10 Август 2022сряда01:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°.

Интервю

Корнелия Нинова: Изгонването на руските дипломати ще навреди

Шефът на ДАНС опроверга президента Радев, че не е знаел за това, заяви вицепремиерът пред Нова телевизия

/ брой: 126

автор:Дума

visibility 42

- Не закъсняхме ли твърде много със събитията за 70-те дипломати?
- Това решение е неразумно, независимо дали по-рано е прието или е било онзи ден. То е безпрецедентно. Никоя държава не си е позволявала такова нещо. Мисля, че най-големият брой изгонени руски дипломати е 58 от САЩ.
- Ако има основания, пак ли е неразумно?
- България трябва да е суверенна и независима държава и никоя външна сила да не й определя политиката. Доколкото знам, не съм била на изслушването в парламента, не са дадени доказателства, че има факти за такова нещо. Но, извън конкретния казус, да мислим дали това би навредило на българския национален интерес? Категорично - на българската икономика, на туризма, на цени, на газ, на петрол. Вижте какво правят големи европейски държави. Г-н Макрон си говори с г-н Путин постоянно; Германия реши да не си прекъсва газовите доставки, защото мисли за икономиката, за семействата. Съмнявате ли се, че те не са евро-атлантически държави? Трябва да се търси дипломатическо решение на войната в Украйна.
- Трябва ли да си затваряме очите, ако има хора, които работят срещу националния интерес, заради туризма и газовите доставки?
- Не, не трябва, но никой не дава убедителни доказателства за това. Този уж доклад на ДАНС ние не сме го виждали.
- Не е един, три доклада, каза премиерът... Коментирано е на МС, на коалиционен съвет, Съвет по сигурността, където е имало и ваш човек?
- Представител на Министерството на икономиката и индустрията няма в този Съвет по сигурността от времето на ГЕРБ, когато е бил Лъчезар Борисов. Оперативното заседание на МС представлява заседание, на което не се взимат решения, а се дава информация по различни казуси. Г-жа Генчовска на едно от тези заседания поднесе информация колко са руските дипломати тук, колко са нашите там и каква реципрочност трябва да се търси. На това оперативно заседание ние, министрите на БСП, аз конкретно, заявихме, че ако има намерение за изгонване на такъв брой дипломати, е абсолютно неприемливо. Тя не е казала бройката 70, а че е голяма бройка.
- Тя каза ли агенти на руската служба, хора, които работят срещу българския национален интерес?
- Не, мисля, че говори само за реципрочност тогава. Искам да направя едно сравнение, защото нашата позиция беше, че решението е взето еднолично. Ето, вчера (в сряда - б.р.) на МС се взе решение за РС Македония. В резултат на решението на НС, МС трябваше да вземе решение за преговорния процес. Аз поисках да се гласува и ние, четиримата от БСП, гласувахме против. Ето това е вземане на решение - да се знае кой каква позиция е взел, кой как е гласувал. Това го има в стенограмата, има го записано като решение на МС и всеки може да го види. По отношение на дипломатите такова решение не е взимано.
- Могат ли да се разсекретят тези доклади?
- По закон, само авторът на един документ, който е класифициран, може да позволи той да бъде декласифициран. Това е шефът на ДАНС и вероятно президентът, който назначава шефа на ДАНС. Двама души от президентството е имало на този Съвет по сигурността, така че казаното от г-н Радев, че не е знаел, не е така...
- Тоест, според Вас, г-н Радев лъже, че не знае?
- Поне това, което каза вчера (сряда - б.р.)следобед, беше опровергано от шефа на ДАНС, информирали са и главния секретар.
- А какви други случаи има, които подхвърлихте, че и друг път научавате от медиите? И за еднолични решения.
- Спомням си реакцията на колегата Христо Проданов, министър на туризма, когато уговаряше туристическия сезон за това лято с големи усилия. Разбрахме от медиите, че се затваря въздушното пространство. За спирането на доставките на "Газпром" също разбрахме от медиите, спиране на телевизии...
- Всичко свързано с Русия се крие от Вас, така ли?
- Не казвам, че се крие, въпрос на лоша координация, липса на коалиционна култура.
- Вътрешната опозиция в БСП пусна писмо от 17-те със заглавие "Предателството на Нинова" за това, че не само, че сте в коалицията, която гони дипломати, а и за това, че са ви партньори ДБ и ПП, със закана никога повече да не са ви коалиционни партньори.
- Извадете някои от имената на тези 17, извадете им стари изказвания и ще видите, че те бяха част от екип, който създаде ПП, който работеше в тяхната кампания.
- Кой имате предвид?
- Няма аз да споменавам имена. Вътрешната опозиция, когато ПП тръгнаха към политиката, им помагаше и работеше за тях. Ние бяхме тогава политически опоненти, спорихме с Кирил Петков. Значи тези, които създадоха ПП, сега обвиняват нас защо сме в правителство с тях и постоянно ги критикуват. Има все пак някакъв морал, логика в политиката. Ти си ги създал и обвиняваш друг защо сега е така. Да отговорят те как ги създадоха и защо?
- Геополитически може ли да се смени мястото на страната? Коментатори казаха, че е възможно да се стигне до коалиция "Кремъл", където включиха "Възраждане", "Български възход" и БСП.
- Не е възможно да се промени европейският път на България. И не е разумно. България е член на ЕС с всички последици от това. И ако някой мисли в тази посока, да излизаме от ЕС, това е абсолютно неразумно. Внушението напоследък - да се създаде мнозинство, евро-атлантическо, е опит на Борисов да се препере, да се забрави другото мнозинство, заради което хората бяха на улицата - смяна на неговия модел, смяна на начина, по който се управляваше държавата.
- Кого ще подкрепите за премиер, ако се мине във фаза да не се ходи на избори, а ПП предложат някой?
- Излязохме с позиция, че няма да преговаряме, ако кандидатът е Кирил Петков. Ще изчакаме да видим какво ще предложат, ще обсъдим отново в парламентарната група и ще кажем.
- Други условия ще имате ли, за да продължите преговорите?
- Условия не, но програма, приоритети, актуализацията на бюджета, Планът за възстановяване и устойчивост, бюджетът за 2023-та, реформите, социалната политика.
- Вие ли предадохте президента или той ви предаде?
- БСП, или който и да е от нас, никога пръв не е нападал президента. Винаги нашите реакции са в отговор на някакво действие или думи на президента. Бих определила нашите отношения като обективни - когато е прав, винаги сме били заедно и сме го подкрепяли. На площада, когато влезе прокуратурата в президентството, в парламента, когато Цветанов му искаше импийчмънт през две седмици. Излизали сме, бранели сме позиции, вета по закони... Но когато не е прав, не можем да мълчим. При най-социалния бюджет в последните 20-30 години, да кажеш, че има провал в социалната политика и че БСП не си е изпълнила социалния ангажимент към България, е необективно. Има ли безплатни детски градини? Има. Семействата, за децата на които няма места в детските градини, получиха ли пари? Получиха. Има ли 1,2 млрд. лв. за ваучери за работници? С тях могат ли да си платят тока, водата, храна да си купят, че и културен чек да си вземат и да отидат на почивка? Има ли увеличение и, дай Боже да го приемат, преизчисление на пенсиите? Майчинството стана ли 710 лв. за втората година? Младите семейства ще ползват ли данъчно облекчение, необлагаем минимум - 600 лв. за едно дете, 1200 лв. за две? Десет години БСП при ГЕРБ се борим за едно от тези неща да стане. Сега всички те, и още много, станаха за пет месеца. Благодарение на БСП. Никой не знае какво ни е коствало в разговори да убеждаваме нашите коалиционни партньори това да се случи. Благодаря на партньорите, че проявиха през тези пет месеца социална чувствителност. На Асен Василев благодаря! Като министър на финансите разбра за какво се борим и откликна на нашите болежки.
- Ако имате да добавите нещо за оръжията, защото всички мислят, че се правите на луда, пък знаем, че отиват оръжия до Украйна по един или друг начин. Какъв толкова е проблемът да се спори, че не отиват, като знаем, че отиват?
- Защото е вярно, че не отиват.
- Минават от другаде, но са там.
- Не можем да контролираме, като продадем оръжие на Чехия, къде отива. Оръжие в Украйна не отива. И колегата от ВМЗ-Сопот, който уж дойде да ме опровергае, потвърди всичко, което сме казали. Има ли договор 2021-ва година от служебния кабинет? Има, той го потвърди. Има ли намерение от Афганистан да тръгне оръжие за Украйна? Има. Не са ли получили разрешение за такава сделка? Не са. Клиентът купил ли си е тази стока? Купил си я е. Като не получи разрешение за Украйна, той потвърди, клиентът си го взе и си го занесе в неговата държава.
- Има ли Ваш подпис, с който се спира тази сделка?
- Тази сделка изобщо не е допусната за разглеждане, за да има такъв документ. Отказахме да я разглеждаме, като видяхме, че дестинацията е Украйна.
- На коя Корнелия Нинова да вярваме - на Корнелия Нинова, която ме убеждаваше, че който не иска машинно гласуване, не иска честни избори, или на Корнелия Нинова, която сега се опитва да ревизира закона, така че да влезе отново и хартията?
- На Корнелия Нинова, която има характер да си признава грешките. Нашата битка за машинно гласуване беше грешка.
- Няма ли да е грешка, ако се върнат бюлетините с всички възможности за злоупотреби?
- Ние предлагаме смесено гласуване - и машини, и хартия, по избор. Тоест не премахваме машините. И, второ - това, че държавата не може да се справи с манипулациите на вота, с купен вот и т.н., не означава, че трябва да лишим между 300 000 и 500 000 души, които не отидоха да гласуват, от право на глас.

Със съкращения

Роджър Уотърс обвини Байдън за войната в Украйна

автор:Дума

visibility 889

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 375

/ брой: 153

Двуцифрената инфлация сложи край на партито в Европа

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 153

Проучване: Правителствата и ЕС са виновни за скъпия газ

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ