24 Септември 2020четвъртък11:01 ч.

Координатор на небесните пътища

/ брой: 230

автор:Никола Чолаков

visibility 1380

Настигнах по пътя бавно движещ се възрастен мъж. Поздравих го. Той отиваше за хляб до близкия магазин. След като излезе с хляба в ръка и го скри зад гърба си, се спряхме за дълъг разговор. Оказа се, че моят нов познат Николай Моянов, вече на 83 години, има свежа памет.
Като ученик в 11 клас бил председател на Съюза на народната младеж. Предлагали му да продължи да се учи в Москва или Ленинград, но той избрал Долна Митрополия и станал летец. През 1956 г. го отвял Женевският вятър, който дал възможност на стотици млади офицери да напуснат редовете на армията. Николай се върнал в своя град Горна Оряховица.
По преценка на партийното ръководство в града Моянов е назначен за ръководител полети на Горнооряховското летище. Безброй самолети са кацали и излитали под неговото зорко око и напътствие, на прелитащите осигурявал безопасен маршрут. Ръководил е строителството на пистата. Споделих, че съм пътувал със самолет до София, като предварително купувах билет от бюро "Балкан" в града, където сега е ресторант "Балкан". Билетът струваше колкото за бърз влак - 12 лв. Влакът стигаше за 5 часа, а самолетът за 35 минути. Но днес това удобство липсва.
Оказа се, че Николай е работил с Йордан Калицов, получил техническо образование в Чехия. Той е ръководил електростанцията на летището, която дава живот на цялостната му дейност. Преди това Калицов заедно с инж. Пипева е първостроител на електрифицирана жп линия от Горна Оряховица за София.
Николай Моянов е изключително доволен от своята дейност. Тя му дава възможност с билет и виза да пътува със самолет безплатно за желана от него страна. Бил е в Нова Зеландия и Канада. Получавали са годишно големи социални придобивки, като работно облекло и хранителни продукти. Днес Николай Моянов се радва на двама внуци и един правнук. Той дарява запазените с годините костюми, пардесюта и кожени палта на благотворителни организации. Следи политиката и с удоволствие разказва за въздигащата се Русия, която принуждава САЩ да спре с цветните революции, чрез които изсмуква подземни блага от различни страни по света.
Бившият летец Николай Михайлов Моянов, извървял професионалния си път като координатор на небесните пътища над България, си тръгва с хляба под мишница...
 

Свършиха противогрипните ваксини по аптеките

автор:Дума

visibility 54

ДПС иска оставките на Борисов и Радев, но не и на Гешев

автор:Дума

visibility 101

Цяла нощ издирват 2-годишно дете, изчезнало в Якоруда

автор:Дума

visibility 90

Ръст на положителните проби за COVID-19

автор:Дума

visibility 108

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 181

Трюдо обяви втора вълна на КОВИД в Канада

автор:Дума

visibility 31

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 181

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 3

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 330

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 237

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 244

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ