03 Август 2020понеделник21:33 ч.

Два часа спор в НС:

Компютрите или микровълновите са по-вредни

ГЕРБ пак отхвърлиха предложението на сините за правила при монтирането на антени и предаватели

/ брой: 107

автор:Ралица Димитрова

visibility 1921

Колко вредни за здравето са предавателите на мобилните оператори и може ли да бъде забранено ползването на микровълнови фурни и компютри. Тези теми вълнуваха депутатите близо два часа вчера, докато дебатираха предложение за промяна в Закона за здравето.
За втори път мнозинството отхвърли текста на Ваньо Шарков от Синята коалиция, който затяга режима за излъчвателите на нейонизиращи лъчения. Става въпрос за антени и предаватели, монтирани по покривите на жилищни и обществени сгради. Сред мотивите на Шарков е заключение на европейски експерти какви болести могат да причинят тези лъчения. Нормативната база в България, отнасяща се до защита на населението от вредно въздействие на нейонизиращи лъчения, е безвъзвратно остаряла и не отразява фактическото състояние на нещата, мотивира се Шарков. Според него нивото на облъчване на хора с този вид лъчения днес е 1500 пъти по-високо в сравнение с облъчването през миналия век.
Шарков предложи да се определи пределна "хигиенно защитна зона", която доказано да е безопасна за хората. В зоните над това ниво ще трябва да се влиза със специални облекла. В текста бе записано, че не се допуска монтирането на излъчватели върху сграда, по-ниска от околните. Шарков поиска и забрана за предаватели на по-малко от 500 метра до детски градини, училища, лечебни заведения, домове за стари хора и хосписи. Уличните стълбове за осветление също не могат да са носещи основи за подобни антени. Сините предложиха със специални промени в Закона за околната среда и водите да се определи правото на информация на всеки човек колко са вредни лъченията, на които е подложен.
Преди малко повече от година Ваньо Шарков внесе същия законпроект, но той бе отхвърлен с мотива, че управляващите имат по-добър вариант. Вчерашното им оправдание бе същото - готвят се промени в Закона за електронните съобщения, които ще засегнат по-обстойно проблема. Лъчезар Иванов от ГЕРБ буквално обвини Шарков, че е популист и че преди избори се натяга на избирателите. Докторът на премиера се опита да развие теория колко по-вредни за хората са микровълновите фурни, които вече се ползват масово. По-вредни от антените на мобилните оператори пък били самите мобилни телефони. Според Иванов сините се опитвали да заиграват със страха на хората. Правителството на ГЕРБ обаче било това, което се грижи за здравето на българите. Шарков не остана длъжен и обвини Лъчезар Иванов в некомпетентност.
Опозицията подкрепи идеите на Шарков, но предложи законът да бъде преработен, за да е по-прецизен и всеобхатен. Петър Мутафчиев от КБ предупреди за компютрите и мобилните телефони, които доказано увреждат човешки органи, но се ползват от децата в невръстна възраст.
След близо два часа спорове депутатите отхвърлиха текста на сините със 17 гласа "за", 2 "против" и 64 "въздържал се".

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 147

Пациентски организации искат оставката на Сачева

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 147

Центърът на София остава блокиран

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 45

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 46

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ