30 Октомври 2020петък07:30 ч.

Репортаж

Конски сили за 2 млн. евро се състезаваха край Крън

Казанлъшките "Черни рози" осигуриха 5 тона бира, столична рокерка роди насред събора

/ брой: 132

автор:Христо Христов

visibility 2150

Над 1500 мотора, някои от които с цена, надхвърляща 25 000 евро, и двойно повече волни ездачи си дадоха за пета поредна година тридневна среща на Крънското ханче, по пътя от връх Шипка към Казанлък.
Организатор и домакин бяха ветераните от клуб "Черните рози", учредител на Съюз на българските мотоциклетисти, в който членуват вече 18 формации, а други 3 чакат ред за приемане.
 "Цената на бензина си каза тежката дума, очаквахме двойно повече гости, но явно кризата ги е възпряла!", коментира насред пукотевицата председателят Емил Лазаров, познат повече като Пъна.
Наложило се да завишат входната такса - докато предни години петарката била достатъчна за покриване на разходите, сега сметките показали, че са нужни двойно повече пари. Но с помощта на верни приятели спонсори се "отсрамиха" с наградите от томболата: наместо един мотор, сега едно Suzuki GSX R750 и една Ymaha Super Tenere 750 се кипреха върху естрадата в очакване на късметлиите, които ще си тръгнат с тях по обратния път. Вярно, машините не са "първа ръка", но баш майстори са се постарали да ги направят по-добре изглеждащи и от онези по шоу-румовете.
Към старите забавления: теглене на каруца с два мотора, каране на една гума, майсторско движение покрай бидони, баланс върху летящ със 100 км/ч. болид и разгромяване на престарял автомобил до разпадане на съставите му части, надяждане с казанлъшки понички, канадска борба, надпиване с бира и какво ли не още, на този събор "Черните рози" прибавиха още една възможност за повишаване на адреналина - ново състезание за тежкари. То изискваше висока класа майсторство и на практика само броени ездачи се решиха да пробват възможностите на машините си по трасето край гимназията по пластични изкуства и дезайн "Акад. Дечко Узунов" в Казанлък.
Затова пък не оставаше човек по бунгалата и палатките, засвиреха ли на сцената групите  "Elinor", "Епизод", "Alley-Sin", "Amber", "Sheky and The Bloodrain" и майсторите на китарата от "Krossfire", които наскоро пуснаха и новия си албум.
Една до друга се подреждаха машини от различни класи и цени, всеки хвалеше своята, но в истинска атракция се превърна Найден от близкото село Дунавци, който пристигна с "роден" през 1974 година в някогашния ловешки завод мотопед "Балкан". Дори най-възрастният участник на събора, 65-годишният столичанин Митко, по-известен като Инч Хай, не се въздържа и остави халбата с бира, за да огледа антиката. А адашът му Митко Тодоров-Кълвача, всепризнат майстор на триколки и сам ездач на такава, дори помоли собственика на маломощното, но гръмогласно "чудо" да направи с него "кръгче" заедно със съпругата си Антония - комай единствената у нас жена - ездач на триколесна машина. След обиколката тя призна, "че нашата марка си и наша марка".
Сред олелията се чуваше гръцка, италианска, френска, немска, испанска, украинска и руска реч. Оказа се, че паролата "Крънско ханче" има фенове из цяла Европа. И щом идвало времето за събора, електронната поща на "розите" се задръствала от имейли, разказва Пъна, докато се опитва да не изоставя ангажиментите си на организатор.
Точно този момент в лагера нахълта с надута сирена кола на "Спешна помощ", повикана по телефон 112. Оказа се, че запалена рокерка от столичен клуб е започнала да... ражда. Стреснатите от сирената моторджии набързо направиха нещо като жива верига, качиха бъдещата майка в линейката, а таткото се метна вътре след нея.
"Ами дано да е мъжко!", изрекоха на глас надеждите си домакините от "Черните рози". Понеже по устав при тях дами не се приемат за членове. Нищо че всички са мъжки момчета.


Десетина мотора е сменил, откакто е станал рокер председателят на казанлъшките "Черни рози" Емил Лазаров - Пъна


Единствената българка, която официално има право да участва в рокерски събори с триколка, е казанлъшката журналистка Антония Драганова. Очаква се не след дълго това право да заслужи и щерката Мария-Йоанна, която засега язди майчиното возило

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ