18 Юли 2024четвъртък23:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кой стои зад Величко Адамов?

Скандалите около бившия ректор на Стопанската академия в Свищов се изродиха в екшън, несъвместим с висшето образование изобщо

/ брой: 126

автор:Велиана Христова

visibility 12686

Изборът на нов ректор в Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов стана кулминация на ректорската сага във висшето училище. Избраната за ректор Теодора Димитрова се оказа близка съратничка и дясна ръка на своя предшественик проф. Величко Адамов. 35-годишната дама очевидно е най-гениалният преподавател в българското висше образование - станала зам.-ректор само 8 години след дипломирането си като магистър (2003 г.) и става професор във вуза на 1 януари 2013 г. - 9 години след като го е завършила. От биографията й в сайта на академията не личи да е била доцент преди това.

Няма друг такъв случай в България

Месеци преди избора преподаватели от академията огласиха в медиите драстични нарушения на закона при формирането на Общо събрание - включването в него на отдавна завършили студенти; на преподаватели над 65 години, нямащи право да участват в управленски органи; нелегитимно определени представители на студентите; администрация, принудена да гласува явно за своите делегати в събранието и т.н. За тези нарушения е заведено дело в Административния съд във Велико Търново, което ще се гледа на 9 юни. МОН също започна проверка на нарушенията, а министърът с писмо изпрати предписание да се спрат всякакви процедури по избора на ректор до приключването на проверката и до произнасянето на съда. Въпреки подобно становище и на съда, Общото събрание е проведено, Димитрова е избрана. Естествено, следва серия нови заведени дела, оспорващи легитимността и на Общото събрание, и на самия избор.
Случилото се в последния месец в Свищов е логично продължение на многогодишната сага около гражданина Величко Адамов. Избран за ректор през 2007 г. с превес от един глас, той още тогава привлича вниманието на медиите с подробности, които изскачат около името му. Единият глас е на студента тогава Ангел Георгиев - бъдещия лидер на казионното Национално представителство на студентските съвети и на движението "Орлов мост" през 2013 г. Същият Ангелов, чийто баща без търг печели доставката на гориво за академията за около 1 млн. лв. Същият, чийто студентски съвет организира чалга купони с участието на Адамов и кадровика в съдебната система Красьо Черничкия, снимки от които студенти качиха в инернет.
Не една и не две медии, сред които и ДУМА, още преди години публикуваха скандалния факт, че

Адамов е доказан плагиат

представял е с името си трудове, дословно преписани от други автори. Фактите лъсват, когато кандидатства за професор и след това - за доктор на икономическите науки. Званието и научната степен са му отказани от ВАК, на 3 юли 2001 г. Комисията по икономически науки на ВАК оповестява причините за отказа - "преписване, използване на произведения, създадени от други". Установено е, че трудът, с който се представя Адамов, е преписан дословно от учебник от 1974 г. на известния френски икономист Жорж Депаленс. С копия от оригинала и дословно преписаните от Адамов текстове разполагат много редакции.
Как при такова академично престъпление Адамов е избран за ректор остава загадка. Прокуратурата се е произнесла, че няма законово основание плагиатът да бъде санкциониран, защото нямало оплакване от истинския автор, а от времето на преписването била изтекла давност. Като знаем колко министри и висши политици в Европа изхвърчаха от постовете си за плагиатство, извършено преди години, виждаме, че само в България законът де факто толерира подобни прегрешения в академичната дейност.
 Скандалите не стихнаха, след като във вуза преизбраха Адамов за втори мандат. Името му нашумя през 2012 г., когато се оказа, че той незаконно се е подписвал с титла "професор", каквато не притежава. Бил се сдобил с нея в Румъния. Подписаните от него студентски дипломи се оказаха нелегитимни и се наложи тогавашният министър Сергей Игнатов да разпореди те да бъдат преподписани. Впрочем неотдавна Адамов наистина зае длъжност професор, понеже в действащия от 2011 г. нов Закон за развитието на академичния състав няма никакви изисквания за научен принос при придобиването й.
Отделно избухна скандалът с топлата връзка между ректора и Красьо Черничкия, на когото Адамов бил научен ръководител. Медиите огласиха поръчки на вуза по завишени цени за 7 млн. лева без търг и конкурс на фирма на Черничкия за ремонт на две общежития. Преподаватели изнесоха публично

факти за финансови измами

за ниски лихви по парите на академията в плевенския клон на "Инвестбанк", ощетяващи вуза; за злоупотреба с власт; изнудване на студентите да купуват определени учебници (преподавателят се подписвал на първата страница, за да не може втори студент да се яви със същия учебник); за фалшиво записани студенти с фалшиви оценки; за надписвани по 50 часа извънреден труд на денонощие на определени преподаватели; за тормоз над недоволните във вуза. Уникален случай е гонението срещу преподавателя Калин Костов, уволняван 5 пъти от Адамов и всеки път връщан на работа от съда. И до прокуратурата, и до медиите стигнаха разкрития за връзки на офшорни фирми, свързани с Адамов и преподаватели от академията, с фирми на Маргините; за участие на ректора и негови колеги от катедра "Финанси" в организирана схема за пране на мафиотски пари.
Екип следователи бе изпратен в началото на 2010 г. в Свищов, а министър Цветан Цветанов тогава публично обяви, че Величко Адамов е сред топ 300 на престъпниците в страната. През 2014 г. пък Ваньо Танов съобщи, че група митничари в едно и също време са се водили на работа в Свиленград и на лекции в Свищов. Според изнесени данни в медиите, роднини на местни ръководители са докторанти във вуза, научен шеф им е Адамов. Всичко това не попречи обаче след това и Цветан Цветанов, и Бойко Борисов внезапно да демонстрират в Свищов

изключително топли отношения със скандалния ректор

Проверки и наказателни производства са водени срещу него още от 1997 г. от местни и централни прокуратури и съдилища, но всеки път са били прекратявани по необясним начин.
Разбира се, след злополучния избор на протежето Димитрова за ректор се появи нова порция разкрития. В Общото събрание за избора 55 от 139 членове били нелегитимни. Адамов като ректор имал заплата 8000 лв. Самата Димитрова получавала над 5000 плюс още толкова по втори договор във вуза, а вземала и хонорари за консултации - от Общинската банка, обслужваща вуза; от пенсионния фонд "Топлина", където служители на академията масово прехвърлили партидите си, както и от застрахователното дружество ОЗК, чийто шеф Личев преподава в академията и е докторант в катедрата на Димитрова. И така нататък - до безкрай.
 Ако някой каже, че всичко това има общо с висшето образование и с хилядите помпозни приказки за качество, значи лъже. И за други ректори се говори, че са местни феодали и се разпореждат с държавните вузове като с бащиния, но Адамов е най-скандалният. Свищов стана публичен символ на деградацията във висшето образование и на погазването на всякакви академични принципи. Всеки от сигналите уличава ректора в неправомерни действия, предостатъчни, за да бъде той отстранен от поста си хиляда пъти досега. От главата на Адамов обаче косъм не е паднал. Всичко това е само част от изнесеното в медиите. Случва се пред очите на цяла България. И нищо. Излиза, че у нас паралелно с държавния съществува друг,

задкулисен свят

в който законите просто не важат. За да съществува той обаче, някой трябва да стои зад него и да го крепи, нали?
На този фон държавата в лицето на МОН се гъна дни наред, кърши ръце и "търси законово основание" да се намеси в държавния вуз. В крайна сметка завчера министър Тодор Танев стана първия човек, дръзнал да се изправи срещу безобразията в Свищовската академия. Той издаде заповед, с която отстрани Димитрова от поста и назначи служебен ректор за срок до 6 месеца, каквито са законовите му правомощия. След което обаче се развихри истинският екшън - Адамов и Димитрова се барикадираха в академията и не допуснаха новоназначения проф. Иван Върбанов до кабинета му. Заявиха, че заповедта на министъра е нелегитимна и ще я обжалват, а докато не се произнесе съдът, няма да допуснат във вуза ново ръководство. С две думи - крепостта не се предава. За да е пълен циркът, Димитрова пусна заповед до всички да изпълняват само нейни разпореждания. Върбанов съобщи пред медиите, че с джипа на бившия ректор от академията се изнасят документи. А по-рано през деня той обяви, че ще прави ревизия на дейностите при старото ръководство...
Безсилна ли е държавата да се справи с един държавен вуз? Коя е тази сила, която му позволява при толкова неправомерни действия да излиза сух от водата толкова години? Членовете на Академичния съвет на Адамов пуснаха декларация, че министърът нарушавал академичната автономия, демокрацията и... завещанието на Димитър Ценов! Академична автономия, разбирана като свобода да вършиш беззакония. Но, да му мисли министърът, като се е опълчил срещу "порядките" във вуза! Форумите в мрежата обаче са пълни с коментари от типа: "Мутренските дела във вуза девалвират идеята за висшето образование изобщо".
Дали тези, които се съпротивляват срещу задкулисието и защитават публичните интереси, са просто наивни донкихотовци, вярващи, че могат да се борят с онези, които са "в крак с времето"?      
 

2615 лв. на месец са нужни за издръжката на 3-членно семейство

автор:Дума

visibility 594

/ брой: 135

Държавните фирми в България не са ефективни

автор:Дума

visibility 666

/ брой: 135

Увеличават се фалитите на компании

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 135

Ще говори със София, но с редовен кабинет

автор:Дума

visibility 626

/ брой: 135

Гърция със спешни мерки за цената на тока

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 135

Макрон прие оставката на премиера Атал

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 135

Тайван да си плаща за отбраната

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 135

Диагнозата на държавата

автор:Александър Симов

visibility 719

/ брой: 135

Денят на бръснача

visibility 691

/ брой: 135

Ганьо е победим, само ако бъде смачкан

visibility 720

/ брой: 135

Подводните камъни на външното оценяване

visibility 632

/ брой: 135

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ