29 Май 2023понеделник10:56 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°. В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°.

Корабът оцеля, но идват други бури

Румънският парламент одобри новото правителство. Какво се сменя?

/ брой: 36

автор:Васил Савов

visibility 878

Оставката на румънското правителство, водено от Емил Бок, не бе изненада. Тя се въртеше в кулоарите на парламента, в кабинета на президента, в министерства и печата още преди протестните демонстрации. Последните обаче прехвърлиха предела на търпението от широкото недоволство. Брюксел и политическите наблюдатели предлагаха диалог и компромис с опозицията от Социалнолибералния съюз (СЛС) за независим кабинет. Диалогът се състоя, но без компромиси. Президентът е труден на компромиси. Той предложи за премиер Михай Ръзван Унгуряну и парламентът прие новото правителство с 237 гласа при необходимо мнозинство от 232 гласа. Против гласуваха само двама. Опозиционните социалдемократи и националлиберали от СЛС не гласуваха.
По време на протестите през януари наред с лозунгите против правителството се издигаха и против президента. Упрекваха го за скандала с Арафат, зам.-министър на здравеопазването, за "агресивност", според в. "Романия либера", по всички направления: към социални категории, към "безчувствените пенсионери", към "личности, ползващи се с уважение от населението".

Безработицата продължава да расте, чуждестранните инвестиции намаляват и редица фирми напускат страната

В началото на февруари, преди оставката, се състояха разговори и на бившия вече премиер Бок с ръководителите на СЛС - Виктор Понта (от социалдемократите) и Крин Антонеску (от националлибералите). Те поставиха своите искания: оставка на правителството, независим кабинет, който да организира бъдещите избори. Различията се запазиха.
Протестните шествия в Букурещ и другите градове бяха само външен израз на причините за оставката на правителството на Бок. Зад тях стояха дълбоките корени. В момента в румънската столица се намират представители на Международния валутен фонд, които следят финансово-икономическото положение и се налага да водят преговори с новата изпълнителна власт. Предстои размразяване на транш от 505 млн. евро от отпуснатия заем от 20 млрд. евро. Фондът коригира данните на правителството за икономическия растеж за 2012 г. Вместо набелязаните 1,8-2,3% от БВП, МВФ предвижда 1,5-2% поради намаляване на износа за западните страни от Европейския съюз, който представлява 60% от общия обем. Бюджетният дефицит за т.г. се очаква да бъде 4,35% срещу 6,7% през 2011 година. Подписано бе предпазно споразумение с МВФ за отпускане на 5 млрд. евро.
Предишното правителство възнамеряваше да търси заем за повишаване на заплатите и пенсиите, но се отказа. Същевременно безработицата продължава да расте, въпреки че в края на 2011 г. тя бе 7% за Румъния, при 10,5% за Унгария и 11,2% за България (по данни на Евростат). Чуждестранните инвестиции намаляват и редица чужди фирми напускат страната.
Пред новото правителство стоят трудни проблеми. Предстоят напрегнати дни в опитите да се изведе страната от финансово-икономическата криза, от социалното напрежение, и да се преодолее политическото противопоставяне. Към тях се добави и бедственото положение от природните стихии.
Политическата криза съвпадна с капризите на зимата, която бушува в страната, както и у нас. На заседанието на парламента по одобрението на новото правителство ръководителят на СДП Виктор Понта поиска изготвянето на спешна програма за справяне с последиците от бедствието. В своето неочаквано слово той постави 15 точки, по които социалдемократите може да подкрепят правителството, отнасящи се до икономическото положение и социалното напрежение. Неговият партньор от ЛДП Крин Антонеску се обяви рязко против новото правителство.
Политическите коментатори и печатът широко коментират различния подход на двете опозиционни партии към одобрението на новото правителство. Докато социалдемократите заеха гъвкава позиция, националдемократите останаха непреклонни. Наблюдателите очакват признаци на напрежение между партиите в СЛС, от една страна, и сериозна промяна в отношенията между двете либерални партии - управляващата Демократическолиберална и опозиционната Националлиберална. И двете - партии на десницата.
Анализаторите са скептично настроени към бъдещата дейност на новото правителство. Въпреки включването в неговия състав на нови и млади представители, голямата част от тях с принадлежност към управляващата партия, не се очаква промяна на политиката. Това означава, че предстоят нови политически битки до парламентарните и местните избори, предсрочни или редовни.
Представителят на МВФ в Румъния Джефри Франкс даде изявление пред в. "Адевърул" за положението в страната. "Румъния, каза той, е кораб, измъкнал се от буря, ремонтиран, но следват други бури".

Властта иска ново удължаване на Бюджет 2022

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 100

Анкета на МФ: Лихвите - нагоре, спад в темпа на кредитиране

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 100

Окончателно: Още година безмитен внос от Украйна

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 100

Безизходица: Животновъди подаряват млякото си

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 100

Ердоган срещу Кълъчдароглу

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 100

САЩ избегнаха фалит в последния момент

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 100

Рокади в сръбската управляваща партия

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 100

Омерта

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 154

/ брой: 100

Разпад на държавността

автор:Георги ГЬОКОВ

visibility 112

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ