03 Декември 2022събота04:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

Косовският любимец на Държавния департамент

Когато интересите смажат принципите, мафиотските кланове си намират покровители

/ брой: 94

автор:Петър Бочуков

visibility 2153

Формулирайки стратегическите си планове след разпадането на Югославия през 90-те години, САЩ самонадеяно отвориха "кутията на Пандора" на Балканите. Тогавашният обитател на Белия дом - Бил Клинтън, чийто триметров позлатен монумент днес краси центъра на Прищина, обеща през март 1999 г. в Косово да бъде създадена многонационална, демократична и мирна държава. С тези официално обявени намерения той оправда бомбардировките над Сърбия, извършени в характерния силов стил, който световният хегемон прилага във всеки удобен случай при решаването на международни проблеми.
Тринайсет години по-късно Косово далеч не е мирна, нито многонационална държава. Прочистването на неалбанските общности бе извършено пред очите на натовските мироопазващи сили. И вместо държавност и ред, мафиотски кланове установиха своя власт в държавата, в която завидни показатели имат само растящата престъпност, корупцията, безработицата, беззаконието и раждаемоста. Днес Косово има репутацията на криминално общество, населяващо територия, през която преминава един от основните наркоканали от Изтока, по който се доставят около 40 процента от хероина, продаван в Европа и САЩ, територия, на която се намира "Бондстил" -  най-голямата военна база на Съединените щати, построена след Виетнамската война. Тя се простира на площ от 6 хиляди декара, струва над 2 милиарда долара и е предназначена да "защити петрола в Каспийския район, тъй като ситуацията в Близкия Изток е много нестабилна", както твърди Дейвид Биндър във Washington Times. "Специалният случай Косово" провокира ефекта на доминото, проявил се в Кавказката война през август 2008 г., допълва той.
За това какво представлява днес Косово  красноречиво говори докладът на Дик Марти - швейцарски депутат в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Докладът бе представен на 16 декември 2010 г. в Париж пред дипломати от 47 страни членки на Съвета на Европа. Да припомним само, че швейцарският политик бе разследвал твърдения от мемоарите на бившия главен прокурор на юготрибунала в Хага - Карла дел Понте, по поръка на ПАСЕ. Премиерът на Косово Хашим Тачи е представен с убедителни и неоспорими факти като водач на престъпна структура, занимаваща се в края на 90-те години с трафик на наркотици, търговия с човешки органи и оръжия. Марти писа в частност, че групата, ръководена от Тачи, е убивала затворници, държани в специални лагери, за да продаде органите им на международния нелегален пазар. Докладчикът направи скандални разкрития и за мащаба на престъпната дейност на Тачи и на водещи фигури в правителството на обявилата независимост през февруари 2008 г. нова мюсюлманска държава на Балканите.
Преди това в продължение на две години сръбското правителство и албанските власти в Косово "преговаряха", но тези преговори бяха формални, а резултатите от тях - предрешени. От самото начало САЩ бяха определили правилата, заявявайки, че изходът - независимост за бившата сръбска провинция - е неизбежен. Въпреки че този вариант беше неприемлив за Белград, не бе намерен  компромис. Сърбия заложи на принципите на международното право, изисквайки да се спазва Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която признава изрично сръбския суверенитет над Косово. Но САЩ наложиха своето виждане, продиктувано от интересите им. Дик Марти бе установил в доклада си също, че с явното съгласие и насърчение от страна на САЩ и на водещи европейски държави, лидери и активисти на Армията за освобождение на Косово (АОК) са оставени напълно безнаказано да тероризират населението след прекратяването на конфликта в бившата сръбска провинция през юни 1999 г.
Дик Марти освен това представи ясна картина за структурата, действията и ръководството на престъпната мрежа, която съществува на базата на отцепило се крило от АОК. Разследването на Марти акцентира върху най-ужасното от всички престъпления - трафика на органи - основен бизнес на клана от Дреница. Той се занимава също с трафик на наркотици, проститутки, изнудване. Дейността му разцъфтява след влизането на силите на КФОР в Косово и се благоприятства тъкмо от това, установи докладчикът, който твърди още, че международните сили попаднали в условия, в които контролът на място и в голяма част от Албания се държи от АОК. Именно АОК е припозната като партньор на натовските сили след бомбардировките срещу Сърбия през 1999 г.
"Анализатори от разузнаването на НАТО и на поне четири независими тайни служби - на Германия, Италия, Великобритания и Гърция, идентифицират Хашим Тачи като най-опасния "престъпен бос" на АОК", заключава Марти. След него експерт от Global drag monitor - организация със седалище в Париж, писа, че Косово е на път да се превърне в наркодържава в присъствието на 49 хиляди миротворци. А Майкъл Ливайн, ветеран от Агенцията за борба с наркотиците в САЩ, твърди, че ЦРУ е пазило "гърба на АОК". В началото на 1999 г., когато бомбардировките над Сърбия са в разгара си, Конгресът на САЩ гласува спонсорство за АОК в нейната борба за независимост, изтъква той.
И днес Вашингтон мери случващото се в Косово с двоен аршин. За него войната, която многохилядна турска армия води от десетилетия срещу партизаните от Кюрдската работническа партия в Анадола, е вътрешна работа на Турция, а сблъсъкът на Армията за освобождение на Косово със сръбската редовна армия в края на 90-те години е централен европейски въпрос? Защо Абдулах Йоджалан - лидерът на ПКК, излежава доживотна присъда, а лидерът на АОК -  Хашим Тачи, е премиер на Косово? Още повече, че преди да стане министър-председател, той фигурираше в списъците на Интерпол и Федералното бюро за разследване, отбелязва канадският сайт Globalresearch.ca. Отговорът не е труден. За стратезите от Пентагона е важна територията и преди всичко базата, за службите от Ленгли - контролът над наркотрафика, а за плановиците и най-важните съветници в Конгреса и Белия дом - бъдещето на Македония и "подпирането" от Юг на Европа с верен сателит. Кой ще бъде начело на този верен сателит, за САЩ е без значение. Важното е да е послушен. Това е причината да бъде игнорирана тотално истината за миналото на премиера Хашим Тачи. И тя отново бе демонстрирана при неговото посещение във Вашингтон в началото на този месец. На срещата си с него държавният секретар Хилари Клинтън изрази пълната си подкрепа за правителството на бившата сръбска област и за нейното членство в ЕС и НАТО. "Аз твърдо вярвам в независимостта и териториалния интегритет на Косово и неговите аспирации да стане пълноправен партньор на международната общност, член на ЕС и евентуално на НАТО", каза тя. Госпожа Клинтън допълни още, че е впечатлена и окуражена от прогреса в европейската интеграция на Косово и неговото икономическо развитие. На съвместна пресконференция с косовския премиер тя заяви: "Държа да приветствам решението на ЕС да започне проучване на изпълнимостта на кандидатурата на Косово". (Проучването за изпълнимост е документ, детайлно определящ въпросите, които Косово трябва да обсъжда с чиновниците в Брюксел по пътя към своето присъединяване). Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле даде в края на март в Прищина старт на осъществяването на това проучване. Очевидно и в европейската столица са забравили публикациите във Washington Times и "Christian Science Monitor" за това, че членове на АОК, която се е самофинансирала чрез наркотрафика, са били тренирани в лагери в Афганистан и в Босна и Херцеговина. В някои случаи късата памет идва на помощ, когато интересите диктуват това. 


Хилари Клинтън в официално обръщение към Хашим Тачи: "Искам да знаете, господин министър- председател, че както ви подкрепяхме по трудния път към независимост, така ще продължим и за в бъдеще. Ние сме ваш партньор и близък приятел, посветен на дългосрочното ни бъдеще".


"Ние ще положим всички усилия за това Косово да бъде успешна държава и ще мобилизираме сили от нашите спонсори, които ще предоставят на Косово средства", заявява държавният секретар Кондълиза Райс. "Това, което не можем да позволим да се случи, е да се плъзнем към оспорване  териториалната цялост на Косово".

Президентът Клинтън открива своя паметник в Прищина

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 586

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 696

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 577

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 602

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ