22 Февруари 2019петък06:32 ч.

Когато БСП спечели избори и управлява страната, държавата ще заведе исковете, срещу тези, които са отнели правата на хората, категорична е Корнелия Нинова

Корнелия Нинова: Кога премиерът ще заведе дело срещу Бойко Борисов

На 175 хил. евро е осъдена България в Страсбург заради Цветан Цветанов и лидера на ГЕРБ, напомниха от левицата

/ брой: 26

автор:Юлия Кулинска

visibility 517

"Кога ще заведете дело срещу Бойко Борисов заради присъдите за 55 000 евро в Страсбург? Кога ще има дело срещу Цветан Цветанов за 6 дела, по които плащаме 120 000 евро?". Това попита лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на парламентарните дебати по доклада на министъра на правосъдието за 2017 г. по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека. По думите й, когато един политик или държавен служител погази правата на хората, но знае, че трябва да плати от джоба си, ще се замисли дали ще го направи.

Нинова отбеляза като проблем факта, че управляващите отнемат права на българите. "Хората плащат осъдителните присъди, включително и тези, които живеят под прага на бедността. Най-важното обаче е, че управляващите остават безнаказани", възмути се тя и припомни, че решението на този проблем отдавна е разписано в законите у нас. "Там пише, че този, който е причинил тази вреда, умишлено или при груба небрежност, чрез незаконосъобразни действия или бездействие, при или по повод изпълнение на служебните му задължения, трябва да носи отговорност, като плати от джоба си", обърна се към мнозинството Нинова.

Думите й отприщиха ярост у управляващите. Първи скочи Данаил Кирилов. Явно от вчера сте в процес на бавна ескалация на разнообразни тези, заяви той и призова левицата да започне първо с осъждането на хора от нейните редици. Нинова контрира, че още в първи курс в Юридическия факултет се учи, че инициативата за това трябва да е на финансовия министър. Владислав Горанов да заведе искове по указание на МС и премиера, настоя тя. "Другите ви шикалкавения са приказки на вятъра. Неслучайно поемам ангажимент, че тези искове ще бъдат заведени независимо за кой период се отнасят, за кои политици, които са нарушили човешките права и са осъдени в Страсбург. Законите се приемат, за да се спазват и няма значение кой от коя партия е", категорична бе Нинова.

И на червена кобила да се качите, пак ще падате от нея, дебелашки се опита да я иронизира дежурният по темата "антокомунизъм" Спас Гърневски. Комунистът Александър Паунов отново му припомни, че е писал поезия за БКП и за Альоша, а после искал да бута паметника.

Зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Крум Зарков нарече доклада формалистика и фалш. По думите му много от решенията, по които сме осъдени в Страсбург, се повтарят и имат систематичен характер. Той обяви, че левицата няма да гласува документа, защото от него няма да има последствия. Разбрал-недоразбрал зам. правосъдният министър Николай Проданов наивно попита БСП какво не им харесва в доклада, пропускайки факта, че по висящите жалби пред ЕСПЧ за м.г. България отново се нарежда на 15-о място с 623 броя жалби.

ГЕРБ заплашват кметове заради среща с Нинова

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 37

ДУМА помогна срещу „джендър” анкета

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 37

Икономическият растеж у нас се забавя

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 37

Поскъпва водата в Сапарева баня

автор:Дума

visibility 99

Бюрокрацията оскъпява жилищата в София

автор:Евгени Гаврилов

visibility 130

/ брой: 37

Бизнесът иска среща с премиера за касовите апарати

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 37

Мадуро затваря границата на Венецуела с Бразилия

автор:Дума

visibility 112

Виена застава зад "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 37

В Лондон умуват как да отложат "Брекзит"

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 37

Скопие арестува трима от ВМРО-ДПМНЕ

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 37

ПЕС ПРЕДЛАГА НОВ СОЦИАЛЕН ДОГОВОР ЗА ЕВРОПА

visibility 116

/ брой: 37

По-могъщият в ГЕРБ

автор:Ростислава Иванова

visibility 138

/ брой: 37

Пет години след Димчо

visibility 283

/ брой: 37

Токсично безхаберие

visibility 103

/ брой: 37