02 Октомври 2023понеделник15:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Корнелия Нинова: Ще бъдем като щит пред социалните разходи (ВИДЕО)

Не трябва да допускаме връщането на модела "ГЕРБ" и Борисов като спасител на нацията, заяви лидерът на БСП

/ брой: 190

автор:Дума

visibility 12

Интервю на Стоил РОШКЕВ, БСТВ


  • - Госпожо Нинова, кампанията е на финалната права. Как оценявате нейния ход?

- За БСП я оценявам като активна. Имахме много срещи по места с членове и симпатизанти на партията. За страната - вяла. Усещам умора у хората от честите избори. Надявам се обаче тя да бъде преодоляна, защото е изключително важно да се гласува на тези избори. Повече от всички други избори. Заради кризите, които се натрупаха, и заради необходимостта от стабилно редовно правителство, което да се справи с тях през зимата.

- Повече хора ли посещават срещите, по-голям ли е интересът към БСП?

- Идват много хора. Дори в райони, в които не очаквахме това. Освен членове и симпатизанти, идват хора, които не членуват в партията. Благодарение на управлението в последните седем месеца хората явно са усетили ползата за себе си, за семействата си и идват с признателност и ни пожелават успех, за да продължим политиките, които започнахме.  

- Действително БСП на тези избори се явява като участник във властта, а не като опозиция. Хората го оценяват - това плюс ли е или минус?

- Участието в управлението безспорно е плюс за БСП. 12 години управляваше Борисов и ГЕРБ и ние се явявахме на избори в ролята на опозиция, която критикува, предлага алтернативи. Сега се явяваме на избори като управлявали страната и това е плюс. Оценявам го така, защото имаме какво да кажем на хората, че успяхме да свършим във властта.

Наистина времето беше кратко, с много кризи една върху друга. Никога в историята ни не е имало толкова много кризи заедно и война на няколкостотин километра от границата ни. Постигнахме много за толкова кратко време и в една не лека коалиция. Направихме чудеса от храброст. Особено в социалната сфера.

22 млрд. лв. - почти 1/3 от бюджета, бяха в подкрепа на хората, на семействата, на домакинствата, на хората с увреждания и други уязвими групи. Направихме детските градини и яслите безплатни. Увеличихме размера на майчинството за втората година - от 380 лв. на 710 лв. Вдигнахме детските надбавки. За младите семейства с деца намалихме данъците: 600 лв. за едно дете, 1200 лв. за две. Увеличихме минималната работна заплата. Това засяга 500 000 българи, които работят на минимална заплата. Увеличихме ваучерите на 200 лв. и разширихме случаите, при които те могат да се използват. Т.е. има с какво да застанем пред хората с чисто лице и да кажем: ето какво свършихме за този кратък период в управлението, докато мафията не се организира и не ни свали от власт.

- Защо толкова много политически субекти днес се кичат с постигнатото от БСП във властта? Те нямат ли собствени идеи?

- Това донякъде е признание, че сме си свършили работата. Очевидно в другите сектори не беше толкова отчетливо свършеното. Ние бяхме най-опитните министри в кабинета, най-стабилните. При това сме партия с дългогодишна идеология и ясна програма. Знаем какво искаме и сме го отстоявали в опозиция. Всичко това, което направихме сега, сме го внасяли като проектозакони в миналото. Просто сме подготвени, знаехме как да се справим с кризите.

Донякъде стана добре, че министерствата бяха сепарирани между коалиционните партньори, защото сега се вижда кой и за какво е носил отговорност. Ние носихме отговорност за социалната политика - свършихме си работата. Носихме отговорност за икономиката - стабилизирахме я и дори се наредихме на първо място в Европа по индустриално развитие. Туризмът беше другата сфера на нашата отговорност - направихме успешни туристически сезони. В земеделието - осигурихме 1 млрд. лв. в помощ на българското производство. Така осигурихме храната на хората. Помните ли, че по едно време имаше разговори дали влизаме в продоволствена криза. Т.е. ясната отговорност в отделните министерства ни дава сега възможност да кажем - това обещахме и това свършихме. Оценявайте ни по резултатите, не по приказки и не по компроматната кампания, която се води срещу нас. 

- БСП е партията, която от години е на фронта срещу ГЕРБ. Някои от новите партии дори не са били на политическия терен. С други думи - накъдето си тръгнал ти, аз оттам се връщам. Хората разбират ли го това?

- След края на протестите това очевидно не се разбра от хората. Ние дълги години се борихме с модела "ГЕРБ" и какво ли не преживяхме. Ще припомня накратко. Първо, ГЕРБ се опитаха да ни приласкаят в голяма коалиция - това беше през 2017 г. По схемата за моркова и тоягата ни предложиха да влезем във властта с тях. На мен лично ми предложиха да стана председател на парламента.

Очакваха да се полакомим за постове. Когато отказахме, тогава ГЕРБ ни подложиха на много тежки атаки. Създадоха вътрешната опозиция в БСП, хранеха я през цялото време. Даваха им обществени поръчки. Сигурно поне пет преврата ми направиха. Това на нас ни е познато. Ние сме изпитани бойци на терен. Затова беше несправедливо - след толкова години битки вълната на протестите изкара нови политически субекти. Тогава президентът Румен Радев помогна много на "Продължаваме промяната" и това отне от нашите гласове. Но ние няма да се откажем от битката и продължаваме. 

- Като че ли сега това служебно правителство продължава тази линия срещу БСП?

- По закон няма ограничения пред действията на служебните правителства. Но този кабинет премина определени граници. Подложи ни на тежък реваншизъм. Уволниха нашите хора, направиха една компроматна война срещу нас. Вадят се някакви неща, които нямат нищо общо с истината. Петнят образа на БСП. Но и това ще преживеем. Ние сме биткаджии.

Тревожи ме друго. Те връщат модела "ГЕРБ" в управлението на държавата. Ние повече от десет години се борим срещу него, дори започнахме да го разграждаме през тези шест месеца управление. А сега през служебния кабинет се връщат не само лицата на ГЕРБ-СДС. Зам.-кмет на Йорданка Фандъкова става зам.-министър в служебния кабинет. Да не изреждам, има много подобни случаи. Тези лица са носители на този модел.

Променят ключово важни решения за България. Много съм възмутена от факта, че служебният кабинет одобри покупката на нови осем самолета Ф-16, които ще получим някога, след 10 години може би. Сега одобриха инвестиционния разход - 2 млрд. лв., но те ни трябват за друго.

Това са парите, с които трябва да преведем народа през зимата. Трябват ни за вдигане на доходи, пенсии, за безплатни учебници и лекарства за децата. Преизчисляването на пенсиите, например, е около 1,2 млрд. лв. Безплатните учебници за децата до 12 клас и лекарствата за деца до 14 г. са общо 180 млн. лв.

И виждам как от няколко дни започва да се говори, особено от Борисов, който създава пълна измама и паника сред хората, че нямало пари в бюджета, че щели да режат социални разходи и т.н. Много се чудихме откъде идва това нещо.

Ние сме логични хора и знаем, че оставихме 9 млрд. лв. в бюджета в края на юли. Отделно 1,5 млрд. лв. беше излишъкът. Заложили сме преизчисляването на пенсиите в бюджета и парите ги има. И изведнъж - 2 млрд. лв. отиват в друга посока. Никой не обяснява откъде взимат тези пари.

Ние, разбира се, ще подложим действията на служебния кабинет на парламентарен контрол, защото сега той действа абсолютно безконтролно. И виждам, че това е в синхрон с говоренето на Борисов, който заговори за "страшен финансов колапс". И другото - да режем социални разходи и да вдигаме данъците.

Изобщо не трябва да се вдигат данъците на хората в тази криза. Ще бъдем като щит в парламента за запазване на социалните разходи. Идват много тежки месеци и ние категорично трябва да вдигаме доходите. Освен борбата с инфлацията. 

- Някои хора сякаш забравиха какво се случваше при управлението на Борисов. Ремонт на ремонта...

- Да, това е емблема на ГЕРБ. Но именно по този начин се крадат по 10 млрд. лв. годишно. Сега Борисов използва новата ситуация с войната в Украйна, с високата инфлация, с енергийната криза, за да се препере. И казва: "Оставете сега това, трябва да направим евро-атлантическа коалиция и правителство на националното съгласие"... Това е все в посока да се замете миналото и то да се забрави от хората, и той да се яви като спасител на нацията. Ето това не искаме да го допускаме. 

- България стана първа в Европа по индустриално развитие при Вашето управление на икономиката и индустрията. Как го постигнахте?

- Първо, спряхме рекета върху фирмите. Основен порок на управлението на Борисов. Второ, осигурихме им подкрепа в най-трудните зимни месеци заради високите цени на тока. Беше изключително тежко, но седнахме и разговаряхме с работодателските организации и бизнеса и държавата им стана партньор. Стигнахме до 250 лв. помощ за МВтч. Условието ни беше: вие обаче няма да уволнявате хора от работа. Така безработицата дори намаля. Продължихме и мярката 60/40. Това партньорство доведе до този резултат.

Сега в кампанията използвам всеки възможен случай - ходех в завод или във фабрика. Исках да видя как е ситуацията и да разговарям с работници и работодатели. Какво установих? Преди половин година заговорихме, че заради КОВИД-кризата се скъсяват веригите на доставки. Западните фирми изтеглят производството си от Китай и други страни в Европа, за да направят стоките си по-достъпни. Сега установих, че много от тези фирми са отворили производства в България. В последните дни от кампанията бях в три завода и във всеки от тях ми казаха: "Имаме толкова работа, че не можем да си изпълним поръчките за 2 години напред. Връщаме клиенти." Това е вторият ефект от нашето управление. И това означава, че заводите работят, ще има ръст на БВП. Ще има ръст на заплати, на данъчните приходи в бюджета, ще има работа за хората. 

Искам да уточня, че този добър резултат не се дължи на оръжейната индустрия. Вижте НСИ и "Евростат" - става въпрос за ръст на металургията, на химическата промишленост, текстил, дървопреработване. Истината е, че реалната икономика заработи при нашето управление.

- Защитата на потребителите беше основна Ваша кауза като министър на икономиката и индустрията. Какво постигнахте и какво ще надградите?

- Райският газ взех като лична битка, защото убива децата ни. До идването ми в Министерството на икономиката темата "потребители" беше оставена настрана, безсмислена за предишните управляващи. Ние я изведохме като един от приоритетите.

Твърдя, че има спекула и битката с нея беше сериозна. Направихме изцяло нови закони. Например за колективните искове. Милиони потребители са засегнати от лоши стоки и услуги. Всеки трябва да води дълга битка за правата си, но в малките населени места това е трудно. Затова хората отказват да се борят. Направихме закона за колективните искове, с който една организация да представлява хиляди хора. Тя се бори от тяхно име и те могат да си получат обезщетенията.

Важен е и законът за колекторите, който направихме. Сериозен закон, уви, там се вдигна голяма сила срещу нас. Става въпрос за милиарди, защото имаше изготвен доклад на ДАНС за пране на пари, за милиарди, за огромна мафия. Всички се изправиха срещу нас. Вкарахме закона в парламента и там блокира. Лобитата се разиграха. Но свършихме тази добра работа.

И след това хиляди проверки по пазарите, когато скочи цената на олиото, тръгна нагоре цената на хляба, акцията за бензина. Направихме хиляди проверки за спекула и за злоупотреба с цените и бяхме дисциплинирали пазара. Но най-голямата ни битка, казвам го със сърце, беше тази с райския газ. Откъде се взе това чудо - масово, децата го дишат, могат да получат здравословни  увреждания. И всичко това безнаказано, никой не го контролира. Какво направихме? Това е прецедент в парламентарната история, позволете да го кажа със самочувствие. Във вторник в Министерството на икономиката дадох брифинг и казах, че това ще го спра на всяка цена. В петък имахме приет закон на второ четене, който забрани употребата на райския газ и продажбата на непълнолетни. Това не се е случвало в българския парламент. И то стана в последните дни, когато всички се караха. Уви, след оттеглянето ни и смяната в Министерството на икономиката проверките са спрели. Навсякъде се продава пак безконтролно  райски газ. Това не ми дава мир.

Ще отворя малка скоба. Притеснява ме случващото се напоследък по пътищата. Дрогирани, пияни убиват хора. Над тях стои или полицай, или прокурор, съдия. Всичко е безконтролно и безнаказано. Шофьорът е дрогиран, блъска някого, пускат го след два месеца. Какво е това?  

- Какъв е Вашият ангажимент в тази посока?

- Драконовски закони, драконовски контрол върху тези закони. Хващаш го, бързо производство, съд, в затвора, конфискация на имущество, да не си помисли повече да сяда зад волана. Никакъв достъп до книжка за шофиране и т.н.

Това е голямата тема за борбата с корупцията, която е пропила обществото ни. Много дълбоко и иска много смелост и характер. Започнахме тази борба през тези шест месеца, но, уви, мафията се организира и ни свали. Това не ни пречи, не губим кураж. Стига, разбира се, да получим на тези избори по-голяма подкрепа, за да сме повече в парламента и да изведем докрай тази битка. Защото парите, които се крадат от корупцията, са пари, които могат да отидат за заплати, за култура, читалища, болници. Не сме довършили реформата в здравеопазването. Болниците да не са търговски дружества. Остана много работа. 

- Много хора питат: защо плащаме здравни осигуровки, като трябва да плащаме за лечение?

- В здравеопазването колегите от "Продължаваме промяната" почти не направиха нищо. Казвам го с тревога, защото там има много да се прави. Нашата амбиция е да стигнем докрай - болниците да не са търговски дружества.

Разбира се, някои добри неща се направиха. Малките болници, които искахме да бъдат защитени, го постигнахме. Извън финансирането от здравната каса те получиха допълнително финансиране от бюджета, за да не затварят и да не оставят хората от малките населени места без здравно обслужване. Но голямата реформа предстои - да не се доплаща в болниците, здравето да не е търговия. И тук се иска много смелост, защото интересите са много големи.

- В какъв коалиционен кабинет би работела БСП? От какво ще се ръководите, "червените линии" кои са?

- Никога коалиция с ГЕРБ и ДПС. Това е излишно да го коментирам. Това е заявено.

Има няколко ключови неща. Първо - социалният стълб, социалната защита. Мерките, които предвиждаме за увеличаване на доходите през зимата и за стопиране на инфлацията. Това ще поставим на масата за преговори, защото е най-спешното. Да преведем хората по-леко през зимата. Това са преизчисляването на пенсиите, увеличението на вдовишките надбавки, увеличението на минималната заплата, безплатните учебници и лекарства за деца и възрастни, помощта за енергийно слабите и бедните.

Второ - ще поставим на масата за разговори таван на цените, свръхпечалбите на енергийните дружества, натрупани от хората, да се върнат при хората, да бъдат иззети и да се преразпределят справедливо. Болници, училища, детски градини, музеи, читалища да се върнат на регулирания пазар. На трето място - всички усилия към икономиката да продължи да работи и да не се повишава безработицата през зимата.

Четвърто, което е спорният въпрос, е войната. Категорично няма да позволим България да бъде въвличана във военния конфликт. Ние сме за балансирана външна политика, за спиране на войната, мир, дипломация и преговори. Рано или късно това ще стане. По-добре сега и световните, и европейските, и българските лидери да разберем, че това е пътят за спасение от кризата. Докато и двете страни помпат усилия с оръжия, с всякакви други решения, кризите ще продължават. 

Вижте какво стана с аварията в "Северен поток". Какъв е разнобоят в Европа как да изкараме зимата. Тази война трябва да спре. Ние сме за мир, за спиране на санкциите. Те вредят повече на Европа, отколкото на Русия.

"Газпром" през последните месеци има печалба от 42 млрд. долара, част от които - близо 10 млрд., превежда в Кремъл, защото държавата я санкционира. А какво се случва в Европа? Те продължават да трупат печалби. Санкциите бяха, за да убият икономиката на Русия. А какво се случва в Европа? Сриват се и фалират икономики. Има обаче лъч светлина. В Германия Шолц каза: "Няма да предоставяме танкове на Украйна. Предоставяйки такива оръжия, има риск да се въвлече НАТО във войната. А Германия няма да допусне НАТО да стане страна във войната."

Част от лидерите започнаха да се обединяват да има таван на цените. За това говорим от 4 месеца. Някои европейски лидери казват плахо: дайте да помислим за смекчаване на санкциите. Защото виждат каква зима идва. Ние сме на такава позиция - санкциите и контрасанкциите са вредни. Войната трябва да спре. Разговорите с Русия да се възстановят, разговорите с "Газпром" - също, и да си вземем количествата по сегашния договор.

Нашият договор изтича в края на годината. По него има клауза, според която дори да не сме получили количествата газ, трябва да ги платим. Трябва да възстановим тези разговори и да се вземат тези количества. Нека да има втечнен газ. Добре, че тръгва и интерконекторът с Гърция, защото това е диверсификация и нови възможности. Азерският газ да дойде, отвсякъде, откъдето можем, да вземем най-евтиното.

- Вие сте единственият лидер, който мисли както за проблемите у нас, така и за световните.

- Така е, защото част от проблемите ни дойдоха от войната - инфлацията, липсата на енергоносители. Процесите са свързани. Международната политика и войната се отразяват и у нас. Освен това българската икономика е много отворена. Има една реплика, която гласи: Когато германската икономика кихне, нашата се разболява тежко. Ние сме много свързани с европейската икономика. Износът ни е съществено перо от икономиката ни. Когато тръгва като домино да се срива икономическата система, това неизменно идва и при нас. Българските фирми изнасят в Германия, внасят суровини и резервни части, произвеждат и връщат. Светът е отворен и процесите са неизбежно свързани. Затова трябва да гледаме в перспектива, да анализираме и да видим какво ще се случи след месец и година, за да можем да го избегнем. И на първо място да мислим за родното производство.

- Защо трябва се гласува с №28 на 2 октомври?

  • Трябва да се гласува за българските социалисти, за коалиция "БСП за България", защото в управление доказахме, че това, което обещаваме, го изпълняваме. Т.е. да се гласува за нещо, което  е стабилно и сигурно, и което прави това, което е обещало на хората. В тези кризисни и тежки времена без социална и лява партия в правителството много трудно народът ще мине през кризата. Виждате какво говори Борисов - че трябва да режем социални разходи, да вдигаме данъци, т.е. дясната политика, Симеондянковската, с постната пица. Без да отчитат, че времето изисква обратното. Трябва да се увеличават социалните разходи. Хората не могат да преживеят, ако не преизчислим пенсиите, ако не вдигнем заплатите и т.н.

Трябва силна лява социалистическа партия, която да гарантира този социален щит срещу кризите и защита на хората. В този труден момент са необходими опитни, спокойни и мъдри  държавници, а не нови експерименти, спасители и месии, на които се нагледахме. Нямаме право на това. Следващите зимни месеци няма да са леки. Трябва да се заложи на умни хора, които знаят как да преведат страната, които знаят какво правят, които са стабилни, изпитани в реалния живот. Това сме ние. Хора, които като обещаят, го изпълняват. Наша първа кауза е социалната защита на населението и знаем как да го направим с много конкретни мерки още през октомври.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Не влязохме в безпринципни сглобки

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 189

Недоволните миньори и енергетици отказаха среща с премиера Денков

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 189

40 000 е-извинителни бележки са издадени за 15 дни

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 189

Аптеки искат доплащане за лекарства за множествена склероза

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 189

За осем месеца банките са спечелили рекордните 2,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 189

НАП публикува новите си сметки

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 189

ЕК дава още пари за терминала в Александруполис

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 189

"Булгаргаз" предлага газът през октомври да е с 4,6 % по-евтин

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 189

Словашките социалисти начело след вота

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 189

Взрив в центъра на Анкара

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 189

Няма българизация, а сърбизация в РСМ

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 189

Китай празнува за пръв път след КОВИД-19

автор:Таня Глухчева

visibility 131

/ брой: 189

Под игото на ЕС

автор:Нора Стоичкова

visibility 172

/ брой: 189

Есесовците на властта

автор:Александър Симов

visibility 182

/ брой: 189

Путин спечели в Словакия

автор:Таня Глухчева

visibility 154

/ брой: 189

Време е за промяна на порочния модел на управление!

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 189

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ