04 Август 2021сряда22:47 ч.

Кой сега ни е приятел?

/ брой: 173

автор:Георги Георгиев

visibility 1687

Британската фирма "Мелроуз", която се занимава с проучване на находища за газ в Черноморското ни крайбрежие, има всички шансове още на следващото заседание на кабинета да получи концесия за добив. При това, както в сряда стана ясно от думите на министър Трайчо Трайков, тази концесия ще бъде дадена спешно. Целта била към края на т.г. цената на синьото гориво за българските потребители да бъде свалена с 5 до 10%. Всичко това е прекрасно и дори може да се окаже и вярно за известен период от време, защото от самата фирма признават, че добивът на газ от Черно море може да продължи едва 6 години и за този период да задоволи само 20% от нуждите ни. Но както е казала циганката: "Каквото дадеш, душа, все кяр е."
Проблемът в случая е, че отношенията между "Мелроуз" и предишното българско правителство бяха предмет на ожесточена критика от страна на настоящия български премиер Бойко Борисов в качеството му на опозиционен лидер. В началото на 2008 г. той заяви, че ще сезира прокуратурата за "съмнителна сделка на правителството". Сделката беше разрешението на правителството "Мелроуз" да проучва за още три години находище на газ край Галата. Тогава Борисов заяви, че в случая ставало дума "за далавера за стотици милиони евро" и че "този случай е по-скандален от "Топлофикация".
И тъй като в една далавера, ако е имало такава, винаги има две страни, редно е да попитаме г-н Борисов защо сега влиза в приоритетни отношения с фирмата? Т.е. в далаверата. Премиерът е длъжен да даде обяснения дали продължава да поддържа тезата си отпреди две години. Защото с твърденията си той не само очерни за пореден път предишния кабинет, но и хвърли сянка върху репутацията на британската компания, с която сега влиза в договорни отношения.
Това може да стане, разбира се, ако налегналата го амнезия за това какви ги е говорил, вземе та да го напусне. В случая май важи поговорката "Приятелите на нашите врагове са и наши приятели". Когато това ни устройва.
Решението за даване на концесия на "Мелроуз" на практика изчиства едно от обвиненията на ГЕРБ към тройната коалиция, но бившите управляващи едва ли ще дочакат извинение. Интересно е обаче, ако се окаже, че действително е имало далавера, защо сегашният кабинет влиза в нея със замах.

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 68

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 72

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 149

С 44 лева ще увеличат линията на бедност

автор:Аида Паникян

visibility 66

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 51

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 118

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 124

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ