15 Юли 2024понеделник05:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С пожелания за здраве и успехи ДУМА поднася своите поздравления по случай рождения ден на лидера на БСП Корнелия Нинова

Корнелия НИНОВА: Винаги ще се боря за българските деца

Битката за повишението на доходите и пенсиите ще я изведем до край, заяви лидерът на БСП

/ брой: 9

автор:Нора Стоичкова

visibility 4080

Нора Стоичкова, БСТВ


- Г-жо Нинова, третият мандат отива в ръцете на БСП. Как ще коментирате - има ли позитиви за партията?

- Ще свикаме Националния съвет на БСП, ще обсъдим всички варианти и тогава ще коментирам третия мандат. Позитивите за БСП биха били ако съставим правителство, за което ние ще положим усилия. Но това правителство трябва да провежда социална политика, политика на защита на националните интереси, политика на стабилизация на икономиката. Т.е., самоцелно да вземеш мандата и да съставяш правителство, но да не се провеждат политиките на БСП - това не го разбирам. 

- А виждате ли съюзници в това отношение сред парламентарно представените сили?

- Всичко ще обсъждаме с парламентарните сили. Ще поискаме от НС на БСП да ни даде мандат с кои партии в парламента да преговаряме. След това ще поканим лидерите на тези партии на разговор, за да уточним какви задачи трябва да изпълнява това правителство, в какъв срок и с каква подкрепа. 

- Вече 2 години България се намира в политическа криза, която задълбочават и служебните правителства на президента Радев. Особено последното се опитва да решава дългосрочни задачи, които излизат от неговите компетенции. Според Вас, кога можем да имаме редовно правителство, което да стабилизира страната?

- Трябва да има редовно правителство. Дали можем да го направим ще разберем до няколко дни.  Има едно дълбоко противоречие в служебното правителство. От една страна казаха, че не могат  да решават дългосрочната политка през 2023 г. - да преизчислим пенсиите, да увеличим минималната заплата, майчинството, да направим безплатни учебниците и лекарствата за деца до 14 г. В същото време ангажираха България с договори за десетки години напред. Като договора за нови 8 самолета Ф-16. Сега министърът на отбраната заговори за доставка на нови самолети "Грипен" . Освен това, дългосрочните договори за доставка на газ за 13 години напред. Подмяната на ядреното гориво на АЕЦ "Козлодуй" и още редица политики, които имат дългосрочни последствия за страната. Очевидно нямат никакви притеснения да ги правят. Ето тук е сериозното различие с президента Радев. Често чувам да се говори, че това са лични противоречия или битки, но това е удобно извинение за дълбокия разлом между левите хора и президентската институция. Радев се прегърна с т.нар. "коалиция на войната" за новите доставки на изтребители, за военната помощ за Украйна и други. Той не пожела да удовлетвори искането на БСП да наложи вето на това решение. Дори смятахме, че ще го направи, без да го подканяме. Сега това сме го обжалвали и в Конституционния съд и чакаме решението му. Другото е замразяване на доходите на хората през 2023 г., служебният кабинет не пожела да внесе нов бюджет. Ето това са дълбоките противоречия с политиката на БСП и миролюбивостта на левите хора, които искат мир и България да не се замесва в конфликта в Украйна. Това създава напрежение със служебния кабинет и ако успеем да направим правителство, тази политика трябва да бъде коригирана. Това ще донесе стабилност и спокойствие.

- Така е, но виждате ли партньори в парламента за тази битка? Или да чакаме пак някой нов политически проект на терена? 

- Много се надявам хората да са проумели, че новите проекти, месиите и "спасителите" не могат да направят промяната в България и в техния живот. Излязоха "Има такъв народ", след това "Продължаваме промяната", след това Стефан Янев и неговият проект. Не е това решението за съдбата на българския народ. Нека да погледнат към онези партии, които системно, последователно и принципно са се борили и за техните права, и за сигурността на страната, и за една достойна външна политика. Що се отнася до партньорствата - появиха се сериозни разделителни линии в миналия и сегашния парламент. Докато бяхме в едно правителство с ДБ и ПП, ние бяхме спирачка България да не бъде намесена във войната. Тук беше и външният министър на Украйна, както и посланикът много пъти настояваха да дадем оръжия, да приемем войски и т.н. Тогава ние твърдо казахме, че излизаме от правителството, ако това стане, и кабинетът пада. Бяхме безкомпромисни и удържахме. Но когато кабинетът падна, вижте за колко кратко време вместо да решаваме социалните и икономически въпроси в този парламент, първите решения бяха точно за оръжията за Украйна, за украински войски на наша територия, за да ги обучаваме, за нови изтребители и т.н. Т.е., в едно бъдещо управление БСП ще бъде гарант България да не бъде замесвана във войната и да не взима страна, но да помагаме на бежанците и пострадалите. Ще се погрижим да има стабилна икономика, за да има пари за това, за което се борим и което е наше лице - за силна социална политика. Защото бедността и неравенствата са най-големият бич за българското общество. За съществуването им има много причини - и икономически, и политически, и корупционни. Но това е проблемът и ние трябва да намерим начин да го решим. БСП се бори от години за решаването на този въпрос. При управлението на Борисов не можахме да прокараме нито едно решение в тази посока, въпреки битките ни. За краткото време в редовното правителство, въпреки че бяхме с по-малко депутати, успяхме да увеличим пенсиите, да осигурим безплатни детски градини, увеличихме майчинството, безплатни ваучери, данъчни отстъпки за семействата с деца. Това трябва да е целта ни и оттук нататък.

- Повече от 30 пъти БСП се опитва да вкара в дневния ред на парламента въпроса за повишаване на минималната заплата. Какви са причините този въпрос непрекъснато да се отлага по вина на мнозинството, въпреки че уж всички са "за"?

- Доста политическо лицемерие има в това поведение. Много зависи от това какво е най-важното за дадена партия, какви са приоритетите й. Минималната заплата трябва да стане 50% от средната и това означава 850 лв. Не срещнахме разбиране. С тази минимална заплата, която взимат днес, хората обективно няма как да посрещнат поскъпването на живота. Още повече, че прагът на бедността се вдига и хората с минимални доходи остават на този праг. Но и служебното правителство, и мнозинството в парламента имат други приоритети. Ние не приемаме, че можеш да дадеш 3 млрд. лв. за самолети, които ще дойдат 2034 г., а в тази криза да си оставиш народа без подкрепа. Вижте какво се прави в Европа. Германия стигна до 200 млрд. евро подкрепа за домакинствата. Всички се опитват да подкрепят икономиките си и да се оттласнат нагоре. Тук се прави точно обратното. Но ние битката за минималната заплата ще я изведем до край. Аз вярвам, че ще стане.

- Като министър на икономиката Вие и Вашият екип постигнахте невероятен резултат - България излезе на първо място по индустриално развитие в Европа. А по време на служебния кабинет тя го отстъпи и слезе доста надолу в класацията.

- Това беше голямо признание за България. Аз се гордея, защото България за пръв път оглави европейска класация и то за нещо позитивно. По онова време говорих с германски, италиански колеги от тамошните министерства и те изразяваха учудване как го постигнахме. Според мен има няколко причини. Първо, реагирахме навреме. Много е важно подкрепата да е навременна. Успяхме да подкрепим българските фирми в най-голямата криза през зимата и след началото на войната с държавна подкрепа за високата цена на тока. Подкрепихме ги ии за запазване на работните места. Подпомогнахме и нашия износ с навременни промени. В икономиката е важно потреблението, износът и инвестициите. Създадохме по-добри условия за инвестициите. Установихме ползотворен контакт с работодателските организации и синдикатите. Т.е., с добър екип, бързи и адекватни мерки стабилизирахме икономиката и по-добри възможности за експорт и самата икономика се отблагодари. След като падна редовният кабинет обаче, може би фокусът на министерството на икономиката се измести. Празно място в тези процеси няма. Когато отстъпиш, някой друг влиза. 

Има обаче нещо, което ме тревожи и много ме ядосва. И като политик, и като жена, и като майка. Въпреки усилията, които положихме, след като падна кабинетът, след нас стана погром.  Това е грижата за децата. Конкретно проблемът с разпространението на райския газ сред децата и младите хора. Потресена съм от това, което се вижда в заведенията у нас. Децата непрекъснато пушат райски газ. Това е изключително опасно за тяхното здраве. Като министър на икономиката се борех с този проблем, търсех мнението на лекари и се оказа, че това се отразява лошо на сърцето, белия дроб, мозъка, на възможността да имат деца, ако прекалено дълго се вдишва райски газ. Понякога при предозиране води и до смърт. Буквално за 2 дни приехме закон и забранихме продажбата му. Сега идете в кое да е заведение и вижте: райският газ се поднася като част от менюто. Гневна съм, защото служебният кабинет изобщо не може да се справи с контрола върху тази ситуация. Трети месец министърът на здравеопазването не идва в парламента да отговори защо не се справят. Когато бях министър, денонощно изпращахме Комисията за защита на потребителите на проверки. Това е превенция, защото като знаят, че има непрекъснати проверки, всичко замираше. Седмици наред никъде нямаше райски газ, но падна кабинетът и всички отново се хванаха за старото. За децата много ме боли. Миналата седмица ДБ внесоха законопроект за легализиране на производството на канабис и леката дрога. Това е едно завоалиране на намерението за узаконяването на употребата на лека дрога у нас. Разбирате ли какво правим с децата си? Значи, райски газ, мека дрога, джендър идеология, да си избират сами пола и т.н. Борят се за душите на децата ни. Ние ще направим всичко възможно да го спрем този законопроект. Докато съм жива, председател на БСП или не, винаги ще се боря за българските деца.

- Какви са принципните различия между БСП и ПЕС?

- Няколко са принципните различия между ПЕС и мисленето на членовете на БСП, които аз изразявам. Първо, децата и Истанбулската конвенция. В конвенцията има добри текстове срещу насилието над жени и деца. Това не трябва да се допуска и в тази връзка приемаме закони по българското законодателство. Но там е записано също, че полът на човека не е само мъжки и женски, а има и социална роля. Т.е. полът е нещо, което зависи от това как човекът сам себе си възприема. Става въпрос за "третия" пол. Това е начин да се въздейства върху децата и младите хора да си избират сами пола. Представете си само на едно дете да се даде възможност да определя дали е момче или момиче?! Или нещо в няколко десетки разновидности. Има и една тенденция родителите да не са майка и баща, а да се записват в документите като "родител 1" и "родител 2". И българската конституция, и българското общество, и българското семейство, и българската църква не приемат това. За съжаление обаче натискът е изключително груб и агресивен. Моята битка с тях е започнала отпреди 4-5 години и това е причината да съм толкова удряна като председател на БСП от много силни хора с възможности. Но докато съм председател на БСП, тези тенденции и личности няма дори да припарят към партията. Както и до гласовете на парламентарната ни група, защото се отнася до душите на децата ни.

Искам да предупредя и за още нещо. В проектозаконите напоследък се прокарват текстове, които дават възможност, така мимоходом между първо и второ четене, за пропагандиране на тази идеология. В проекта на ДБ срещу домашното насилие, например, има текст, който гарантира възможностите на малолетните деца да се оплакват от родителите си и да завеждат дела срещу тях, като ангажират социалните служби и НПО, заедно със служебни адвокати, които да защитават правата им. Дори и детето да се откаже от това дело, то се продължава по служебен път и без негово съгласие. А последиците от тези дела, които ще доведат до отнемане на децата от родителите им?! Само го чакам този проектозакон да влезе в зала. 

Другата тема, по която се разминаваме с ПЕС, е войната в Украйна и Русия. Ние години наред последователно, системно и упорито сме против санкциите срещу Русия. Защото те не отслабиха Русия, а отслабиха Европа, европейските икономики, включително и българската. Ние сме против предоставянето на военна техника, оръжие и допускането на украински войски на българска територия. Партията на европейските социалисти подкрепя всички тези мерки. През месец се гласуват нови санкции срещу Русия, през месец - още оръжия за Украйна. 

Третото е еврозоната. Ние знаем, че когато сме подписвали договора за влизане в ЕС, това е решено. Но на всяка държава е оставено сама да реши кога ще стане това. Тук има огромен натиск - и от служебния кабинет, и от президента, ДБ, ПП и ГЕРБ, това да стане на 1 януари 2024 г. България не е готова за дази дата. Българската икономика и българските семейства не са готови. За да стане това, ние трябва да имаме 3% дефицит в бюджета. Това означава да орежем много разходи, за да влезем в тази граница - за социални политики, за болници, училища, заплати. Няма как в тази беднотия, при тези неравенства, при тази инфлация още тази година да го направим. Само си представете сега да почнем да режем доходи при тези галопиращи цени. Освен това нашият дълг е около 20% от БВП. В еврозоната има държави, чийто дълг е над 120% от БВП. Влизайки в еврозоната, ние ставаме солидарно отговорни за дълговете на всички вътре. Защо най-бедната държава, която стиска зъби тия години, за да не си повишава дълга и го държи в рамките на 20%, защо тя да отговаря за дълговете на най-богатите?! И нашият народ да плаща за това. 

Ние искаме разумен разговор с аргументи. Еврозоната е някаква фиксация. Непрекъснато говорят: "Сега е отворен прозорецът, ако сега не влезем..."И т.н. Какви прозорци, какви врати! Две години е периодът: ако не влезем през 2024-а, следващата възможност е 2026-а. Не е в някакви необозрими бъднини. Нека да анализираме и оценките за домакинствата, за парите на хората. Вижте какво става в Хърватия след 1 януари, когато тя влезе в еврозоната. В момента хърватското правителство се е хванало за главата какво да прави и се опитва да намери механизъм да сложи таван на цените, да ги замрази, защото търговците започнаха да закръгляват цените нагоре. И няма механизъм да ги спреш, защото е свободна пазарна икономика. Това е политика и на ПЕС - също едно дълбоко, принципно различие. Като председател на БСП ще защитавам интересите на членовете на БСП и това, което те мислят. В много по-голяма степен се вижда, че то съвпада и с мнението на българските граждани.

- Евродепутатите от БСП гласуват доста странно в парламента. Има ли решение за по-добра координация с тях?

- Да, решихме веднъж месечно да се събираме и анализираме темите, както в България, така и в Брюксел, още повече, че те често са свързани. Те изтъкнаха като аргумент: ами ние там се намираме в едно общо семейство с другите социалистически и социалдемократически партии и понякога се взимат решения на ПЕС и ние се съобразяваме и с това. Разбирам ги донякъде, но все пак те са представители на българския народ и на българските социалисти, които са ги избрали. Така че за мен е много по-логично те да представляват интересите на българските социалисти и на България в тези решения. Но това противоречие си остава, съобразяват се с ПЕС.

- Няма решение, така ли? 

- Има решение и ние ще го намерим.

- А има ли решение за трафика на хора през страната, за пияните и дрогирани убийци на пътя?

- Пиян и дрогиран шофьор уби дете на 14 г. в Бузовград. Днес разбрах, че е с 3000 лв. парична гаранция под условна присъда. Едно от средствата да се борим с това е да има справедлив закон. След като законът допуска да се напиеш и дрогираш, да убиеш дете и да те пуснат с 3000 лв. парична гаранция, значи законът е сбъркан. От 2 месеца сме предложили изменения в закона на пияните и дрогираните да им се вземат колите и книжките доживот, да нямат условни присъди. Но не го включват за обсъждане нито в правна комисия, нито в зала. Девет пъти ги питам от трибуната: нямате ли съвест, не ви ли говори чувството за справедливост... два текста трябва да променим в НК, буквално за 15 минути, ако има воля. С какво ли не се занимава тази зала. Денонощно работихме да изпратим оръжия в Украйна или да купим самолети, но не можем за половин час да въведем справедливост. Същото се отнася за трафикантите на мигранти. Всеки ден има такива случаи. И после - защо не ни приемат в Шенген.  

- Какъв курс трябва да поеме БСП след конгреса според вас?

- Трябва да сложим край на вътрешните конфликти. Съпротивата на т.нар. вътрешна опозиция в БСП тръгна още от времето, когато въведохме ограничение на мандатите и изчистихме партията от олигархични зависимости, защото така се загубиха лостове на влияние за някои вече бивши членове на партията, които загубиха и възможността да употребяват БСП за личните си цели, за пари и бизнеси. Това не е спор за кое е ляво и кое дясно. Не съм чувала от тези хора да говорят по телевизиите за идеологически различия. Те са се фиксирали върху това да си ходи ръководството, да се маха Корнелия и толкоз. Ама какво ще правят след това и какво предлагат алтернативно, не сме чули. 

Накъде ще поеме БСП след конгреса? Много зависи от това ще има ли правителство и дали БСП ще участва в него. Това означава много работа за изпълнение на програмата на БСП в няколко посоки - овладяване на инфлацията, намаляване на цените, увеличаване на доходите, законодателство по Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген и т.н. Ако няма редовен кабинет и отиваме на избори - това е подготовка и участие в предизборна кампания, където също е много важно хората да знаят какво избират. Но и в двата случая има едно общо нещо - БСП няма да отстъпи от това, което е. Идеологически - лява и социалистическа партия. Чиста от зависимости и задкулисие, бореща се за правата на хората.    

/Със съкращения/

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ