът на Сотир Цацаров е провокиран от позицията, с която Министерството на отбраната защити началника на ВВС ген. Цанко Стойков от атаките на главния прокурор Иван Гешев.

Гешев се опитва да внуши, че военните са скрили документи, касаещи Десислава Радева. "В доклада на началника на отбраната генерал Андрей Боцев, който е и пряк началник на командира на ВВС, не се съдържа предложение за налагане на административно наказание на генерал-майор Цанко Стойков", обявиха официално от МО. Проверките на КПКОНПИ също не установиха конфликт на интереси при държавния глава Румен Радев, който в качеството си на командир на ВВС е назначил бъдещата си съпруга за пиар.

Въпреки това Цацаров влиза в стила на Гешев и публикува избрани части от кореспонденцията си с ВВС, може би в опит да внуши, че Стойков се е опитал да скрие информация.

Първото писмо от 8 май 2019 г. дори не е подписано от началника на ВВС, а от заместващия го в този момент ген. Петьо Мирчев. В него се отказва информация за дейността на Радев, защото исканите данни са свързани с дейността му като командир на ВВС за минал период от време, което според ВВС "не кореспондира с целта на ЗКПКОНПИ по отношение на установяване на конфликт на интереси". Затова от името на ген. Стойков се посочва, че няма правно основание тази информация да бъде предоставена.

На 27 май до КПКОНПИ е изпратено друго писмо, в отговор на напомняне, че комисията чака още документи. Стойков отказва да достави информация за времето преди 22 април 2016 г., като се аргументира, че не е ясно образувано ли  производство за конфликт на интереси спрямо Радеви. Той отбелязва, че 5 години след събитията се искат данни за евентуални проблеми в минал период. 

Съгласно закона, по който работи КПКОНПИ, конфликт на интереси се установява на лица, заемащи висши длъжности "към момента", посочват военните. Тъй като Румен Радев и Десислава Ганчева вече не са на работа във ВВС, Стойков не смята, че е задължен да дава информация. Той дори пита дали не е изтекъл и давностният срок за образуването на проверката на КПКОНПИ.

Шефът на ВВС посочва, че Радев вече е президент, следователно информация би трябвало да се изисква от постоянна комисия в Народното събрание. Ако търсят информация за Радев като командир на ВВС, то трябва да я търсят от органа по назначаване. Такъв орган по отношение на командира на ВВС е президентът, който го назначава със свой указ.

Припомняме, че Иван Гешев пусна питане до КС в какви случаи може да бъде свален президентският имунитет и може ли срещу него да се образуват проверки. След това пусна СРС от ДАНС, които не били по искане на прокурор, но повдигали съмнения, че президентът е "съпричастен" към укриване на документи. Записите обаче не уличават Радев, макар и да проличава готовността на ген. Стойков да го информира за развитието на казуса.

Хиляди блокираха Орлов мост

автор:Дума

visibility 457

Посегнаха на президента

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 130

Арести за двама президентски приближени

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 130

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 130

Кървави сблъсъци в сръбската столица

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 130

Лавров: САЩ са заплаха стратегическата стабилност

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 130

"Света София" става джамия, реши Анкара

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 130

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 197

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 181

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 144

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 741

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ