17 Януари 2022понеделник03:08 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

ИСКАМ ДУМАТА

Кой ще защитава интересите на бедните и онеправданите?

/ брой: 34

visibility 314

Антон Гицов

По повод казаното от лидера на столичните социалисти Калоян Паргов в едно телевизионно предаване, че "работниците днес вече не са с червени потници, както преди 100 години по време на класовата борба" и че жълтите жилетки във Франция "не са някакви неудачници, излезли да крещят и чупят по улиците", а са представители на средната класа", моето мнение е:

В протестите на жълтите жилетки във Франция участваха представители на средната класа, които са недоволни от повишението на цената на горивата и предвижданите непопулярни промени в пенсионната система, но в разрастващите се протести се включиха транспортни и фабрични работници, които се обявиха срещу стагниращото заплащане на труда и растежа на разходите за живот, за по-високи социални осигуровки и трудови възнаграждения, за повишаване на минималната заплата, срещу политиката на правителството, облагодетелствуваща богатите и корпорациите. Тези хора не бяха част от средната класа.

Българската средна класа, чийто сегмент в обществото, за съжаление, все още не е значителен и няма как да бъде в най-бедната страна в Европа, естествено има нужда от това определени политически формации да защитават интересите й. Това и правят всъщност центристките партии и политическите партии вдясно от центъра. Едрият капитал, крупните производители и инвеститорите, частните банкови и финансови институции също имат нужда от партии, консервативни по своя характер, които да защитават интересите им. Но има и една класа или да не я наречем с марксисткия термин класа, а голяма прослойка от българското общество, която се състои от нископлатени наемни работници и служители, често принуждавани да полагат извънреден труд и неосигурявани, безработни възрастни хора и млади такива, които са принудени да емигрират, за да намерят препитание, някаква реализация в живота, пенсионери, които едвам преживяват, бедни и необразовани цигани, преживяващи в гета, на които се обръща внимание само преди избори. Болни хора от всички възрасти, които не могат да си позволят скъпоструващо лечение, млади момичета, които бъдат принуждавани да проституират, старци по селата, които често стават обект на насилие - за интересите на всички тези хора е естествено да се грижи една лява партия.

А България може да стане уникална и с това, да няма силна лява партия, ако БСП стане партия на средната класа.

С 22% поскъпнаха храните на едро за 6 месеца

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 10

До 100 000 лв. помощ за малкия бизнес при локдаун

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 10

Няма да сменят на концесионера на Летище "Горна Оряховица"

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 10

Конгресмен заговори за санкции срещу България

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 10

САЩ: Русия подготвя фалшива операция в Украйна

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 10

Важен референдум в Сърбия

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 10

Христо Проданов: Оптимист съм, че зимният сезон ще е добър

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 10

Истинските битки на БСП

автор:Александър Симов

visibility 45

/ брой: 10

Пътникът Цацаров

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 10

Магията на "Сурва" завладя Пернишко

автор:Юлия Кулинска

visibility 57

/ брой: 10

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ