17 Април 2021събота05:31 ч.

Интервю

Костадин Паскалев: Отношението към Конституцията ще покаже кой е свързан с мафиотските структури

БСП трябва незабавно да призове членовете и симпатизантите си да участват в протестите, казва членът на НС на партията

/ брой: 161

автор:Велиана Христова

visibility 2915

Костадин ПАСКАЛЕВ е роден на 9 декември 1961 г. в Кърналово, Петричко. Завършва математика в Пловдивския университет. Бил е учител по математика и хоноруван асистент в ЮЗУ-Благоевград. Специализирал е мениджмънт в Мюнхен, както и в САЩ. Бил е председател на Сдружението на общините у нас, министър на регионалното развитие и благоустройството, кмет на Благоевград (1995-2001 и 2007-2011). Член е на Националния съвет на БСП.

"Основният ни закон сега гарантира демократичния процес много повече от недоносчето , което предлагат ГЕРБ"

- Защо според вас Бойко Борисов така трескаво - за седмица, вкара в парламента искане за Велико народно събрание и проект за нова Конституция?

- За да отвлече вниманието на обществото. Просто да отклони вниманието на хората от искането за оставка. Това първо. Втората цел е с процедурни хватки да се удължи пребиваването му във властта.

- Тези дни прогнозирахте, че през септември Борисов ще подаде оставка, но при действащ парламент това означава същото народно събрание да направи ново правителство. А това би могло да стане, ако ГЕРБ се съюзят с ДПС и заедно с патриотите гласуват нов кабинет.

- Това означава експертно правителство с подкрепата на ДПС. Което ще позволи да се разкрият мотивите на всички участници във властта. Аз твърдя, че ДПС участва във властта.

- В последния месец бяха раздадени милиони, ако не и милиарди, като имаме предвид и дадените пари за магистрала "Хемус"...

- Категорично милиарди!

- На кого ли не се дадоха пари, откъде са, за какво точно ги дават така спешно? Какво се цели с това?

- В последните три-четири години практиката е да се раздават на общините между половин и един милиард в рамките на летните месеци по неясни критерии, което категорично изкривява картината на финансиране на българските общини и задълбочава регионалните диспропорции. Т.е. правителството в течение на тези 3-4 години реализира безумна политика, вън от всякакви принципи и обективна мотивация. Но тази година според мен е върхът на раздаването на пари. Един милиард бяха дадени на ВиК холдинга, който още не е ясно как е структуриран и какви са основните му цели, но той вече функционира. Бяха му преведени един милиард лева. Второ - 2 милиарда и 600 милиона за строителството на автомагистрала "Хемус". Ако се опитате да получите информация за това какви са критериите, как става изборът на подизпълнители за автомагистрали, които се водят основен изпълнител на автомагистрала "Хемус", няма да получите никаква конкретна информация.

- Аз се опитвах, но стигнах до някакви офшорки, които няма как да ги провери човек.

- Това говоря. Реално погледнато, се стига дотам, че включително в основните строителни фирми в България все повече част от дейността се придобива от офшорки, зад които аз твърдя, че стои властта.

- Всъщност - има ли проблем с Конституцията? Хората са на улицата, защото не искат повече това олигархично управление, това обединяване на изпълнителна власт с прокуратура, със съд, с икономически босове...

- Аз мисля, че малко по-различна е ситуацията, имаме съчетаване на интересите на крупните икономически субекти в България, на политическата власт и прокуратурата. Затова и гражданите искат оставката на правителството и оставката на главния прокурор. Колкото до икономическите субекти, аз смятам, че е необходима обстойна проверка от АДФИ, от Сметната палата, защото тези икономически субекти осъществяват обществени поръчки и разполагат с публичен ресурс - не говоря само за финансов ресурс, а и за друг, включително пристанища, държавна собственост. При такава проверка веднага става ясно, че имаме една категорично олигархична структура, която нарушава твърде често законите и която се превръща в мафиотска организация.

- Но както го гледам този техен проект за нова Конституция, има огромна опасност точно този олигархичен модел да се затвърди, а отпадат социални принципи в характеристиките на държавата.

- Нека да го кажа така: аз не бих си позволил да коментирам конкретни предложения за изменение на Конституцията поради една проста причина. Смятам, че нивото на хората, които са писали този проект за Конституция, не е ниво. Правната им подготовка е почти равна на моята, което означава, че ние не сме в състояние да правим подобни предложения като тези, които са направени. Тука трябва изключително задълбочена мисъл, невероятно подготвена, която има възможността да направи обективна оценка на основните принципи в действащата в момента Конституция. Защото аз смятам, че бащите на Конституцията са имали представа какво точно предлагат в отделните текстове, за да защитят обществото. И смятам, че сегашната Конституция, колкото и на някои хора да им се струва неприемлива или не знам каква си, тя много повече гарантира демократичния процес в България, отколкото това недоносче, което предлагат ГЕРБ.

Отделно от това ще си позволя да кажа още нещо - отношението към промените в Конституцията ще покаже кои политически субекти са пряко обвързани с мафиотските структури в България. Очаквам проявите на всеки един от политическите субекти, включително ВМРО, НФСБ, "Атака", Марешки и т.н., да покажат своето истинско лице. Разбира се, и ДПС да не забравяме.

- Струва ми се, че напоследък се прави подмяна на протестите, опит те да бъдат разделени, вкараха се едни политически физиономии, които подеха познатите приказки против БСП, против социализма, против ролята на държавата, против паметника на Съветската армия дори - неща, които нямат нищо общо с искането на протеста за оставка на Борисов и Гешев. 

- Всяка вечер чувам посланията на говорителите на протеста. Онова, което по принцип говорят на този протест, е съвсем различно. Те казват, че в момента има една обща важна задача и тя е свалянето на Бойко Борисов от власт и на главния прокурор Иван Гешев. А политическото мнение идва след това, когато се провеждат съответните избори и когато всеки политически субект трябва да защити доверието на гражданите към него. 

- Ще се съгласите ли, че фактът за кюлчетата злато и европачките взе някак да се размива, все по-рядко се говори за него, а всъщност това е един основен въпрос и трябва първо него да си изясним.

- Вие давате ли си сметка, че в изявленията на прокуратурата става дума единствено за разследване на това дали незаконно е бил сниман Бойко Борисов, а не за съдържанието на съответните снимки. Ами точно това е характеристиката на компрометираната власт. 

- Ако все пак в парламента се формира мнозинство за Велико народно събрание и за нова Конституция, има ли начин БСП да противодейства на това?

- БСП има три възможности. Първо, по тази тема е необходима тотална консолидация на всички в БСП и аз много се надявам, че всички кандидати за председател много категорично и ясно ще обявят позицията си. На мен много ми се ще да престанат с брътвежите един срещу друг, а да погледнат какво се случва около тях. И смятам, че това е изключително необходимо. В противен случай аз ще бъда в състояние да направя заключението, че всеки един от кандидатите работи срещу самата партия, която иска да оглави. Това първо.

Второ, смятам, че незабавно БСП трябва да призове членовете и симпатизантите си да участват в протестите. Незабавно! В протестите срещу порочната практика в прокуратурата и противонародното управление на ГЕРБ.

И трето, БСП трябва незабавно да започне консултации с другите политически субекти - парламентарни и извънпарламентарни, срещу опитите да бъде наложена тази нова Конституция. 

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 74

Ангела Меркел се ваксинира с "АстраЗенека"

автор:Дума

visibility 108

САЩ налагат нови санкции срещу Русия

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 74

НАТО се изтегля от Афганистан

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 370

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ