28 Май 2020четвъртък09:55 ч.

Валентин Николов отива да си прави тест за коронавирус

Компенсациите за евтиния газ се отлагат

Брюксел не разрешава да се връщат пари за парно със задна дата

/ брой: 65

автор:Дума

visibility 821

Парламентарната комисия по енергетика отложи заседанието си за приемането на промените в Закона за енергетиката на второ четене поради спорни поправки. Комисията по енергетика трябваше да одобри законопроекта вчера, а днес той да бъде гласуван от парламента. Изменението на закона предвиждаше да се възстановят надплатени пари за природния газ на крайните клиенти - битови потребители на газ и парно, както и на индустриалните клиенти, които са купували горивото на регулирани от КЕВР цени - тоест от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. Проблем се  появи за индустрията, която от 1 януари купува природния газ по договори с "Булгаргаз" по свободно договорени цени. По изчисления набизнеса става въпрос за 45 млн. лв. Председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов заяви, че решението трябва да се намери по най-бързия начин. То трябва да разреши казуса за възстановяване на надплатени суми.

Още на заседанието на енергийната комисия по промените в закона в края на миналата седмица стана ясно, че има писмо от дирекция "Енергетика" на Европейската комисия, в което се настоява да няма законови текстове за връщане на парите със задна дата за свободния пазар, тъй като това ще го изкриви. Тогава Асоциацията на организациите на работодателите поиска оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова заради спорните 45 млн. лв. Премиерът Бойко Борисов обаче я защити. Поправките в Закона за енергетиката се правят в Народното събрание, а не от Теменужка Петкова, каза Борисов в събота.

"Спорят за едни 45 млн. лв. Едните казват, че им се дължат, другите не. Не знам и не мога да бъда категоричен. В рамките на днешния и утрешния ден, ние и като партия ще сме готови с решение за това какво да гласуват депутатите в понеделник", каза Борисов в Министерския съвет при представянето на новата информационна система за борба с коронавируса. Позицията на бизнеса е, че през първото тримесечие трябва да му се възстановят 45 млн. лв. Аргументът е, че никой от индустриалните клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, не е знаел, че Законът за енергетиката ще бъде променен по-късно през октомври 2019 г. и че индустриалните предприятия ще плащат цената на природния газ, купен от "Булгаргаз" по "приравнени" цени на регулираната цена, определена от КЕВР.  По договорите ни с "Булгаргаз" имаме клауза "взимай или плащай", която обаче не бе променена с отпадането от индустрията нат лицата, купуващи по регулирани цени, твърди бизнесът.

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 477

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 227

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 212

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ