04 Декември 2021събота03:43 ч.

Интервю

Коста Стоев: Има начин да привлечем инвестиции в Хасково

Кандидатът на БСП за кмет е против административната "метла", амбицията му е да привлече най-добрите специалисти в града, мрази безпринципните компромиси

/ брой: 190

автор:Ростислава Иванова

visibility 2959

Коста Стоев е роден в Хасково през 1958 г., където завършва Математическата гимназия. Има три висши образования: МЕИ в София (сега Технически университет) със специалност "Технология на машиностроенето и металорежещи машини"; Стопанската академия в Свищов - "Стопанско управление", и "Педагогика" в СУ "Климент Охридски". Депутат от VII Велико Народно събрание, три мандата общински съветник от БСП в Хасково. От 23 години работи в банковата сфера. Владее руски език. Женен, с две деца.

"В последните 4 години общината изостава в своето развитие дори спрямо по-малките населени места в областта"

- Господин Стоев, не сте партиен член, но сте издигнат от БСП за кандидат кмет на Хасково. Какво ви провокира да го направите и как се стигна до номинацията ви?

- Бях член на БСП до 2006 г., когато по служебни причини прекъснах членството си в партията. За тези местни избори имах предложения от различни структури да се явя като независим кандидат. Прецених обаче, че ще бъде лицемерно да се явя като независим, след като съзнателният ми житейски път е свързан с БСП. Бях издигнат от най-голям брой основни партийни организации, а на общинската конференция всички делегати единодушно застанаха зад кандидатурата ми. Бях утвърден на първото заседание на Националния съвет. 

Смятам, че съм подходящ кандидат на левицата, тъй като произхождам от семейство на обикновени трудови хора. От студентските си години споделям ценностите на левицата за човешка солидарност, справедливост в обществото и участие на държавата в създаването и разпределянето на материални блага. Тези идеи смятам да приложа и в управлението на община Хасково.

- С какво опита ви на общински съветник и банкер ще допринесат в работата ви като кмет?

- Трите мандата като общински съветник, и то в най-трудните години за общината - между 1991-2003 г., когато нямаше средства за заплати и инвестиции, ми дадоха достатъчно голям обществено-политически опит. Работата ми в банковия сектор ми помогна да изградя управленски и експертни качества на мениджър. Основен показател за това е доверието на клиентите. Когато си се задържал 23 години на такъв силно конкурентен пазар, означава, че си отговорил на техните очаквания. Това съчетание на професионален и обществен опит ми дава основание да вярвам, че мога да спечеля доверието на жителите на община Хасково и да бъда ефективен градоначалник.

- Кои са основните грешки на сегашната управа на Хасково?

- В последните 4 години община Хасково изостава в своето развитие дори спрямо по-малките градове в областта. И там има намаление на населението, трудова миграция, липса на работна ръка, но те имат много по-големи успехи в благоустрояването. Това, което липсва на община Хасково, е инициативата за търсене на инвестиции, за привличане на средства от държавата или европейски програми. Не бяха решени и проблемите с качеството на питейната вода на града, в която има уран и други примеси, канализацията на кварталите "Болярово" и "Кенана", с чистотата и големия брой бездомни кучета.

- Кои са приоритетите в управленската ви програма?

- Първо - стимулиране на местната икономика чрез разширение на Северната индустриална зона между Хасково и Димитровград; освобождаване на бъдещите инвеститори от местни данъци и такси в зависимост от обема на инвестицията им и броя на новите работни места; включване на летището в Узунджово към индустриалната зона. Всичко това, както и близостта на магистралата, отговаря в голяма степен на нуждите на един потенциален инвеститор за успешен бизнес. Второ - решаване на проблема с качеството на питейната вода чрез изграждане на пречиствателна станция на язовир "Тракиец"; на въпросите, свързани с ускоряване на процеса на газификацията на града и изграждане на воден цикъл; на проблемите с разбитите тротоари, с бездомните кучета, на "тапите" в движението, които вече се получават на много места в града. Повече внимание към крайните квартали и особено на селата в общината.

- Ще подмените ли администрацията? По какви критерии ще избирате кадрите, за да избегнете "Кумгейт"?

- Не, административна "метла" няма да има. Ще направим оценка и анализ на работата на отделните дирекции и служители и където е необходимо, ще предприемем корекции. Намерението ми е да работим с енергията и ума на най-добрите специалисти в града, независимо от политическата им принадлежност и етноса им.

- Как преценявате характера си - положителните и отрицателните ви страни?

- Смятам, че съм организиран човек и умея да организирам и другите. Поставям си цели и правя всичко, зависещо от мен, за постигането им. Мога да нося отговорност. Търпелив съм, но след преминаване на определени граници ставам решителен. Не съм конфликтен и много често търся консенсуса. Но не правя и не участвам в безпринципни компромиси. Обичам да предавам позитивната си енергия на хората около мен. Виждам на първо място добрите качества в тях и ги стимулирам. Считам се за широко скроен човек, с чувство за хумор и самоирония. Може би затова съм съхранил приятелства дори от първи клас. Като мениджър се определям като енергичен, диалогичен и креативен. Отрицателните ми качества се изчерпват със зодията ми - Рак.

- С какво се гордеете и от какво се срамувате?

- Най-големият успех в политическата ми кариера е приносът ми като депутат от VII Велико Народно събрание за приемане на демократичната Конституция на Република България. Гордея се и с резултатите си в професионалната сфера - 23 успешни години в банковата дейност. Нищо човешко обаче не ми е чуждо. Допускал съм грешки, поправял съм се, извинявал съм се, но нямам спомен да има нещо, от което да се срамувам.

- Смятате ли се за богат и успешен човек?

- За един човек, достигнал зряла възраст, критериите за успех са различни. В този смисъл считам, че съм успял човек, преди всичко, защото имам сплотено семейство, дългогодишна кариера, скромен принос в развитието на обществото. И това, че не си знам враговете - значи, че съм поносим. Живея в апартамент в Хасково, който моите родители и тези на съпругата ми построиха за нас, когато бяхме младо семейство. Карам "Мазда 3".

- Какво обичате да правите в свободното време? Имате ли хоби?

- В този динамичен и напрегнат живот съм открил къта за отдих за мен и моето семейство. Това е вила в Минерални бани, която строихме в продължение на 15 години. Никога не съм допускал, че растенията и цветята, дърветата и райграсът ще са моята терапия, но е факт. Обичам да плувам, да слушам музика от 70-те години, да се събирам с приятели и понякога да остава сам със себе си.

- Разкажете за съпругата и децата си.

- Имам страхотно семейство. Съпругата ми Екатерина е изключително етичен, възпитан във възрожденските семейни традиции човек, с усет към домашния уют, винаги позитивна и умееща да създава спокойна и топла семейна атмосфера. Дъщеря ми Теодора е успешен мениджър в агенция за недвижими имоти, омъжена е и вече чакам внуци. Синът ми Пламен работи във филиал на американска IT компания в София и очаквам скоро и той да се ожени. Двамата са вече самостоятелни и понякога разстоянието София-Хасково им се струва далечно. Виждам ги по-рядко и ми липсват. 

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ