31 Май 2020неделя11:06 ч.

Момент от премиерата на книгата на Светослав Нахум

Актуално

Кой иска да избяга от Крим?

Някои разбират свободата на словото само ако е "правилна"

/ брой: 115

автор:Боян Бойчев

visibility 2451

Всеки човек трябва да бъде свободен. Стига да има потребност от свободата. Както и да притежава усещането за нея. И да знае какво да я прави. 

Темата за свободата и творчеството отново възбуди духовете около премиерата на книгата на Светослав Нахум "Бягство от Крим". Едва ли авторът си е представял, че такава реклама ще съпътства неговата творба, а самият той ще се превърне в "мъченик". 

Обаче на 17 април книгата бе представена в галерия книжарница София прес. Като основен съорганизатор на проявата бе посочен Съюзът на българските писатели - заради факта, че самото помещение е собственост на СБП. Но не е никак логично авторът на творбата да използва този факт, за да придаде тежест на основната си теза - Русия е агресор, окупирал част от чужда държава. 

Двама от членове на ръководството на съюза уважиха събитието. Единият от тях - Димитър Христов, беше водещ, а другият - Иван Есенски, представи книгата. 

За съжаление авторът използва момента за изразяване на политическа позиция. Ако е само личностна, няма проблем. Но когато ангажираш и творческа организация с нея, тогава вече проблем има. Още повече когато на такова събитие посланик на чужда държава, в случая на Украйна, си позволява да използва трибуната и за политически изявления. Не смятам, че на творческа вечер те са уместни. 

Именно затова в знак на протест Иван Есенски напусна проявата. 

Разказът, чието име носи и книгата, е за младата украинка Таня, която е подложена на тормоз от "руските агресори" след "окупацията" на Крим през 2014 г., но в крайна сметка тя успява да намери спасение в България. Щастлив край като в холивудски филм от времето на Студената война. 

Да, авторът Светослав Нахум има правото на лична позиция. Това е моето мнение. 

Проблемът е, че тази позиция се смята за единствено "правилната". 

И трябва да бъде наложена по всякакъв начин. Дори като се използват имената на СБП, както и на ПЕН с председател Здравка Евтимова. Защото авторът на книгата политкоректно призоваваше българския ПЕН да приеме декларация, в която да осъди руската страна. Не стана. 

След премиерата Съюзът на българските писатели излезе с декларация. В нея се казваше, че в СБП "членуват хора не само с различен творчески почерк и темперамент, но и със своя собствена гледна точка към социални и естетически явления от съвременния живот". Както и че "всеки пишещ решава сам за себе си какви политически или художествени възгледи да изповядва и поема отговорността си за тях". 

Собствена гледна точка. Това е ключово. Например моята собствена гледна точка е друга. Аз смятам, че Русия не е агресор и че Крим, който е населен предимно от етнически руснаци, е присъединен напълно законно по силата на организирания референдум към Руската федерация. Но аз не ангажирам с тази своя позиция нито СБП, нито която и да е друга организация, в която членувам, нито когото и да е било другиго. 

Затова в декларацията на СБП се споменава недвусмислено, че демократичността предполага свобода на словото, при условие че тя е освободена от всякаква манипулация. 

Малко след декларацията 

г-н Москаленко, посланик на Украйна у нас,

изпрати писмо до министъра на културата, до Комисията по култура и медии в Народното събрание, до Комисията по вероизповеданията и правата на човека... Сигурно не знаейки, че Съюзът на българските писатели е обществена организация, която е независима политически, административно и финансово. И че всеки един поет или писател, членуващ в нея, сам по себе си е институция - с творчеството си, с позициите си. Колкото и различни да са те. 

Във въпросното писмо дипломатът не проявява никаква дипломатичност, а се опитва да налага своето мнение върху една от най-старите писателски организации в Европа. СБП "грубо нарушава официалната позиция на Правителството на Република България за териториална цялост на Украйна". А така! И къде отива свободата на словото? Значи свободен си да изразяваш единствено правилната позиция, която трябва да съвпада с официалната. СБП е обвинен, че заставал в защита на политиката на "държава агресор". 

Само че няма такова нещо. Единственото, което заявява СБП, е, че никога няма да застане срещу Русия. 

Но нима такава не е позицията на мнозинството от българския народ? 

Именно затова и въпросното писмо, като и разразилата се по медиите кампания срещу СБП, предизвика български писатели за съставят изявление, осъждащо нравоучителното писмо на г-н Москаленко, чрез което той вкарва творческата организация в евтин скандал и дори намеква за укротяване на непослушните български писатели.  

Свобода на словото ли? 

Или манипулация?

И кой се опитва да ограничава свободата на словото? 

Писмото е подписано до този момент от над 200 писатели. 

Доколкото знам, посланикът на чужда държава няма никакво право да се намесва във вътрешните работи на страната, както и в нейната политика. А още по-малко в живота на творчески организации.  

И, разбира се, залповият огън срещу СБП, обвинен във всички смъртни грехове, е факт. Неговият председател Боян Ангелов бе обвинен, че като член на Националния съвет на БСП прокарвал идеология сред писателите. По-голяма безсмислица не бях чувал. Може ли един писател, достоен по дух, да бъде заставен насила да приеме политически идеи? 

Но той няма право да е социалист. Обаче ако е десен, ако е русофоб, това е друга работа. Това е правилно. 

Всъщност скандалът разкри за пореден път грозната истина у нас. Зад призивите за свобода на словото се крият опитите да бъде затворена устата на онези писатели, които имат достойнството да имат различна позиция от официалната. Които имат свободата да мислят, а не да следват клишетата за евроатлантическите ценности. Които се вслушват в народа, а не му налагат чужди доктрини.  

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1236

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 505

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 649

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1823

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 485

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ