30 Юни 2024неделя07:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Козунаците няма да поскъпват

Българските са без консерванти и затова трайността им е по-малка

/ брой: 100

автор:Дума

visibility 34

Спрямо миналата година досега не сме наблюдавали на пазара по-високи цени на козунаците. Това каза пред агенция "Фокус" Мариана Кукушева, председател на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. "Едва ли ще има завишаване, защото потреблението и платежоспособността на българския потребител са свити", каза Кукушева. С оглед на това мисля, че нито един мой колега не би си позволил да коригира цените нагоре, каза още тя. В нашия бранш се печели от оборота, не от високи цени, допълни Кукушева.
Производството на козунаци в България е абсолютно контролирано - и от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), и от плана за вътрешен контрол на всеки един производител, каза още Мариана Кукушева. По Великденските празници ще се предлага качествен български козунак, различим по това, че има по-опростена опаковка, за разлика от лъскавите картонени опаковки, произведени в европейски държави, със срок на годност между 6 и 9 месеца, каза тя.
Кукушева обясни, че има две технологии за производство на козунак. Едната е монофазната, другата технология е двуфазен метод на замесване. По думите й има традиционни български козунаци, които са с по-висока цена, защото в съдържанието им е изписано наличието на масло, пресни яйца, захар, естествени аромати. С оглед на това, че суровините, вложени при производството, са по-скъпи, крайната цена на този козунак е по-висока. Има и друг вид козунаци. Те са от готови козуначени миксове, които обаче също са произведени под абсолютното наблюдение и контрол и на БАБХ, и на европейската агенция, и съответстват на всички стандарти за безопасност и качество на изделията, отбеляза Мариана Кукушева. Ползването на козуначените миксове в производството е практика, която позволява по-голям обем на производство за по-кратко технологично време, посочи тя. С оглед на това и тяхната цена е по-ниска и по-достъпна за потребителя, каза Кукушева.
Съветът ми като професионалист е да се избере козунакът, който има златистокафява препечена коричка, обилно е поръсен със захар, има голям обем, но леко тегло, каза тя.
Кукушева призова българските потребители да изберат произведената в България продукция. "От една страна, ще стимулират своята икономика, а от друга страна, трябва да са убедени, че в производството на козунаци в България не се ползват консерванти, тъй като традиционният срок на годност на българските козунаци е една седмица", каза още тя.

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1127

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1496

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1175

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1096

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1058

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 843

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1017

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1133

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1055

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 999

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ