29 Февруари 2024четвъртък17:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Старата пленарна зала има много дълга памет...

Черно на бяло

Коя сграда на парламента е по-"виновна"?

/ брой: 124

Поредните нови депутати от 45-ото Народно събрание ненадейно се отказаха от ремонтирания за десетки милиони бивш Партиен дом и влетяха като в родно гнездо в старата сграда. Защо? Ами защото новата била символ на комунизма, "мастодонт с петолъчки"! Е, то бива двуличие и лицемерие, ама чак пък толкова! Какво прозрение - виновни са не обитателите, а сградите!

Ами, хайде тогава да видим колко е "невинна" старата сграда. Ето само няколко факта - заради изразените от трибуната мнения на 14 юни 1924 г. край нея е застрелян депутатът Петко Д. Петков, а депутатът Димо Хаджидимов - на 13 септември 1924 г. След поредното убийство народният представител Тодор Страшимиров хвърля в същата тази сграда на Народното събрание предизвикателството: "Убивайте ни тук!" Е, той е застрелян на 17 февруари 1925 г. И колегата му Харалампи Стоянов е повален с куршум на улицата край Народното събрание на 6 март 1925 г. Защо им се е случило ли? Защото те не са си връзвали "хулиганския" език, заставайки на трибуната, или с реплики от място. 

А ето какво се случва в старата зала само през 1940 - 1941 г.: Приема се Законът за защита на нацията, одобрява се с аплодисменти влизането на България в Тристранния пакт, с нещо да ви напомня това аплодисментите при влизането ни в НАТО? С акламации са приети Допълненията към ЗЗД, към закона "смърт". С едно от тях се предвижда смъртна присъда и за слушане, и за говорене по "вражески" радиа, а с друго се въвеждат смъртни присъди и за непълнолетни. Приема се възторжено обявяването на война на САЩ и Англия. И всичко това се случва не в бившата зала "Георги Кирков" в несъществуващия тогава Партиен дом, а в сградата на "демократичното" старо Народно събрание.

Сега се е задал нов парламент. Да му напомним в аванс, че едно тъй обичано телевизионно шоу се записваше с години не другаде, а в един от най-изразителните символи на българския комунизъм - Националния дворец на културата. Да споменавам ли, че той се наричаше "Людмила Живкова" и се определяше като Народен? Може би е трябвало да го взривят новите сценаристи-властници, следвайки родните "сини хунвейбини", които гътнаха мавзолея. 

От неграмотност и глупост ли депутатите от 45-ото НС се върнаха на "своето" място, или причината е, че и новите ги избива силно надясно. Или просто рапортуват по тоя начин на когото трябва. 

Е, хайде да не драматизираме чак толкова. Казано в тъй неповторимия стил на бай Станислав, ако работата в бардака не върви, не се сменят креватите. Та, ако ще не в НДК, а в квартал "Левски" да се намира бардакът. Днес ще припомним с някои потресаващи факти "невинността" на старата парламентарна сграда. Възможно е да се сблъскат и с нещица, непознати за тях, пръкналите се предпещерни антикомунисти...

Стенографски дневници, 21 обикновено Народно събрание

86. заседание

сряда, 21 май, 1924 год.

[...] П. Петков (з[емеделец]): Още след 9 юний, когато правителството извести, че идва в името на принципите на реда, на законността, на свободата в конституционност, всички граждани бяха изненадани да видят, че в България започва да се закрепва един режим на безредието, на беззаконието, на нарушенията на конституцията, сам аз съм изброил досега 27 нарушения на конституцията, скоро няма да остане нито един член от конституцията ненарушен...

И наистина, г. г. народни представители, жертвите на баташките кланета са 3 хиляди души, а ние не знаем колко са жертвите от септемврийските и юнските събития. Ако можем да вадим заключения от това, което се публикува в чуждата преса, те възлизат на 10-12 хиляди души, които са паднали не във време на сражение, а са паднали, г. г. Народни представители, след сражението. Във време на сражение аз разбирам да се убиват едни други, но не след сражението, при потушаването да се убиват пленените въстаници и даже да има жертви там, където не е имало никакъв бунт, както стана в Пловдив, Пазарджик и Самоков, където са избити маса хора от властта.

С.[лавейко] Василев (д.[емократичен]сг[овор]): Ти си анормален тип! Лъжец с лъжец! Какво е станало там? Мискин, мръсник такъв.

П. Петков (з): Картините ни напомнят нещо повече от турските изстъпления. Народните представители от Свищовско могат да ви кажат, че живи и убити хора са хвърлени в Дунава.

С. Василев (д. сг): Турчин да бъде на тая трибуна, няма така да говори - подлец с подлец!

П. Петков (з): Има хора бесени по стълбовете, а имало е и хвърляне на хора от скалите над Лакатник долу в реката. Има избивания на цели групи от картечници и ножове. Това предизвика цяла Европа.

X. [ристо] Силянов (д. сг): Това е урок, за да не правите бунтове други път. Без такива изстъпления не може една гражданска война...

С. [лавейко] Василев (д. сг): Недейте прави тази чест на този луд човек. (Към П. Петков). Слез от там бе, идиот, разбойник! Ти нямаш българска кръв; ти си турчин, или не знам какво! Разбойник с разбойник! Вие предизвикахте българския народ! Скот със скот такъв! И тук четеш морал!...

https://duma.bg/?go=news&p=detail&nodeId=135049 

Стенографски дневници

21 обикновено Народно събрание

105. заседание

Сряда, 18 юний 1924 година

...Т. Страшимиров (к[омунист]): Аз обвинявам, че убийците са в кабинета и че убийците заседавате тук. (Силни протести от сговористите).

Председателствуващ д-р Б. Вазов: (Звъни) Г.г. народни представители! Понеже г. Страшимиров обвинява правителството и казва, че убийците са в кабинета и че те заседават тук, предлагам г. Страшимиров да бъде изключен за три заседания, за оскърбление на правителството и Събранието. Имате думата, г. Страшимиров, за лично обяснение... защото Вие хвърляте обвинения върху правителството.

Т. Страшимиров (к): Хвърлям ги и поемам отговорността за това.

Председателствуващ д-р Б. Вазов: Давам Ви думата, г. Страшимиров, да се изкажете, понеже хвърляте обвинения против правителството и оскърбявате Събранието. (Шум)

Т. Страшимиров (к): Убивайте ни тук!

Председателствуващ д-р Б. Вазов: (Звъни) Които приемат г. Страшимиров да бъде изключен за три дни, моля, да вдигнат ръка. Болшинство.

https://pogled.info/avtorski/Hristo-Georgiev/todor-strashimirov-az-obvinyavam-che-ubiitsite-sa-v-ministerskiya-savet-i-che-zasedavat-tuk-v-parlamenta.90472 

106. заседание на Народното събрание

Четвъртък, 19 юний 1924 година

(Открито от подпредседателя Н. Найденов, в 15 ч. 50 м.)

Председателствуващ Н. Найденов: (Звъни)

...Г.г. народни, представители! На мястото на починалия народен представител Петко Д. Петков е поканен идущият след него подгласник г. Димо х. Димов. Той ще трябва да положи установената от конституцията клетва...

Има думата народният представител г. Димо х. Димов за обяснение.

Д. х. Димов (к): Не за обяснение. Понеже съм нов във вашата среда, ако желаете, искам да кажа няколко думи за себе си, какво ще правя тук.

Г. г. народни представители! Едно трагично обстоятелство ме довежда тук при вас; една потресна смърт опразни местото, което идвам да запълня сега. Преди няколко дни падна подло убит и пладнешки, разстрелян, като бясно куче софийският народен представител Петко Д. Петков всред една от най-многолюдните улици на София, близо до оградата на Народното събрание. Това злодеяние биде посрещнато от цялата страна с възмущение и погнуса и няма две мнения, че това убийство, това злодеяние, не е никаква провокация, не е дело на лична мъст, на, отмъщение, че не е и работа на някаква революционна, организация, цялото име на която се разнася из софийските улици от няколко дни насам. Обществената съвест в тоя случай не може да бъде заблудена - тя знае истината. А тази истина е, че това убийство е убийство политическо, едно от многото и неизброими вече политически убийства, станали тук, у нас, които характеризират днешния режим.

От сговористите: Долу! Позор! (Тропане по банките)... 

Председателствуващ Н. Найденов: Отнемам Ви думата, г. Димов (шум)...

Н. Пъдарев (д. сг): Вън провокаторите! Ние искаме да работим тук...

Председателствуващ Н. Найденов: (Звъни) Моля ви се, г-да.

Г. г. народни представители! Понеже г, х. Димов, токущо положил клетва и влязъл в нашата среда, си позволи да каже фразата, че днешният режим се характеризира с политически убийства и с това обижда днешното управление, а също така и болшинството, на което се крепи това управление, аз предлагам да се изключи за три заседания.

Д. х. Димов (к): Още сега ми отнемате правата на депутат.

Някой от сговористите: Да се изключи за пет заседания, за десет заседания...

Председателствуващ Н. Найденов: Моля. г. г. народни представители! Ония от вас, които са съгласни с предложението на председателството да се изключи г. Димо х) Димов за три заседания заради думите, които каза и които аз вече цитирах, моля да вдигнат ръка. Болшинство, Събранието приема.

Моля г. х. Димова да напусне заседанието.

Д. х. Димов (к): Протестирам за тоя неокачествим произвол! (Излиза)...

https://duma.bg/s-reki-ot-karvi-ste-doshli-na-tiya-banki-n135989?h=pdfarchive&pdfarchiveId=3308  

112. заседание

Четвъртък, 26 юний 1924 година

(Открито от председателя д-р Т. Кулев в 15 ч. 40 м.)

Т. Кулев: Има думата народният представител г. Тодор Страшимиров

Т. Страшимиров (к): (От трибуната) Г.г. народни представители! Отговорът на г. министър-председателя не беше отговор даден на интерпелациите, специално на моята интерпелация аз не чух от него никакъв отговор... Министър-председателят трябваше да се занимае непосредствено със зададените въпроси в двете интерпелации. Toй не отговори така, както се следва да се отговори по извършеното убийство, предмет на двете интерпелации. Ако вие, г.г. народни представители, сте съгласни по принцип, че убийството на Петков е едно политическо убийство, вие ще трябва да анализирате всичките възможности и да дадете едно удовлетворение на възмутената обществена съвест, а такова вие не сте годни да ни дадете, защото действително зад това убийство се крие властта...

От сговористите: Не е вярно.

Т. Страшимиров (к): Ние сами сме били предмет на преследване от тяхна страна. Но, г.г. народни представители, това ли е начин за оправдание на онези кървави дни, които ние преживяхме от 9 юний насам? Аз ви изтъкнах факти, които са позорящи за властта. Аз ви изтъкнах факти за Пловдив, за Татар-Пазарджик, за Самоков и за други места, в които действително никакво революционно движение нямаше. Но вижте какви са фактите, които трябваше да спрат вниманието на г. министър-председателя: (Чете) "На 24 септември късно през нощта са били изведени от II полицейски участък: Георги Патарчанов, инженер, Григор Сотиров, обущар, Георги Ив. Русенов, адвокат, Роберт Чапликов, 18 годишен, работник, Георги Чапликов, работник, Христо Милев, адвокат, Кючуков, турчин, Събев, съдебен кандидат, Херов, тютюноработник, които са били немилостиво избити по пътя за с. Кадиево и небрежно захвърлени в един трап, където кучетата cа ги разкъсали...

П. Желязков (д.сг): Като метежници.

Т. Страшимиров (к): Никакви метежници не са били. Tе бяха арестувани на 12 септемврий от полицията и от казармите cа извеждани и избити. (Продължава да чете) "...и части от скелетите им още стоят разхвърлени из околността. По енергичните настоявания на бащата, трупът на Събев е бил открит от съдебните власти и има за това съдебно решение.

2. Същата вечер Стефан Кираджиев е бил изведен от артилерийските казарми и убит при с. Коматево. Намерили се добри хора селяни, които са го заровили.

3. Пак същата вечер Никола Гинев, адвокат, е бил изведен от казармата на 9 пехотна дружина по посока край града и убит, като са отрязали главата му, а гърдите му cа били промушени на 12 места с нож. И той е бил захвърлен в полето, където са го намерили селяни и са го погребали.

На 20 септемврий вечерта са били изведени с камион от жандармерийската казарма: Никола Хр. Гълъбов, адвокат, д-р Никола Ковачев, адвокат, Трифон Илиев, адвокат, Стоян Бояджиев, адвокат, Ангел Шишков, адвокат, Христо Генков, адвокат, и Соломон Молхов, учител, и в местността "Кемера", на 10 км. източно от Пловдив по шосето за Садово, са били избити в самия камион, понеже не са искали да слязат от камиона. После са били изхвърлени на нивата, където много хора са ги намерили с вързани ръце и обезобразени от куршуми.

На 27 септемврий вечерта, пак с камион, са били изведени от жандармерийската казарма: Пейчо Сапов, адвокат, Хайнрих Хершкович, фотограф, Степан Шахпазян, чиновник, Асен Игнатов, агроном, и Костадин Гечев, чиновник, избити на същото място, където са били избити и изведените на 20 септемврий вечерта".

Г. Нешков (д.сг): Кога е било това?

Т. Страшимиров (к): "На следующето утро селяни са ги намерили обезобразени и устата им - види се, за да не викат от болки - са били натъпкани с кърпи, кочани от царевица, чукундур и с буци пръст. Ръцете им също били вързани.

На 28 септемврий са били изведени пак от жандармерийската казарма с камион: Дянко Нанчев, чиновник, Стоян Кръстев студент по правото, Дянко Гинев чиновник, Косю Ив. Тафров, просбописец-ходатай, Чорбаджийски, ученик, Ауров, тютюноработник, които cа били избити по същия зверски начин по пътя за Перущица на 9 км. от града и труповете им оставили пет дни на повърхността. (Глъчка всред сговористите).

На 30 септемврий е убит в двора на кавалерийските казарми Матей Тодоров, адвокат".

Това е мартирологията само за Пловдив. Там никакви метежи нямаше. Аз исках отговор за тия работи. Г. г. народни представители! Вие побързахте на 4 януарий да дадете амнистия за тези позорни убийства. Ето, това е всичкото.

Председателят: Моля, завършете.

Т. Страшимиров (к): Тогава, нека завърша. Г.г. народни представители! Отговорът на г. министър-президента е една апология на насилието на буржоазията.

https://pogled.info/avtorski/Hristo-Georgiev/todor-strashimirov-az-obvinyavam-che-ubiitsite-sa-v-ministerskiya-savet-i-che-zasedavat-tuk-v-parlamenta.90472

Новата пленарна зала засега е с твърде къса история

Да бъде преразгледан договорът за летище "Бургас"

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 41

Ще отдават плажовете само с явни търгове

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 41

Претоварени зърновози разрушават пътища

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 41

"БДЖ-Товарни превози" отчита над 8,7 млн. лв. загуба

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 41

Не е изключена заплахата от война

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 41

В Скопие приеха 20-годишен план

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 41

Корупционен скандал разтърси Испания

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 41

Накратко

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 41

Катастрофата Тагарев

автор:Александър Симов

visibility 293

/ брой: 41

Какви промени се задават за трудовия пазар в България

visibility 343

/ брой: 41

По-добрият начин за бизнеса да се справя със съкращенията

visibility 287

/ брой: 41

Кой НЕ иска да е училищен директор?

автор:Деси Велева

visibility 260

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ