01 Юни 2020понеделник16:12 ч.

Композиции с бикове

Ново предизвикателство от Спартак Дерменджиев предстои в "Астри"

/ брой: 30

автор:Дума

visibility 973

Скулптура и рисунки на Спартак Дерменджиев ще представи столичната галерия "Астри" (ул. "Цар Самуил" 34). Изложбата е озаглавена "Стената" и ще бъде на вниманието на ценители от 17 февруари до 13 март.  
Дерменджиев е сред личностите в изкуството, които времето не отмива от паметта на виделите поне една от изложбите му. Защото талантът и силата на изкуството вълнуват, дълбоко разтърсват, карат да вярваш в красотата и значимостта на света, окрилят и вдъхновяват, посочват от галерията.
Изложби, превърнали се в знакови, като "България - курва тоталитарна", "Красота и устойчивост на греха", "Няма щастливи българи", "Дон Кихот умря", "Песента на кентавъра", донесоха не само голямата естетика и показаха майсторството на артиста, но заявиха ангажимента на човека на изкуството с граждански и общочовешки категории, смятат изкуствоведи.Днес, колкото и това да предизвиква тъга, трябва да признаем, че посланията в тези изложби се оказаха много по-точни от предвижданията на социологическите агенции за бъднините на родината ни. И все пак, има щастливи българи.  
Свидетели сме на нова изложба на Спартак Дерменджиев. И този път предизвикателството е категорично - към случайния посетител в галерията, към почитателите на изкуството, към всички, декларирали отговорност за живота, посочва Вихра Пешева.
Предизвикателството е още в заглавието на този цикъл произведения, които най-формално могат да бъдат определени като композиции с бикове. "Стената" е име, достатъчно натоварено с визуални и слухови асоциации. Банален, експлоатиран от кого ли не обект на творчество е и бикът, смята галеристката.
Гледайки скулптурите, непредубеденият човек е зашеметен от динамиката, мощта, устрема в телата на бягащите бикове. Чува, усеща силата, с която младото и необуздано животно се разплесква в Стената. Тази стена не е метафора или абстрактно понятие. Тя е конкретност, визуализирана в серия рисунки и живописни платна, показани в предстоящата изложба на Спартак Дерменджиев.
И ако днес Стената е непреодолимата неизбежност, силата на тези бикове и това изкуство ражда вярата, че сега е само миг.
Има предусещане, мисъл, че сблъсъкът не е фатален. Утре предстои.
 

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 250

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 358

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 460

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 377

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ