02 Юли 2022събота19:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

СНИМКА РIXELS-ЕЛИДЖА О’ДОНЕЛ

На фокус

Коронавирус: Как пътуваме до Европа и назад?

Кои държави либерализираха противоепидемичните ограничения

/ брой: 61

автор:Аида Паникян

visibility 70

Аида ПАНИКЯНВеликденските празници наближават и част от българите ще пътуват за почивка или на гости зад граница. Други се готвят да посрещнат скъпи хора от чужбина.
От 1 април страната ни вече няма да е в извънредна епидемична обстановка заради КОВИД-19. Това, разбира се, не означава, че коронавирусът си е отишъл от България. Не означава също, че рискът от заразяване ще бъде по-нисък след тази дата. Към 28 март едва 29,5% от българите са ваксинирани срещу КОВИД-19 и по този показател страната ни е последна в ЕС. С подсилваща доза са 10,2% от българите.  
Може да се обмисли отпадане на зеления сертификат за влизане в България, коментира преди дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В момента в България могат да влизат хора от всички страни, но тези от тях, които нямат сертификат и имунизация, подлежат на карантина, поясни той.
От друга страна, европейски държави с високо ваксинационно покритие разхлабиха противоепидемичните немедицински мерки. Т.е. пътуването в повечето европейски страни е безопасно, тъй като, освен в Румъния, ваксинираните са много над 50%.
Въз основа на информация от Ситуационния център към МВнР, ДУМА опита да обобщи данни за европейските държави, в които противоепидемичните мерки към момента са либерализирани.

Австрия

До 16 април маските тип ФФП 2 остават задължителни във всички закрити помещения, в обществения транспорт, търговските обекти, салоните за услуги, хотелите, спортните съоръжения (с изключение на времето, когато се практикува спорт), на работа, културни събития и мероприятия в свободното време, в болници, старчески домове и домове за болни хора. В заведенията за хранене маската може да се свали, когато хората седнат на маса за консумация.  
На събития в затворени помещения с повече от 100 присъстващи без определени места, може да се изисква маска или зелен сертификат, или отрицателен ПСР тест. Същото се отнася за нощните заведения. На събития с повече от 100 присъстващи, които имат определени места (театри, опери, кина), маската тип ФФП 2 е задължителна.
По данни на Европейския център за профилактика и контрол на болестите (ECDC) към 28 март ваксинирани срещу КОВИД-19 са 74% от населението, а 57% са и реваксинирани.

Черна гора

До 7 април българските граждани влизат в Черна гора без изискване за документи, свързани с КОВИД-19. Няма изискване за предварителна онлайн регистрация на пътуващите.

Франция

На 16 март в страната отпадна изискването за представяне на "ваксинационен паспорт" на всички места, на които той беше задължителен (музеи, театри, кина, галерии, други културни обекти, ресторанти, кафенета, барове, професионални салони). Отпадна и задължението за носене на маска в закрити помещения (с изключение на обществения транспорт).
Със завършен първичен ваксинационен курс са 80% от французите, а 70% са получили и бустерна доза.

Англия

От 18 март отпадна задължението за всички пристигащи в Англия от чужбина да правят тест за КОВИД-19 преди или след пътуване, както и да попълват формуляр за локализация на пътниците.
По информация на българското посолство в Лондон се очаква Шотландия и Уелс да последват Англия в премахването на ограниченията при международно пътуване.

Румъния

От 9 март северната ни съседка отмени всички рестриктивни мерки, въведени с цел ограничаване на разпространението на вируса SARS-CoV-2, в това число изискването за представяне на зелен сертификат или негативен тест за КОВИД-19 и попълване на eлектронен формуляр за влизане в страната.
Отпада задължението за носене на предпазни маски на открито и на закрито.
По данни на ECDC към момента близо 42% от румънците са с първичен ваксинационен курс, 8,8% са и с бустер.

Германия

От 1 март Германия изключи България от списъка с високо рискови държави, поради което от пристигащите не се изисква предварителна дигитална регистрация на https://einreiseanmeldung.de и задължително влизане в карантина след пристигане в Германия за неваксинирани, непреболедували и деца под 6 години.
Към настоящия момент почти 76% от германците са със завършен първичен ваксинационен курс, а над 58% са с бустер.

Кралство Нидерландия

От 23 март всички ограничения (негативен тест, доказателство за ваксинация или за преболедуване) при влизане в Кралство Нидерландия във връзка с КОВИД-19 и свързаните с тях карантинни мерки след пристигане в страната отпадат за граждани, пристигащи от Република България, както и друга държава членка на ЕС или на Шенгенското пространство.
В Нидерландия ваксинирани са 71%, а с бустер са над 52% от населението.

Чешката република

От 18 март всички ограничения при влизане в Чешката република във връзка КОВИД-19 и свързаните с тях карантинни мерки след пристигане в страната отпадат за граждани, пристигащи от Република България или друга държава членка на Европейския съюз.

Дания

От 1 март кралството облекчи режима за влизане в страната на всеки, пристигащ от държава от ЕС или Шенген без никакви ограничения, свързани с КОВИД-19.
С първичен курс на ваксинация са 82,5% от датчаните, а с бустер са 62%.

Швеция

Към 8 февруари бе съобщено, че българските граждани, които пътуват до Швеция, вече няма да представят свързaни с КОВИД-19 удостоверителни документи, за да могат да влязат в страната. По информация на посолството ни в Стокхолм, считано от 9 февруари отпадат всички ограничения, в това число изискването за представяне на зелени сертификати, при влизане в Швеция на пътници от държавите членки на ЕС и Шенгенското пространство.
Със завършен ваксинационен курс към момента са над 71% от шведите, а с бустер - близо половината.

*    *    *

Все пак, пътуващите за европейските страни българи е добре да се съобразят с последната информация на ECDC. Според нея в края на седмица 11 (14-20 март) епидемичната ситуация в ЕС "се характеризира с продължаващо нарастване на броя на случаите за втора поредна седмица, с общ процент на уведомяване за 14 дни, които се увеличават с 9,6%".
Според последния доклад на ECDC за седмица 11 четири държави (Гърция, Ирландия, Лихтенщайн и Малта) са категоризирани като предизвикващи високо безпокойство, 19 държави (Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Норвегия, Португалия, Словакия и Словения) - като пораждащи голяма загриженост, и 7 държави (България, Естония, Унгария, Полша, Румъния, Испания и Швеция) - като средно безпокойство.

Постковид синдром, причинен от скрит вирус?

автор:Дума

visibility 113

Общинските жилища

автор:Борис Цветков

visibility 306

/ брой: 126

Нотата е нищожна

автор:Велизар Енчев

visibility 373

/ брой: 126

Надя Попова: Истинската поезия оставя белег

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ