21 Април 2024неделя17:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корнелия Нинова: С решенията днес ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ задълбочават хаоса, които създадоха

автор:Дума

visibility 1510

„Ние от "БСП за България" няма да подкрепим нито един от предложените текстове за промяна в закона – нито тези от комисията, нито допълнително внесените от ИТН. Още от самото начало при промяната в Конституцията, категорично заявихме, че тази промяна е грешна. Днес се опитвате тази грешка да я поправите с нови 3 грешки – няма как да стане“.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна днес по повод промените в БНБ, предложени от управляващото мнозинство заради конфликтния казус с избора на служебен премиер.

По думите на лидера на социалистическата партия нещо, което е заложено грешно – няма как да се оправи по начина, по който управляващото мнозинство предлага. „По-лошо -  трупането на тези грешки през нови и нови законодателни промени, руши държавността и институциите, посягате на такива институти в правовата държава като мандатност. Нищо от това не ви интересува, интересува ви единствено да замажете гафовете, които направихте с гафовете в Конституцията“, категорична бе Нинова.

Тя припомни, че при промените в Конституцията бяха внесени 50 отрицателни становища от всички професионални гилдии и нито едно позитивно. „Не ни чухте и нас - от опозицията и „БСП за България“ за грешката, която направихте. И това, което се случва днес и ще се случва за в бъдеще, ще бъде резултат от това ваше арогантно поведение“, заяви Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП бе категорична: „Днес поправяте закона за БНБ, за Сметната палата и всички институции, които могат да бъдат засегнати от промяната в Конституцията. Какво правите? С тези поправки давате ярък пример за това какво е конфликт на интереси“.

„Представете си г-н Главчев – сега служебен министър-председател. След това се връща в Сметната палата. И като председател на Сметната палата по закон е длъжен да проверява собствения си Министерски съвет, себе си, министрите си и да пише доклади на Сметната палата дали те са изпълнявали закона, дали са нарушавали обществени поръчки, дали са откраднали пари  и т.н.“, даде пример Корнелия Нинова и подчерта:

„Толкова ярък пример на конфликт на интереси не сме имали никога в парламентарната и житейска практика. А вие сега го залагате з закона. Както 100 пъти съм ви казала – заложихте корупцията в закона и тя стана ненаказуема. Сега залагате конфликта на интереси в закона като възможен. Какво правите? Рушите всякакви основи на правова държава, държавност и институции“, посочи лидерът на българските социалисти.

Нинова се обърна към управляващите като прогнозира:

„Искате ли да предположа каква ще е следващата ви стъпка – ще промените Закона за конфликт на интереси – за да замажете гафа, че вкарвате Главчев или председателя на Сметната палата, който и да е той, в ярък конфликт на интереси. Гарантирам ви, че след една седмица ще се сетите и ще кажете: сега пък трябва да променим Закона за конфликт на интереси, за да извадим служебния премиер от тази ситуация. И приключвате изобщо с института конфликт на интереси, още преди да сте внесли Закона за конфликт на интереси и на КПКОНПИ. Рушене след рушене, грешка след грешка. И, то стратегически грешки - заради държавността, институциите и правовата държава“, посочи Корнелия Нинова.

Тя разкритикува остро предложението за мандатността: „Какво е това? Ще си прекъсне мандата и след това ще се върне да си го доизпълни? Вие изобщо влагате ли някакъв смисъл в това, което предлагате? Прочетете какво е мандатност, за колко време се избират, докарайте го тук да си подаде оставката, а след това си го изберете отново. Толкова е ясно и просто. Но, не – вие трябва да замажете, дори и с риск да съсипете всичко, останало стабилно в държавата. Защото, каквото и да си говорим, БНБ, Конституционният съд, Сметна палата, Омбудсман бяха стабилни институции. Е, вече не са. Защото и с тях се подиграхте“, заяви от парламентарната трибуна Нинова.

Тя заяви, че БСП няма да подкрепят и предложенията на ИТН, защото така не се прави. „Г-н Йорданов, обърна се Корнелия Нинова към председателя на парламентарната им група - разбирам желанието ви да поправите грешката. Но, нещо заложено грешно не може да се поправи по този начин. Не се и прави така – внасяте в зала куп текстове, които са важни. 15 минути почивка и „връщайте се да гласувате“. Поредния удар по парламентаризма. Тези го внасят снощи в 6 ч., сутринта правят извънредна комисия, внасят ни го в зала,  вие пък за 15 минути. Хайде, те са дали една нощ на депутатите безсънни, да пишат текстове. Вие пък за 15 минути искате да гласуваме“.

Лидерът на българските социалисти подчерта, че БСП до този момент е имало една добра добавка в Конституцията - че Парламентът остава да работи. „За да може държавата да има една трайна, стабилна законодателна власт поне и Парламентът в този период да приема добри закони за народа. И ние много се зарадвахме, че поне това сътворихте. Вече започваме да се съмняваме, че това е добра поправка. Защото, изобщо не се знае до конституирането на следващия парламент колко нови глупости ще сътворите, колко удари ще нанесете – по обществени отношения, по институции, по защита от корупция. Конфликта на интереси го узаконявате в Закон?“, реагира от парламентарната трибуна Нинова и заключи:

„По-добре този Парламент да не работи с това мнозинство. Ден, след ден, стъпка след стъпка, грешка след грешка – ето, това сте вие“, обърна се тя към управляващото мнозинство, като подчерта:

„Разбирам атаките срещу Христо Иванов, че е внесъл тази глупост. Само, че уважаеми - всички, които говорите срещу Христо Иванов, кой натисна зелените копчета? Да, много е важно кой какви идеи има, но по-важно е кой ги гласува. И нека ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ заедно да си понесат отговорността за това. Защото, без тези зелени копчета това нямаше как да се случи. Нека си кажем на българския народ. Това мнозинство съсипа държавата“, категорична бе лидерът на БСП.

Корнелия Нинова се обърна към управляващите отново като им припомни: „3 седмици поискахте отлагане по Закона за колективните искове, за да помогнем на хората срещу мобилните оператори – било сложно, трябвало да има работна група, дайте ни 3 седмици. Нещо свърши ли се за 3 седмици? Нищо, нула. Хората си плащат високите сметки. Но през това време – сътворявате хаос и безумие. Ето, това сте вие. И затова се наложи да отиваме на избори, да се произнесе народът, да оцени всеки според заслуженото му“, заяви тя.

Към ИТН: „Аз изразих уважение към желанието ви да санирате това, което сътвори мнозинството. Но, казах, че не се прави така. Да, 15 минути стигат, за да се разбере какво предлагате. Но, има два други големи въпроса: Първо, не се прави така -   за 15 минути в зала да се нанася удар по смисъла на парламентаризма и по обсъждането на закони. И второ, предложенията не решават проблема – те го задълбочават“, категорична бе Корнелия Нинова. Тя посочи:

„БСП не искаме да сме част от този процес, който започна с проблем с промяната в Конституцията , продължава през Закона за съдебната власт, продължава през Закона за БНБ и се наслагват нови и нови проблеми. Не се решава – затова не искаме да участваме. А не, че просто стоим отстрани и гледаме, и не сме заинтересовани за изборите и за това, което ще се случва в държавата“.

Лидерът на БСП обаче подчерта: „Хвърляте цялата вина върху ПП-ДБ и Христо Иванов. Да, те имат огромна вина - най-вече затова, че върнаха управлението на ГЕРБ на власт. Но, ние държим да се знае истината – техните предложения нямаше да станат факт без ГЕРБ и ДПС да ги подкрепят с гласуване и да направят това прословуто конституционно евроатлантическо мнозинство. Всеки да си понесе солидарно отговорността за това, което стана“, заяви Нинова.

Към „Възраждане“: „Участвали сме в този процес единствено и само институционално, в Комисията по правни въпроси. Не сме участвали никъде по кабинети, на кафета и т.н., а само в Комисията по правни въпроси с ясна и категорична позиция: Тези поправки са грешка. Те са посегателство върху националния суверенитет заради двойното гражданство. Те представляват политическо овладяване на прокуратурата заради предложените промени в Закона за съдебната власт. Те представляват хаос в държавата и институциите по отношение на служебния кабинет. Да, ние много пъти сме критикували президента Радев и това, което направиха неговите служебни кабинети. Но, това никога не е било причина да рушим държавността с такива предложения“, заяви позицията, отстоявана от социалистите Нинова и посочи:

„Нашите предложения бяха съвсем други – да се запише в Конституцията, че статутът и правомощията на служебния кабинет се определят със закон. И този Закон да бъде приет веднага след промените в Конституцията – обмислен, сериозен, тежък и обхващащ всички проблемни въпроси. Това беше нашето предложение. Никой не ни чу“, заяви лидерът на БСП и отново се обърна към управляващото мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС:

„С решенията днес не решавате проблема – задълбочавате го“.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 927

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 1200

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 1152

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 1016

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 913

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 886

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1063

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 1006

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 925

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ