25 Юни 2024вторник04:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Кристиан Вигенин към сглобката:

Конституция ли? Искате да овладеете политически съдебната власт

Няколко души стоят в сенките и кроят схемите, а вие като глуповати оръженосци на закулисието, му помагате да се завърне и окопае

/ брой: 239

автор:Дума

visibility 408

"С цялото ми уважение към изказалите се преди мен, но имам чувството, че нещо ви е обхванал Коледния дух и сякаш се намираме в една паралелна реалност. Говорите за тези промени в Конституцията като някаква панацея, от която България ей сега ще тръгне в един възход, не можеш да го спреш. На практика обаче от това, което днес, няма да остане почти нищо. Може би, трябваше да подходите малко по-самокритично, да кажете, че в предложения проект не сте домислили много от нещата, но, че междувременно сте поработили и имате нови идеи, които ще предложите в седмицата, която остава. За да има поне някаква надежда, че има някакво осъзнаване. Да кажете, че тези предложения, които сте направили, са недомислени, но е трябвало да текат сроковете, понеже се бърза, и аз след малко, ще кажа защо се бърза с Конституцията и сроковете".
Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от "БСП за България" Кристиан Вигенин по време на дебата в Народното събрание по промените в Конституцията.
"Тези промени в Конституцията ги нарушавате, още преди да сте ги приели. Не, че трябва да ни учудва, но това е нов принос на този парламент към собствената му нищета. Защото, какво казвате в началото - "образованието, науката и културата са стратегически национални приоритети". В понеделник ще гледаме държавния бюджет за следващата година. Там дали ще ги видим тези приоритети? Как тези приоритети се вписват в класациите отпреди дни за нивото на българското образование?", реагира Вигенин.
"Казвате, че ще се избират регулатори, независими контролни органи при най-малко следните изисквания - "разумен срок за внасяне на предложенията, възможност на представители на обществеността да дават становища и т.н.". А само преди няколко дни се разиграха поредните циркове в Народното събрание при избора на независимите регулаторни органи, а на всичкото отгоре вече сте си ги разпределили квотно - на ДПС, на ГЕРБ, на ПП.

Кого искате да лъжете с тези пожелателни текстове?

Даже сами не си вярвате като ги предлагате", оспори следващ текст социалистът.
Вигенин засегна темата с двойното гражданство, като посочи: "Продължавате да настоявате, че трябва да се премахне изискването гражданството на народните представители, например, да бъде само българско. Аз разбирам, че идеята да се отмъщава на всеки, който по някакъв начин е засегнал някой от управляващото мнозинство - си пробива път. Стана ясно онзи ден защо е махнат директора на "Пирогов", например. Но, да премахвате все пак необходимостта народните представители да са само граждани на Р. България, вече малко в повече ни идва. Това, че двойното гражданство е станало проблем за някого, не е причина то да се премахва от Конституцията. Защото гражданство не е просто някаква табелка, етикет, нещо което го пише в паспорта - то е задължение към друга държава. И аз не мога да си представя, че български народни представители ще имат задължение и към друга държава, бидейки граждани и на друга държава. Вярно е, че и сега в НС има немалко хора, които тичат да докладват по чуждите посолства, но нека поне не го правим още по-явно чрез промяна в Конституцията", заяви още Кристиан Вигенин.
В коментара си за текстовете, свързани със служебното правителство, зам.-председателят на БСП посочи: "Предложенията донякъде са необходими, за да се регулира този въпрос. От БСП неведнъж сме го коментирали. Но текстовете, които предлагате са на принципа "след много мислене - напънала се планината и родила мишка". Този текст е абсолютно неработещ и може да доведе до тотален блокаж на държавата. Предложението трябва да се промени и доработи - вие самите, сигурно го осъзнавате", коментира Вигенин.
По думите му има едно - единствено нещо, в което има смисъл, но то също трябва да се доработи. "Това е предложението да има непрекъсваемост в работата на Народното събрание и то да прекратява пълномощията си с встъпването на следващото НС", подчерта той.
По думите му идеята да бъдат орязани до такава степен правомощията на главния прокурор, е контрапродуктивна. "Ние имахме проблеми не с правомощията на главния прокурор, а с това, че нямаше контрол над действията и решенията на главния прокурор. Вие до такава степен го лишавате от правомощия, че тази фигура се обезсмисля - ние няма да имаме главен прокурор, който да има силата и независимостта да води реална борба с корупцията, а ще имаме просто един главен секретар на върховната прокуратура... Не знам защо си мислите, че като лишите главния прокурор от каквито и да било функции - това ще помогне за борбата с корупцията", подчерта Вигенин.
Според него, още по-проблематичен е въпросът с Прокурорския съвет. "Според вашите предложения, Прокурорският съвет се състои от главния прокурор (който се избира от същия този Прокурорски съвет), двама прокурори, избрани от прокурорската колегия, един - от следователите и цели 6, назначени от Народното събрание", посочи народният представител от БСП и се обърна към вносителите: "Нали разбирате, че след като тези 6 се назначават от НС - те, на практика, са политически фигури, които ще упражняват пряк контрол върху цялата система на прокуратурата...  Защото, на всичкото отгоре, този Прокурорски съвет на практика кадрува, назначава, повишава, мести и т.н прокурорите в цялата система. Това само по себе си е силно проблематично. Изпадаме в крайности, които не целят по-добро правораздаване, а целят

предварително да си купите индулгенция

за бъдещи разследвания", заяви Кристиан Вигенин.
Той обърна внимание и на ролята на министъра на правосъдието: "Досега с идеята съдебната власт да бъде независима, той имаше доста ограничени възможности - вие сега му давате възможност да предлага главния прокурор, да предлага назначаване, повишаване, понижаване, преместване, освобождаване от длъжност на прокурори и следователи в цялата система, да предлага бюджета на съдебната власт, но и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт", посочи социалистът.
Вигенин постави внимание и върху преходните и заключителни разпоредби на промените: "В 3-месечен срок се организира избора на ВСС, Прокурорски съвет и главен прокурор. Това, донякъде обяснява бързането и графика, който сте си поставили с Конституцията - защо трябва набързо да я избутаме до края на тази година, за да може в следващите 3 месеца да си подготвите всичко, което ви е необходимо с мнозинството, което имате в момента. И вече като дойде време за ротацията - всичко да може спокойно да се разпадне, тъй като вече ще сте си гарантирали политическия контрол върху съдебната власт и можете спокойно да преминете към следващите парламентарни избори."
"Конституцията - това са носещите колони на българската държавност. Тази Конституция, тогава когато е изработвана, месеци наред от най-подготвените български юристи, чрез много широки обсъждания и най-важното, когато е правена, тя е правена от ВНС с огромна представителност и изключителна легитимност - и от гледна точка на броя на хората, които са участвали в избора на това НС, но и на тези, които са участвали в работата и гласуването на тази Конституция", подчерта той.
"Не знам сега с какво право това НС се е заело да променя Конституцията. Защото има високата подкрепа на 8% от българските граждани? Или защото по-малко от 40% са гласували за него? За това, че няма закон, който да е приело това НС, който да не поправен и преправен, веднага след като е бил приет? И с този системен брак, който произвежда се е заело да прави съществени промени в Конституцията. И както немалко експерти казаха - вероятно такива, които са в правомощията на ВНС и вероятно

ще бъдат атакувани пред Конституционния съд",    
прогнозира народният представител от БСП.

Той се обърна към народните представители в залата: "Знам, че тук има немалко колеги, особено от по-младите и новите, които искрено вярват, че правят нещо добро с тези промени, така са им казали и те вероятно са убедени в това. Но аз пак ще кажа - каква наивност. В позитивния смисъл го казвам. Няколко човека в момента, даже и сега като гледам първите редове, стоят в сенките, кроят си схемите и потриват доволно ръце с това, което ще направим днес и вероятно другата седмица", посочи Вигенин.
И заключи: "С известно разочарование го казвам - преди време ми бяхте и симпатични с тази, на моменти, налудничава донкихотовщина, която излъчвахте. Но вече не сте. Оказахте се просто едни санчопансовци, глуповати оръженосци на задкулисието, което с ваша помощ се окопава и активно завръща в момент, в който имаше шанс да се оттървем от него".

(със съкращения)

България изостава все повече от Румъния

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 117

Пускат златна монета "Св. св. Петър и Павел"

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 117

Хусите атакуваха американски самолетоносач

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 117

Политическа безпомощност

автор:Александър Симов

visibility 479

/ брой: 117

Други са първите...

автор:

visibility 457

/ брой: 117

Прайдовете като идеология

автор:Дахер Дахер

visibility 474

/ брой: 117

Един пионер на медодобива в България на 90

автор:Дума

visibility 420

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ