14 Август 2022неделя11:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°. Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

Акцент

КОВИД-19 превзе и болничните

От какво най-често е боледувал българинът?

/ брой: 229

автор:Аида Паникян

visibility 314

"КОВИД няма. КОВИД е измислен, за да държат устата ни затворени!" Очевидно все още мнозина са убедени в това и, поне засега, няма сила, която да ги разубеди. 

Безспорно, КОВИД-19 не е единствената болест, от която страдат българите. Високата заболеваемост и още по-високата смъртност през последните 20-22 месеца се дължат в голяма степен и на предишни проблеми - България години наред бе и остава първенец в черните списъци на фатален край от сърдечносъдови заболявания, рак и пр. А и не е тайна, че заради ниски доходи не само пенсионери, но и работещи бедни често не могат да си позволят дори и ниско доплащане на лекарства. Така вместо три таблетки дневно, вземат две или дори една. КОВИД-19 само добави нови черни краски върху старата картина. Освен всекидневната статистика за новозаразени, хоспитализирани, карантинирани и пр., болничните листове също говорят за нестихващия марш на КОВИД-19. Данните на НОИ показват, че през първото полугодие на 2021 г. българите най-често са били в болнични заради коронавируса.

За този период са издадени 

122 475 болнични листа

само за диагнозата "COVID-19 - Идентифициран вирус", тоест, когато инфекцията е потвърдена чрез лабораторно изследване, независимо от тежестта на клиничните признаци или симптоми. Болничните по тази диагноза са с най-голям дял - 9,09%. Средната продължителност на такъв болничен лист е 18-19 дни. Други 34 058 листа са за "COVID-19 - Неидентифициран вирус" - болестта е диагностицирана клинично или епидемиологично, но лабораторните изследвания са неубедителни или не са налични. С тази диагноза за първите 6 месеца на годината са 2,53% от всички болнични, като всеки от тях е с продължителност средно 11-12 дни. Освен това около 26 хиляди болнични са издадени по други диагнози, които имат отношение към създалата се епидемична обстановка. От тях 1001 са за заболели от коронавирусна инфекция с неуточнена локализация, 862 листа са на хора, при които КОВИД-19 е причина за други болести, а 24 459 са за карантина на контактни лица - т.нар. от първа линия - членове на семейството, колеги и пр. Навярно към последните трябва да се подходи с доза съмнение, тъй като мнозина се опитват да "прескочат", доколкото е възможно, този сценарий, като избегнат лабораторно изследване или се изследват в домашни условия, за да не бъдат карантинирани. Затова хората, които биха ползвали болнични за това, вероятно са доста повече. Немалка част от заразените прекарват болестта без симптоми, на крак и не е било необходимо да посетят лекар, а други - дори не са усетили, че са заразени. Освен това в първите месеци на годината много фирми дадоха възможност на служителите си да работят от разстояние и тези хора, когато се разболяваха по-леко, просто не вземаха болнични, а получаваха инструкции от лекаря по телефона и се лекуваха у дома. Немалка част от хората, които не влязоха в КОВИД-статистиката, в даден момент установиха, че са срещнали SARS-Cov-2 при случайно изследване за наличие на антитела. Те също са спестили доста пари на фонда за болнични.

Макар единният информационен портал да бълва всеки ден данни за неколкостотин до няколко хиляди излекувани от КОВИД-19, в огромната си част това са изписани от болница или хора с отпаднала карантина, но при мнозина от тях 

последиците от болестта продължават

със седмици и дори месеци, появяват се усложнения, чието лечение често е по други диагнози. Затова взелите отпуск по болест заради КОВИД-19 и последиците от него навярно са доста повече.

За сравнение - през цялата 2020 г. са издадени 113 914 болнични за "COVID-19 - Идентифициран вирус" и това е четвърта сред 20-те диагнози с най-висок относителен дял на издадени болнични. Разбира се, и тук може да се направят доста уговорки. На личните лекари бе разрешено едва в края на миналата година - около 9 месеца след началото на пандемията, да дават направления за ПСР тестове. Дотогава или трябваше да се мине през специалист пулмолог или инфекционист, или болните трябваше да си плащат за изследването. Около 120 лева. 

През цялата 2020 г. първенецът в болничните е "Остра инфекция на горните дихателни пътища, неуточнена" с 223 206 издадени листа, следвани от неуточнена вирусна инфекция и неуточнен остър бронхит. Диагнозите, свързани с КОВИД-19, са включени едва през второто полугодие и затова "COVID-19 - Идентифициран вирус" е четвърта сред 20-те, за които хората най-често са вземали отпуск по болест. Болничните с най-голяма средна продължителност (27-28 дни) - и за цялата 2020 г., и за първите 6 месеца на 2021 г., са за заплашващ аборт. 

Ако се съди по болничните листове в годините назад, би могло да се каже, че българинът най-често има проблеми с дихателните пътища и с междупрешленните дискове в областта на пояса. Само през 2018 г. близо 29% от издадените болнични, по които е платено обезщетение от ДОО, са по пет диагнози - "Остър бронхит, неуточнен", "Увреждания на междупрешленните дискове в поясния отдел", "Остра инфекция на горните дихателни пътища, неуточнена", "Заплашващ аборт" и "Вирусна инфекция, неуточнена". Тези диагнози обхващат над 45% от хората, на които е платено обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване през годината. "Това обстоятелство има връзка както с нарастването на броя на краткосрочните болнични листове, така и с отчетения ръст на издадените болнични листове от лечебните заведения от извънболничната помощ", сочи анализ на НОИ за 2016-2019 г. 

Ще стигнат ли парите?

Всеки работещ е длъжен да се осигурява във фонд "Общо заболяване и майчинство", като вноската е 3,5% от осигурителния доход. В този фонд влизат вноските и за общо заболяване, и за майчинство (без парите за трудова злополука и професионална болест). И през 2021 г. вноската се поделя между работник и работодател в съотношение 40:60. 

Осигурителят/работодателят плаща за първите 3 работни дни от болничния 70% от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който служителят е заболял. От четвъртия ден нататък поема НОИ. Дневното обезщетение за общо заболяване е 80% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или са дължими осигуровките. 

За първите 6 месеца на тази година от ДОО са платени обезщетения за общо заболяване на 284 436 осигурени, което е с 47 578 души по-малко от същия период на миналата година. Болничните листове за тази година са 435 867 (с 67 302 по-малко от първото полугодие на 2020 г.). И за двете години част от хората са били в болнични повече от веднъж - средно 1,5 пъти. Ако за 6-месечието на 2020 г. фондът е платил общо 129 917 599 лева за обезщетения (средно по 36,65 лева дневно на осигурен), то през тази година е платил 140 017 224 лева (среднодневно по 40,42 лева). 

Постъпленията обичайно са по-малко от платените обезщетения за общо заболяване. Според последните промени в Закона за бюджета на ДОО за 2021 г. планираните приходи във фонда са 1 304 813,2 лева. Предвидените разходи са 1 341 010,3 лева. Очакваният недостиг във фонда е 36 197,1 лева. Дефицитът се субсидира от държавата. 

 

 

Държавата дава 800 млн. лв. на "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 156

Смениха шефа на АПИ

автор:Дума

visibility 572

/ брой: 156

НАП: Строители крият 480 млн. лв. данъци годишно

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 156

Трети сме по износ на ток в Европа

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 156

Осуетени атаки срещу Запорожката АЕЦ

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 156

Българите съживяват търговията в Одрин

автор:Дума

visibility 544

/ брой: 156

Германия застрашена от нивото на Рейн

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 156

Украински заплахи

автор:Юри Михалков

visibility 303

/ брой: 156

Зануляване

автор:Марин Милашки

visibility 556

/ брой: 156

Ами ако Москва напълно спре доставките на газ?

автор:Дума

visibility 602

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ