Козунаците няма да поскъпват
Българските са без консерванти и затова трайността им е по-малка
/ брой: 100
Спрямо миналата година досега не сме наблюдавали на пазара по-високи цени на козунаците. Това каза пред агенция "Фокус" Мариана Кукушева, председател на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. "Едва ли ще има завишаване, защото потреблението и платежоспособността на българския потребител са свити", каза Кукушева. С оглед на това мисля, че нито един мой колега не би си позволил да коригира цените нагоре, каза още тя. В нашия бранш се печели от оборота, не от високи цени, допълни Кукушева.
Производството на козунаци в България е абсолютно контролирано - и от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), и от плана за вътрешен контрол на всеки един производител, каза още Мариана Кукушева. По Великденските празници ще се предлага качествен български козунак, различим по това, че има по-опростена опаковка, за разлика от лъскавите картонени опаковки, произведени в европейски държави, със срок на годност между 6 и 9 месеца, каза тя.
Кукушева обясни, че има две технологии за производство на козунак. Едната е монофазната, другата технология е двуфазен метод на замесване. По думите й има традиционни български козунаци, които са с по-висока цена, защото в съдържанието им е изписано наличието на масло, пресни яйца, захар, естествени аромати. С оглед на това, че суровините, вложени при производството, са по-скъпи, крайната цена на този козунак е по-висока. Има и друг вид козунаци. Те са от готови козуначени миксове, които обаче също са произведени под абсолютното наблюдение и контрол и на БАБХ, и на европейската агенция, и съответстват на всички стандарти за безопасност и качество на изделията, отбеляза Мариана Кукушева. Ползването на козуначените миксове в производството е практика, която позволява по-голям обем на производство за по-кратко технологично време, посочи тя. С оглед на това и тяхната цена е по-ниска и по-достъпна за потребителя, каза Кукушева.
Съветът ми като професионалист е да се избере козунакът, който има златистокафява препечена коричка, обилно е поръсен със захар, има голям обем, но леко тегло, каза тя.
Кукушева призова българските потребители да изберат произведената в България продукция. "От една страна, ще стимулират своята икономика, а от друга страна, трябва да са убедени, че в производството на козунаци в България не се ползват консерванти, тъй като традиционният срок на годност на българските козунаци е една седмица", каза още тя.