26 Март 2023неделя05:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°. Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°.

Корупцията - язва на румънското общество

Правителството в северната ни съседка води безкомпромисна борба с корупционните практики

/ брой: 33

автор:Васил Савов

visibility 1379

Още не са отшумели отзивите от мониторинговия доклад на Брюксел за България и Румъния, и Еврокомисията сервира първи доклад за корупцията в Европа, съставен върху основата на обширни проучвания на общественото мнение. Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом представи данни за всички страни членки на съюза, Румъния е в челната десятка. Според Евробарометър 93% от румънците смятат, че корупцията е широко разпространена. Пред северната ни съседка се нареждат Гърция - 99%, Чехия и Испания - 95%, и Хърватска - 94 процента.
Румънският печат все още не откъсва вниманието си от предишния доклад на Еврокомисията, представен от нейния говорител Марк Грей, в който бяха изложени резултатите от мониторинга за Румъния. В него е посочено, че Румъния е направила "важни стъпки по пътя на реформите". Румънските наблюдатели обаче обръщат внимание на продължаващото наблюдение на Румъния и България. При приемането на Хърватска в ЕС такава процедура липсваше. Как ще подходят от Брюксел към другите държави от Западните Балкани, ще видим.
В доклада за Румъния бяха изтъкнати и някои отрицателни моменти - конфликт на интереси, посегателства върху независимостта на съдебната система, продължаващата корупция. Значителна част от румънците в проучването на Евробарометър смятат, че корупцията в страната е достигнала високо равнище. Тя се е превърнала в язва на румънското общество, на сегашната действителност. "Корупцията е структурна, инфилтрирана от властта и администрацията", признава бившият румънски премиер Петре Роман.
Печатът често изважда наяве случаи на корупция сред управляващите среди, партийните върхушки и административния апарат, срещу които обаче се води жестока борба. Тези дни "Медиафакс" съобщи за осъдени в Тимишоара 66 полицаи, митничари и свързаните с тях за корупция в големи размери. "Националната служба за антикорупция" започна разследване в кметството на Плоещ за незаконно изразходване на големи суми. На съд бяха дадени едри бизнесмени, ръководители на един от профсъюзите, представители на партийни ръководства.
Явлението корупция се шири и сред нисшите слоеве на обществото. В. "Журналул национал" смята, че подкупите в Румъния представляват 600% от средното равнище в Европа. А в. "Путеря" писа за политическата корупция, която "е внедрена в партийната система и високите кръгове". "Дребната корупция" е добре известна в администрацията и търговската мрежа.
Първа реакция на доклада за корупцията от Брюксел изложи румънският министър на правосъдието. Като приема констатациите на Еврокомисията, той същевременно изрази готовност за изпълнение на препоръките. В страната действа "Национална стратегия за антикорупция - 2012-2015 г.", чиято цел е предотвратяване и борба с корупцията в публичния сектор. Създадени са специализирани органи против корупционни практики в останалите области на обществото - търговски вериги, системата на здравеопазването, неправителствени организации и движения и др.
Макар и насочило вниманието си главно към предстоящите общоевропейски и президентски избори, румънското правителство изразява готовност да води безкомпромисна борба с уродливото явление в управлението и обществото. За това се подготвя и специална организация.

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 359

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 928

Западът с песимистични прогнози за Украйна

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 58

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 440

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1086

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 809

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ