22 Октомври 2019вторник09:27 ч.

Делегатите приветстваха решението на Корнелия Нинова да оттегли оставката си

Корнелия Нинова оттегли оставката си, остава начело на БСП

Шест часа и половина продължи извънредното заседание на 49-ия конгрес на левицата

/ брой: 113

visibility 887

Павлета Давидова
Юлия Кулинска

Корнелия Нинова остава начело на БСП до провеждането на пълен отчетно-изборен цикъл и на пряк вот за председател на партията. В поредица декларации общински и областни организации в последните дни я призоваха да оттегли оставката си и с такива очаквания започна заседанието на 49-ия конгрес на партията. В крайна сметка Нинова обяви, че няма да внесе документ за освобождаването си и така точка 2 от дневния ред, която трябваше да констатира оставката, стана безпредметна.
По традиция конгресът се проведе в зала 1 на НДК като този път гостите бяха ограничени. Дипломати, ветерани и активисти на партията, евродепутати, коалиционни партньори, кметове, избрани с листата на БСП, присъстваха в залата. Кворумът бе 661 делегати. Председателят на мандатната комисия Атанаска Тенева съобщи, че от 780 души на заседанието присъстват 703, или 90% от състава на конгреса. 79 от присъстващите делегати са до 35 години, от 36 до 50 години са 276, от 51 до 65 години - 314, а над 65-годишна възраст са 111. Според отчета й мъжете са два пъти повече от жените. Най-възрастният делегат е Димитър Иванов, роден на 22 декември 1934 г., а най-млада е родената 60 години по-късно Ивелина Арсова от Търговище.
По план дневният ред започваше с доклад за резултатите от евровота, следваше точка с констатация на подадената от Нинова оставка и трябваше да завърши с начало на кампанията за пряк вътрешнопартиен избор за председател на БСП. Истинският дебат бе по приемането на дневния ред. С емоционални изказвания делегати призоваха Нинова да се откаже от оставката. "Партията не е готова за пряк избор, защото няма правилник, няма и пълен електронен регистър", аргументира се Валери Иванчев от столичния район "Младост". Той дори обвини опозицията, че е организирала саботаж за приемане на правилата за прекия избор. Без пряк избор ще се върнем в Средновековието, смята той. Несъгласие с оставката на Нинова и призив тя да я оттегли изразиха делегати от Пазарджик, Казанлък, Русе, Хасково и Велико Търново.
Оставката е налице, контрира Румен Банков от Ямбол. Той подчерта, че причина за извънредното заседание на конгреса е точно личното искане на Нинова. Той припомни, че тя е настояла за това и е уверила, че желае да бъде освободена. С този мотив е отхвърлено и предложението за избор на временен заместник и е свикан конгрес с основна точка оставката на председателя.
В лични нападки прерасна искането на 25 членове на НС в дневния ред да бъде включена точка за промяна в устава, която упълномощава конгреса при предсрочно прекратяване на правомощията на председателя да избере нов до края на мандата. Чавдар Георгиев отхвърли обвиненията, че по този начин партията се връща назад, и подчерта, че с малка промяна се регламентира ситуация, в която партията може отново да попадне. Той подчерта, че идеята не е за отпадане на прекия избор като цяло, а само за възможността конгресът да има глас в извънредни ситуации. Георги Свиленски поиска точката да не бъде включвана в дневния ред и заяви, че някои от тези, които искат връщането на старите правила, са били радетели за новите. Уставната промяна отпадна, тъй като бе подкрепена едва от 186 делегати, 461 бяха "против", а 14 се въздържаха.
След разгорещените спорове Нинова застана на трибуната и обяви, че няма да внесе оставката си. Делегатите посрещнаха думите й с бурни аплодисменти, голяма част дори станаха на крака. Нинова обяви, че приема това за вот на доверие.  "Имах два варианта - оставка на всяка цена, на инат, запазване на личното ми достойнство и его, но и хаос в партията и авторитарна власт в държавата. Вторият е - поемам лични щети върху себе си, което се отразява на личния ми авторитет, но предпазвам партията от хаос и загуба на изборите", подчерта Нинова (Корнелия Нинова: БСП не се продава).
Така в дневния ред остана само обсъждането на политическия доклад за резултатите от изборите за ЕП, решението за подготовката на партията за местния вот и определянето на процедурата за вътрешнопартиен избор на председател след изтичане на мандата на Корнелия Нинова.
След решението на въпроса с лидерския пост интересът на делегатите към заседанието видимо спадна. Още докато Валери Жаблянов представяше доклада за евровота, залата започна да се изпразва. Стигна се и до проверка на кворума, който констатира, че в залата има 399 души. В средата на изказванията Владимир Москов представи предложенията на комисията по решенията и след гласуването им залата съвсем оредя. Жаблянов се разгневи от тоталната апатия и незаинтересованост на делегатите и ръководството на партията.
За втората част от изказванията на делегатите почти не бяха останали хора, а председателстващият Янаки Стоилов се пошегува, че ако имал възможност, би предложил присъстващите да бъдат делегати по право и на следващия конгрес заради сериозното отношение и стоицизма до края. В 16,30 ч. и последните си тръгнаха от НДК.

Николай Радев: Ще работим с неправителствения сектор

автор:Дума

visibility 167

Младен Тимчев:Спортът има бъдеще в община Сандански

автор:Дума

visibility 133

Ива Вълчева: Няма да обещавам, а ще действам

автор:Дума

visibility 127

Борисов сравни "Турски поток" с политическа магистрала

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 202

Експерт: Инфлацията е по-висока от тази, която отчита НСИ

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 202

БДЖ пусна поръчка за 40 нови вагона за над 76 млн. лв.

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 202

300 кг колбаси с опасна бактерия са изтеглени от пазара

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 202

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

автор:Дума

visibility 142

Британският парламент отказа да разгледа сделката за Брекзит

автор:Дума

visibility 171

В САЩ съдят фармацевти

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 202

Македонците ще гласуват на 12 април

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 202

Топ 5 на провалите на Фандъкова

автор:Деси Велева

visibility 301

/ брой: 202

Владимир Москов: Вратата ми винаги е отворена за хората

visibility 108

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ