30 Септември 2020сряда02:33 ч.

Интервю

Коста Стоев: Има начин да привлечем инвестиции в Хасково

Кандидатът на БСП за кмет е против административната "метла", амбицията му е да привлече най-добрите специалисти в града, мрази безпринципните компромиси

/ брой: 190

автор:Ростислава Иванова

visibility 2702

Коста Стоев е роден в Хасково през 1958 г., където завършва Математическата гимназия. Има три висши образования: МЕИ в София (сега Технически университет) със специалност "Технология на машиностроенето и металорежещи машини"; Стопанската академия в Свищов - "Стопанско управление", и "Педагогика" в СУ "Климент Охридски". Депутат от VII Велико Народно събрание, три мандата общински съветник от БСП в Хасково. От 23 години работи в банковата сфера. Владее руски език. Женен, с две деца.

"В последните 4 години общината изостава в своето развитие дори спрямо по-малките населени места в областта"

- Господин Стоев, не сте партиен член, но сте издигнат от БСП за кандидат кмет на Хасково. Какво ви провокира да го направите и как се стигна до номинацията ви?

- Бях член на БСП до 2006 г., когато по служебни причини прекъснах членството си в партията. За тези местни избори имах предложения от различни структури да се явя като независим кандидат. Прецених обаче, че ще бъде лицемерно да се явя като независим, след като съзнателният ми житейски път е свързан с БСП. Бях издигнат от най-голям брой основни партийни организации, а на общинската конференция всички делегати единодушно застанаха зад кандидатурата ми. Бях утвърден на първото заседание на Националния съвет. 

Смятам, че съм подходящ кандидат на левицата, тъй като произхождам от семейство на обикновени трудови хора. От студентските си години споделям ценностите на левицата за човешка солидарност, справедливост в обществото и участие на държавата в създаването и разпределянето на материални блага. Тези идеи смятам да приложа и в управлението на община Хасково.

- С какво опита ви на общински съветник и банкер ще допринесат в работата ви като кмет?

- Трите мандата като общински съветник, и то в най-трудните години за общината - между 1991-2003 г., когато нямаше средства за заплати и инвестиции, ми дадоха достатъчно голям обществено-политически опит. Работата ми в банковия сектор ми помогна да изградя управленски и експертни качества на мениджър. Основен показател за това е доверието на клиентите. Когато си се задържал 23 години на такъв силно конкурентен пазар, означава, че си отговорил на техните очаквания. Това съчетание на професионален и обществен опит ми дава основание да вярвам, че мога да спечеля доверието на жителите на община Хасково и да бъда ефективен градоначалник.

- Кои са основните грешки на сегашната управа на Хасково?

- В последните 4 години община Хасково изостава в своето развитие дори спрямо по-малките градове в областта. И там има намаление на населението, трудова миграция, липса на работна ръка, но те имат много по-големи успехи в благоустрояването. Това, което липсва на община Хасково, е инициативата за търсене на инвестиции, за привличане на средства от държавата или европейски програми. Не бяха решени и проблемите с качеството на питейната вода на града, в която има уран и други примеси, канализацията на кварталите "Болярово" и "Кенана", с чистотата и големия брой бездомни кучета.

- Кои са приоритетите в управленската ви програма?

- Първо - стимулиране на местната икономика чрез разширение на Северната индустриална зона между Хасково и Димитровград; освобождаване на бъдещите инвеститори от местни данъци и такси в зависимост от обема на инвестицията им и броя на новите работни места; включване на летището в Узунджово към индустриалната зона. Всичко това, както и близостта на магистралата, отговаря в голяма степен на нуждите на един потенциален инвеститор за успешен бизнес. Второ - решаване на проблема с качеството на питейната вода чрез изграждане на пречиствателна станция на язовир "Тракиец"; на въпросите, свързани с ускоряване на процеса на газификацията на града и изграждане на воден цикъл; на проблемите с разбитите тротоари, с бездомните кучета, на "тапите" в движението, които вече се получават на много места в града. Повече внимание към крайните квартали и особено на селата в общината.

- Ще подмените ли администрацията? По какви критерии ще избирате кадрите, за да избегнете "Кумгейт"?

- Не, административна "метла" няма да има. Ще направим оценка и анализ на работата на отделните дирекции и служители и където е необходимо, ще предприемем корекции. Намерението ми е да работим с енергията и ума на най-добрите специалисти в града, независимо от политическата им принадлежност и етноса им.

- Как преценявате характера си - положителните и отрицателните ви страни?

- Смятам, че съм организиран човек и умея да организирам и другите. Поставям си цели и правя всичко, зависещо от мен, за постигането им. Мога да нося отговорност. Търпелив съм, но след преминаване на определени граници ставам решителен. Не съм конфликтен и много често търся консенсуса. Но не правя и не участвам в безпринципни компромиси. Обичам да предавам позитивната си енергия на хората около мен. Виждам на първо място добрите качества в тях и ги стимулирам. Считам се за широко скроен човек, с чувство за хумор и самоирония. Може би затова съм съхранил приятелства дори от първи клас. Като мениджър се определям като енергичен, диалогичен и креативен. Отрицателните ми качества се изчерпват със зодията ми - Рак.

- С какво се гордеете и от какво се срамувате?

- Най-големият успех в политическата ми кариера е приносът ми като депутат от VII Велико Народно събрание за приемане на демократичната Конституция на Република България. Гордея се и с резултатите си в професионалната сфера - 23 успешни години в банковата дейност. Нищо човешко обаче не ми е чуждо. Допускал съм грешки, поправял съм се, извинявал съм се, но нямам спомен да има нещо, от което да се срамувам.

- Смятате ли се за богат и успешен човек?

- За един човек, достигнал зряла възраст, критериите за успех са различни. В този смисъл считам, че съм успял човек, преди всичко, защото имам сплотено семейство, дългогодишна кариера, скромен принос в развитието на обществото. И това, че не си знам враговете - значи, че съм поносим. Живея в апартамент в Хасково, който моите родители и тези на съпругата ми построиха за нас, когато бяхме младо семейство. Карам "Мазда 3".

- Какво обичате да правите в свободното време? Имате ли хоби?

- В този динамичен и напрегнат живот съм открил къта за отдих за мен и моето семейство. Това е вила в Минерални бани, която строихме в продължение на 15 години. Никога не съм допускал, че растенията и цветята, дърветата и райграсът ще са моята терапия, но е факт. Обичам да плувам, да слушам музика от 70-те години, да се събирам с приятели и понякога да остава сам със себе си.

- Разкажете за съпругата и децата си.

- Имам страхотно семейство. Съпругата ми Екатерина е изключително етичен, възпитан във възрожденските семейни традиции човек, с усет към домашния уют, винаги позитивна и умееща да създава спокойна и топла семейна атмосфера. Дъщеря ми Теодора е успешен мениджър в агенция за недвижими имоти, омъжена е и вече чакам внуци. Синът ми Пламен работи във филиал на американска IT компания в София и очаквам скоро и той да се ожени. Двамата са вече самостоятелни и понякога разстоянието София-Хасково им се струва далечно. Виждам ги по-рядко и ми липсват. 

Яйца за Караянчева в Благоевград, освиркаха Гешев в Хасково

автор:Дума

visibility 117

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 185

Мощна градушка и проливен дъжд блокираха Истанбул

автор:Дума

visibility 117

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 197

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 102

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 117

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 101

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ