04 Юни 2020четвъртък23:37 ч.

Централата на Световната банка във Вашингтон

ГЛОБАЛИЗЪМ

Кой ще оглави Световната банка

Шансовете на Кристалина Георгиева са нищожни

/ брой: 8

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1587

Кристалина Георгиева застава от 1 февруари тази година начело на Световната банка. Бившият български еврокомисар ще изпълнява временно длъжността президент на една от най-влиятелните международни организации за финансова и експертна помощ. Причината за промяната е изненадващата оставка на Джим Йон Ким, който е с мандат до 2022 г. Новината разпространи агенция Ройтерс, а малко след това бе потвърдена от Световната банка. Източници на агенцията казват, че става дума за лично решение на президента Ким. В кратко съобщение той само заявява, че незабавно започва работа в частен фонд, отговарящ за проекти основно в развиващи се и някои развити страни, съобщи компанията Global Infrastructure Partners (GIP), цитирана от Ройтерс. Фондът обяснява на сайта си, че управлява активи за 51 млрд. долара за инвеститорите си. Компаниите в портфолиото му имат годишни приходи в размер над 46 млрд. долара и са създали над 52 хил. работни места. Той притежаваше компанията, която досега контролираше летище "Гетуик", второто най-натоварено във Великобритания. Миналия месец бъзираната във Франция група Vinci обяви, че придобива контрола над "Гетуик", а GIP ще намали дела си до 21%. Джим Йон Ким бе предложен от президента Барак Обама и застана начело на Световната банка през 2012 г. Номинацията му бе изненадваща, тъй като по образование той е лекар и е известен като антрополог, а не като финансист или макроикономист. Възпитаник и доктор от Харвард към момента на назначаването му Джим Йон Ким от три години е ръководел авторитетния колеж "Дармут", постигайки спорни резултати.

Интервю

Неотдавна той сподели, че Обама го попитал защо да предложи на Световната банка него, а не някой макроикономист, а Ким, като го изненадал с отговор-въпрос дали е чел дисертацията на майка му. Стенли Ан Дънам прекарала години наред в Индонезия в изследване на селските занаяти и през 1992 г. публикува изследването си като докторска дисертация. В него тя твърди, че противно на прогнозите на икономистите, глобализацията е довела до процъфтяване на тези занаяти. Няма да мога да ви кажа от 10 000 метра какво се случва на терен, както правят макроикономистите, но мога да ви кажа дали програмите работят наистина, защото това правя през целия си живот, казал Ким на президента. И получил работата, а по-късно Обама му казал, че това е било едно от най-добрите представяния на интервю за работа, които Барак Обама е виждал, пише Ройтерс.

Според международните агенции шефът на Световната банка Джим Йон Ким си тръгва от поста заради сериозни разногласия с американския президент Доналд Тръмп. Това твърдят няколко независими източника, запознати с актуалната ситуация във финансовата институция. За оттеглянето на Ким бе съобщено миналия понеделник, а постът му засега временно се поема от Кристалина Георгиева, която е главен изпълнителен директор на банката. Ким е информирал служителите на Световната банка в имейл, че напуска на 1 февруари - 3 години преди да изтече мандатът му, за да се присъедини към частна компания, фокусирана в инфраструктурни инвестиции в развиващите се страни.

Разногласия

Въпреки че не се е стигало до публични сблъсъци, оказва се, че разногласията на Ким с Тръмп са значителни. Темата за бежанците е едно от големите разминавания помежду им. Според поддържаната и лансирана от Ким политика всички световни сили трябва да обединят усилия, за да им се помогне. Трябва да започнем да инвестираме в ново бъдеще на Близкия изток и Северна Африка. Не можем да продължим да правим това, което правихме досега, заявява Ким и подчертава, че 15 милиона души в Близкия изток са били принудени да напуснат домовете си заради военни конфликти и в търсене на по-добър живот. Световната банка и Ислямската банка за развитие дори обмисляха възможността да предлагат заеми на страни, изпаднали в кризи, предизвикани от масовото бягство на хора от Сирия. Политиката на Тръмп, свързана с  бежанците, е противоположна и той е настоявал Световната банка да използва финансиране, за да остават те в страните си, а не да емигрират. Ким и настоящият президент на САЩ имат голямо разминаване във вижданията и по още един съществен въпрос - климатичните промени и използването на зелена енергия. 

През миналата година Световната банка обяви, че ще предостави 200 милиарда долара за държави, които се нуждаят от помощ да се адаптират към ефектите на глобалното затопляне и да намалят парниковите си емисии. Средствата ще бъдат на разположение в периода 2021-2025 година и са два пъти повече от отпуснатите за първия 5-годишен период след подписването на Парижкото споразумение за климата. Тогава Ким отбеляза, че най-бедните и най-уязвими хора са изложени на най-голям риск от глобалното затопляне, и призова и други финансови институции да им помагат. В същото време Тръмп реши да изтегли САЩ от Парижкото споразумение и открито подкрепя инвестиции в производството на енергия чрез въглища.

Мандат

Източници от банката твърдят, че Георгиева е изключително подходяща да остане президент на Световната банка и да довърши мандата на Ким до 2022 г., защото осигурява приемственост и няма да има вакуум в работата на финансовата институция. Ако пък се стигне до избор на нов шеф сега, то Георгиева със сигурност щяла да запази поста си на главен изпълнителен директор и нямала намерение да се връща в България, за да участва в евроизборите, каквито слухове има. Новият ръководител на световната организация с милиарди долари бюджет се избира, след като за това бъде обявена и започне специална процедура. По джентълменско споразумение отпреди десетилетия Световната банка винаги се ръководи от американец, а начело на партньорската й организация - Международния валутен фонд, стои европеец, днес това е французойката Кристин Лагард. Вече бяха обявени две кандидатури на мястото на Джим Йон Ким - президентската дъщеря Иванка Тръмп и бившата представителка на САЩ в ООН Ники Хейли. Според авторитетното издание "Financial times" други възможни американски кандидати са заместник-министърът на финансите Дейвид Малпас и директорът на Американската агенция за международно развитие Марк Грийн.

При избирането на Джим Йон Ким за пръв път имаше и кандидати от Нигерия и Колумбия. Процедурата предвижда президентът Доналд Тръмп да избере свой кандидат и да го предложи на 25-членния Управителен съвет. Като най-голям дарител на Световната банка, американците имат и най-много гласове (15,85%), следвани от Япония (6,84%), Китай (4,42%), Германия (4,00%), Великобритания (3,75%), Франция (3,75%), Индия (2,91%), Русия (2,77%), Саудитска Арабия (2,77%) и Италия (2,64%). Управителният съвет свива списъка на кандидатите до трима и публикува имената им с тяхното съгласие. Следва събеседване с всеки един от тях, а обсъждането на това как са се представили отнема не повече от  три седмици.

Покана

Точно преди две години Георгиева обяви, че е поканена лично от президента Ким да заеме новия пост "Главен изпълнителен директор на Световната банка". На 2 януари 2017 г. тя обяви, че напуска Европейската комисия. Тя бе извикана в Брюксел от Бойко Борисов да спасява положението, след като първия кандидат на ГЕРБ за еврокомисар Румяна Желева тотално се провали при изслушването в Европарламента. След напускането на Кристалина Георгиева на нейно място, но с нов ресор, бе предложена и одобрена Мария Габриел. Предходната 2016 г. Кристалина Георгиева бе предложението на правителство на Бойко Борисов за нов генерален секретар на ООН. Понеже предишната номинация - генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, не се оттегли, а кабинетът в София нямаше как да я принуди, се стигна до парадоксална и уникална в световната история една държава да има две предложения за високия пост. Противно на прогнозите за това как ще протече изборът, световната организация бързо бе оглавена от португалеца Антониу Гутериш.

Кристалина Георгиева има общо 17 години кариера в банката. Най-популярният й пост в туитър за 2018 г. е нейна семейна снимка с коментар, че "Бабите и дядовците ми са получили много малко образование. Родителите ми са завършили гимназия. Аз съм първата в рода с докторска титла. От малко село в България до генерален директор на Световната банка - ето така изглеждат възможностите!" Шансовете й да я оглави с пълен мандат са минимални, тъй като традиционно начело стои американски гражданин. Това означава също, че Георгиева може да ръководи месеци наред, докато президентът Доналд Тръмп открие подходящ кандидат и го предложи на Управителния съвет на СБ, твърди Асошейтед прес. Колко ще го търсят в САЩ, не е ясно.

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ