30 Юли 2021петък02:19 ч.

Бойко Борисов:

Корупцията е по висшите етажи на властта

Подслушват се толкова министри, колкото трябва, заяви премиерът пред бТВ

/ брой: 5

автор:Дума

visibility 849

Водещ: Ще се поинтересувате ли дали тези записи - трите разговора на Ваньо Танов с вицепремиера Симеон Дянков и с неговия заместник Владислав Горанов - са част от разработка срещу Ваньо Танов, СРС?
Бойко Борисов: Всъщност в журналистиката би трябвало да искат да проверят какъв е източникът.
Водещ: Лоялен гражданин. Вие също получихте от един такъв източник един доклад на ДАНС.
Б. Б.: Ето голямата разлика - в единия случай казват - дойде един чичко, който сигурно е с каскет и очила, и остави един плик с нещо. Докато в случая, който цитирате, дойде г-н Алексей Петров с доклад, представи ми го и аз този доклад го дадох в прокуратурата. Сиреч източникът е ясен. А тук в момента какво казват - имаме, най-вероятно, частни фирми. Евентуално или са закачили телефони, или са слушали, не знам как. За това този коментар днес и всичко по тази тема би трябвало да се направи, след като прокуратурата направи проверка дали е идентично.
Водещ: Но Ваньо Танов си казва, че са автентични.
Б. Б.: Как ще каже Ваньо Танов дали са идентични, ако не ги е слушал?
Водещ: Ами сигурно ги е слушал.
Б. Б.: Ако ги е слушал, потвърдил го е. Негова работа. И за това аз казах, че аз съм готов да коментирам по тези теми, защото и аз ги чух. Има най-вероятно прокурорска проверка, по която има наложени мероприятия и част от тези мероприятия по стар български обичай във времето, когато идва проверката за Шенген...
Водещ: Изтича. Значи вие казвате, че това си е разработка срещу Ваньо Танов и това са СРС-та по тази разработка?
Б. Б.: Най-вероятно. Аз за това питам - какво лошо има службите да подслушват вицепремиери, министри, зам.-министри, шефове на агенции?
Водещ: Ако има сериозни съмнения - да, но ако няма - е проблем.
Б. Б.: Когато има подозрения към който и да е, и аз казвам, че ще продължим да слушаме министри, който и да е той, дори по вестника да има сигнал - службите са длъжни да направят така, че да проверяват това дали е така. Не виждам нищо лошо от това да се слушат министри.
Водещ: Колко министри се слушат?
Б. Б.: Това вече не е ваша работа. Колкото трябва - толкова. Корупцията е по висшите етажи на властта. Аз съм мнителен човек и искам да имам контрол върху техните действия. Който премиер е имал доверие на всичките си министри, рано или късно е бил подвеждан, така че, не виждам лошо.
Водещ: Министрите да си знаят - слушаме ги.
Б. Б.: Разбира се. Те трябва не само да знаят, те трябва да работят така, че все едно са слушани и гледани.
Водещ: Едно е да имаш сериозни съмнения и да закачиш някой да бъде слушан, но друго е по принцип да го слушаш. Това е нарушаване на личните права.
Б. Б.: Няма лични права за министри и зам.-министри, шефове на агенции или премиер.
Водещ: Т.е. това не са използване на СРС-та? Вие просто си ги слушате?
Б. Б.: Не, не съм казал такова нещо. Винаги с прокурорска проверка и с разрешение от съдията.
Водещ: А слуша ли някой например Цветан Цветанов? Кой го слуша него? Ако той задвижва слушане на негови колеги...
Б. Б.: За това има ДАНС, има прокуратура, която може да възложи, без да знае даденият министър, включително и Цветанов.
Водещ: Може да е слушан?
Б. Б.: Това са несериозни въпроси. Как ще ви кажа дали някой министър се слуша или го слушаме, което е класифицирана информация, и това да го каже пред 1 млн. души. Повече не може да изкопчите нищо, защото е незаконно. 
Водещ: Но понеже съмненията не са потвърдени, би трябвало тези СРС-та да бъдат унищожени.
Б. Б.: Кое считате, че не е унищожено?
Водещ: Ами ние ги слушаме днес.
Б. Б.: Източникът е важен. Ние сега ще проверяваме кой е източникът - един човек с каскет.
Водещ: Обвиниха ви, че вие сте един Биг Брадър, който стои на пулта и слуша, гледа - кой, какво работи, кой с кого работи и кой кого...
Б. Б.: Ами това ми е работата - да контролирам.
Водещ: По този начин ли трябва да се контролира дейността на властимащите?
Б. Б.: А по кой, според вас? Нека някой ми даде по-добър начин. Аз не искам моите министри да правят завери, да са приятели. Аз искам те да са в напрегнати отношения. Тогава няма как да стане нито контрабанда, нито далавера, просто защото те ще се издадат. Аз не искам да правя такъв колектив, че те да се обичат. Те са тук за 4 години или за 2-3 - на кой, колкото му стигнат силите - и през това време трябва да дават максимума.  
Водещ: Самият Ваньо Танов си признава, че акцизът, събран от цигарите, не е толкова, колкото се е очаквал, че контрабандата се е развихрила.
Б. Б.: Когато имаш този висок акциз на цигари, сиреч това е един скъп продукт, и ако можеш да вкараш контрабанда, той е евтин продукт, всеки би предпочел да си купи без бандерол и за това натискът на контрабандата върху пазара става по-голям. .
Водещ: В тези СРС-та става ясно, че контрабандата се е развихрила и увеличила. И Ваньо Танов включително казва, че МВР, заради борбата на Ваньо Танов да удари закононарушители, 2-3 фирми, - идва този отговор от страна на Цветан Цветанов към него. Неговите съмнения са, че някой покровителства тези фирми от страна, например на МВР. От Цветанов става ясно от тези СРС-та. Пак ще цитирам Румен Петков, който обяснява, че има регионални дирекции...
Б. Б.: Бих с удоволствие коментирал г-н Петков, ама ето ги цифрите на задържаните по негово време и сега количества цигари.
Водещ: Просто контрабандата е била по-малка и е имало по-малко за задържане.
Б. Б.: Мислите, че българите по времето на г-н Петков са пушили по-малко контрабандни цигари и са пили по-малко контрабанден алкохол?
Водещ: Със сигурност мисля, че има доста повече циганки по пазарите, които продават контрабандни цигари от преди.
Б. Б.: Да, защото разликата в цената на тази една кутия е 4 лв. при високи акцизи. 
Водещ: Поставя се под съмнение желанието на кабинета да се пребори с контрабандата, да не покровителства определени фирми. Две-три фирми, цитирам Ваньо Танов.
Б. Б.: Кои са, да ги каже Танов. Никога не ми е казвал и няма такива фирми.
Водещ: Две изречения само да ви цитирам. "Шишков, бивш началник на митници Югозападна, е написал актове на "Лукойл", ало, чуваме ли се, там, където беше за оцветеното гориво, което не отиде в детските градини, а отиде тежко гориво и той на данъчния"... "Цецо го е заплашил и му казал, че няма да бъде...". Това са откъси от СРС-та. Ваньо Танов някога споделял ли е с вас, че знае, че е подслушван?
Б. Б.: Ваньо Танов да не е някое момиче, което си споделя с мен. 
Водещ: Двамата вицепремиери "са се хванали гуша за гуша". Проблем ли е това?
Б. Б.: Защо да е проблем? Аз мислех, че ще говорим за това, дали ще успеем да влезем в Шенген.
Водещ: Изводите от подобни разговори, които четем от СРС-та, не са ли и разговорът ни за Шенген?
Б. Б.: Откъде знаете, че са СРС? Защо се издавате?
Водещ: Какво се издавам, предполагам, зададох ви въпрос.
Б. Б.: Аз знам от вашия собственик на телевизията, че е обядвал с Патрашкова и знае още преди 2-3 седмици за това, което ще правят.
Водещ: Аз не знаех.
Б. Б.: Аз пък не съм длъжен да ви вярвам, че не знаете.
Водещ: Ще успеем ли към Шенген да се присъединим?
Б. Б.: Вече не ми е интересна темата. Дайте пак да си говорим за СРС-та. Ако на вас ви сложат бръмбари като си говорите за Люба Ризова, за Гергов и за втори трети с Виктор, знаете ли колко интересни разговори за тях ще излязат?
Водещ: Откъде знаете?
Б. Б.: Ами ако извадят точно два пасажа от разговорите, когато сте им обидени, нервни или нещо са ви накарали да вършите повече - къде ги няма тези разговори? Та сега вадим той казал, че Бойко умен и т.н. Напротив, аз се радвам, че има такива СРС-та и се вижда, че има нормална комуникация. И по-важното, аз съм знаел за това и никой не съм предупредил. Можеше тези разговори, като знаят, че ги слушат, да не попаднат на тях.
От цялото съдържание на всичко това, което зачетохте, ме притесняват тези две изречения и върху тях ще поработя много - че МВР покровителства 2-3 фирми. И сега, докато не изчопкам всичко, което имат, и да видя кой е работил и не е работил, и покровителствал, не е ли, или си е говорил така празни приказки, който е виновен, ще си понесе отговорност. Това мога да му го обещая.
Водещ: Дори и това да е Цветан Цветанов?
Б. Б.: Дали е Цветанов, дали е Дянков, дали е Танов - в случая не ме касае. Ако се окаже, че има такова нещо - ще е категорично. Аз съм можел да предупредя всеки, да кажа - внимавай с този телефон. И по този телефон сега СРС-та щяха да излизат - колко е готин този, колко е хубав онзи, колко добре работи. Няма Влади Горанов да се издъни и да каже за Дянков, милото, чак ми дожаля за него. И се надъни с всичка сила. Можело ли е да ги предупредя? Можело е, и прокурорската проверка ще увисне във въздуха. Аз съм искал да се получат тези резултати.
Водещ: Добре де, но щом сте знаели за тези СРС-та ...
Б. Б.: Аз не казвам, че знам за СРС-тата.
Водещ: Ваньо Танов потвърди достоверността на гласа.
Б. Б.: Ами Ваньо Танов като е потвърдил, да отиде да си го потвърди в прокуратурата тогава. Ваньо Танов вчера беше два часа в моя кабинет, такова нещо не е казал.
Водещ: Не е казал това, което ви прочетох,  че заради това, че ударих 2-3 фирми, ни се случва всичко това?
Б. Б.: Той удари не 2-3, той удари 20-30 или 200-300 фирми и аз съм го толерирал и го държа началник на митницата само за това. За нито една той не ми е казвал. Това ме дразни единствено от тези СРС-та.
Вижте те как внимателно ме обикалят мен. Атакуват Цецо и Дянков, а Борисов или не е чул, или не е разбрал, или лъган, или подвеждан. Все едно аз съм хванат от гората и не ги разбирам тези неща, живея в някакъв стъклен похлупак и те, милите, грешат, ама аз не знам, но ако знаех, какво щеше да стане. Знаете ли защо е това? Защото знаят, че аз съм готов да направя избори веднага и тогава ни Шенген... И те знаят, че изборите днес са изгодни за мен, не са изгодни за България. Аз 20% ще взема, 15% ще взема. С тези проценти в парламента ще съм такъв фактор с ГЕРБ, че няма да им дам да дишат. Кой ще направи правителство с по 2-3 или 5% партии? Това ли ще е стабилното правителство - насипно от 6-5 партии?
Водещ: Да чакаме ли ремонт на кабинета?
Б. Б.: Не. Ако някой се издъни, това си е вече друг въпрос. На този момент работят добре, стараят се много.
 

Отделяме толкова много вестникарска площ на логореята на Бойко Борисов не поради епохалната мъдрост на поредния му телевизионен гастрол. Цитираме "просветленията" Борисови тъй обширно по-скоро от притеснение, че е възможно той все още да не се е показал от нечий хладилник сутрин. А и защото сме убедени, че наистина всички трябва много внимателно да четат, за да проумеят какво точно си мисли за всички тях шефът на изпълнителната власт на държава от Европейския съюз. Да знаят какво ги чака. И да мислят.
А иначе и ние, като умилената водеща, много искаме да попитаме премиера: "Как спите, господине?"

ДУМА 

БСП и ИТН постигнаха съгласие за съдебната реформа

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 145

Апелативният съд остави "Врана" на Сакскобургготски

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 145

Преговорите за кабинет пред провал

автор:Юлия Кулинска

visibility 238

/ брой: 145

Ваксинационната кампания набира скорост

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 145

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 901

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 138

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 106

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 145

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ