26 Септември 2020събота05:45 ч.

Кошмарите имат и позитивна страна

/ брой: 228

автор:Дума

visibility 257

Специалисти са на мнение, че кошмарите имат не само отрицателна, но и положителна страна. Те "тренират" нервната система и я готвят за реакции на всевъзможни стресови ситуации в реалния живот, пише научното списание Human Brain Mapping.

В първия етап на експеримента са участвали 18 души, Използвайки електроенцефалограф, експертите измервали активността на различни части на мозъка по време на сън. Върху главата на обектите са били фиксирани 256 сензора. Всеки е бил събуждан по няколко пъти на нощ, за да каже дали сънува нещо страшно.

Оказва се, че колкото по-силен е страхът, преживян, докато спим, толкова по-малко се активира островният лоб и цингулатната кора на субектите. Така експертите са установили, че съществува връзка между емоциите в съня и в будно състояние. Сънищата може да се считат за истински тренировъчни средства за бъдещите ни реакции и потенциално могат да ни подготвят да се изправим пред опасност, обобщават специалисти.

Учени от Женевския университет възнамеряват да проучат възможен нов тип терапия - лечение на тревожността на пациентите с помощта на съновидения.

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ