02 Юли 2020четвъртък22:16 ч.

Конгениално!

Нямаш право да отричаш историческо събитие заради последиците, казва потомствената социалдемократка

/ брой: 235

автор:Константин Еленков

visibility 2906

Мислех, че се шегуват, но не - хората си я употребяват тази дума в смисъл на най- или по-гениално. Ала най-вече - като СВРЪХГЕНИАЛНО... Една сутрин Витомир Саръиванов поне пет пъти изрече думата в смисъла, в който напоследък и люде, уж образовани и ерудирани (Люба Кулезич например), си я употребяват точ в точ като... свръхгениален. А думата е с по-скромно предназначение: конгениален ще рече сроден по дух, по гени... Така например, ако прочетете някъде, че Анна Григориевна-Достоевска е конгениална на съпруга си, то това не означава тя да е по-гениална от него. Ясно, нали?
Друго недоразумение, толкова често срещано, та чак да те досрамее: казват психологическо (здраве, настроение, разстройство и пр.), когато става дума за психическо, сиреч душевно, тъй като психологическо се отнася към науката, занимаваща се с тия проблеми.
Трето. Казват: между нашата и между вашата (партия, махала, отбор и пр.), когато е излишно, та и погрешно, да се удвоява този съюз.
Четвърто. От екрана и радиото ще чуем: Добър ден! На вас в студиото, на вас и на вашите зрители, слушатели и пр.; на всички радиослушатели или телевизионни зрители. Защо? Откъде идва тая "щедрост" и внимание? Казал си добро утро - ясно, не е необходимо да отиваш чак до комшиите и родата - чули са те!
Не ми се говори обаче за СЛУЧИ СЕ! Всичко вече се... СЛУЧВА! То не е концерт, не е изложба или премиера на нещо си, не е реформа или дори небостъргач (чух с ушите си как щял да се... случи!) Единствено, което не се случва, е някой да се излъже и да употреби на мястото му глагола СТАВА, или съответстващия за случая глагол...
 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 125

Франция напуска операция на НАТО

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 125

Помпео настоява за взаимодействие с Русия

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 125

77% от руснаците подкрепиха Путин

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 104

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 78

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 779

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ