11 Декември 2023понеделник02:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Компенсации за пасивност

Над 3,2 млн. лева е изплатила досега държавата за обезщетяване на деца, неприети в столични детски градини заради липса на места

/ брой: 173

автор:Деси Велева

visibility 45

Деси ВЕЛЕВA


Колко губи държавата от неспособността на столичния кмет Йорданка Фандъкова да построи детски градини за всички желаещи деца? А колко ли губи икономиката от това, че майките на неприетите в забавачка деца са принудени дълго време да стоят вкъщи, вместо да ходят на работа? Какви ли са загубите в семейния бюджет, ако трябва да се плаща на бавачки, на частни ясли и градини или за модерните кооперативи?
Конкретни цифри могат да се намерят само по първия въпрос. Другите два са в сферата на предположенията и личните семейни сметки. Столичната община съумя много успешно и хитро да прехвърли част от ангажиментите си на държавата, която от година и половина е принудена да компенсира с финансови средства родителите, за чиито деца не са се намерили места в столичните детски градини.


Осигуряването на обезщетения заради липсата на равнопоставеност между децата беше кауза на много организации и най-вече на социалисти от Столичния общински съвет. Само че, ако сумите идваха от общинската хазна, мисълта как да се харчат те щеше да е по-различна. Сега източникът на парите е по-нависоко, някак е по-анонимен и затова финалът на раздаването им не се вижда.
Точно 3,2 млн. лева са дадени за компенсации на родители с неприети в детски градини отрочета за 18 месеца, показа проверка на ДУМА. Те са предоставени за малчугани, които ходят в частни детски градини и отговарят на ред условия. Трудно е да се каже колко деца общо са се възползвали, тъй като всяко посещава частно заведение за определен период от време, прекъсва, на негово място идва ново. Последните данни показват обаче, че средно по 800 хлапета са вземали обезщетения на месец - бройка, която е много далече от неприетите в София.
Разбивката по финансирани периоди показва, че от началото на 2021 г., когато започнаха да се приемат заявления за изплащане на компенсации, кандидатите са били 440. За януари-май 2021 г. кабинетът е отпуснал сумата от 548 656 лева за тях. От 1 юни до 14 септември тя е била 361 785 лева за общо 400 деца. От тях единици са от Варна и Пловдив, а всички останали са от София.
За следващия период - от 15 септември до 31 октомври, са били одобрени 333 763 лева за обезщетения на общо 798 деца, като само две са извън столицата.
Най-сериозният транш е бил от 827 378 лв. на семейства от ноември 2021 г. до февруари 2022 г. От тях едва 3594 лв. са за деца от община Пловдив. Броят на финансираните хлапета се е запазил около 800.
В средата на юни тази година Министерският съвет отпусна 534 096 лв. за март и април - отново 99 на сто за Столичната община. 608 729 лв. бе последният превод към общината за май и юни.


Пъвоначално месечната помощ за едно дете бе 291 лв., през тази година правителството я вдигна на 372 лева. Кметът Фандъкова дори поиска сумата да бъде увеличена на 650 лева, като удобно забрави, че хем самата тя е виновна за нуждата от тези судсидии, хем ги плаща друг.
За да имат право на обезщетенията, децата трябва да отговарят на редица условия, като например да не са приети в района по адрес, общината да не им е предложила друго място, да посещават лицензирана частна детска градина. Макар таксите в такива заведения най-често да са четирицифрени, родителите все пак получават малка помощ, за да покрият част от разходите си.
Тепърва обаче ще се увеличават харчовете на държавата, защото след упорита борба децата в яслена възраст - до 3 години, също влязоха в графата с правоимащи на компенсации. Решението бе гласувано буквално в последните дни на редовното правителство и даде лъч надежда за 6000-7000 майки на отхвърлени от яслената система деца. Толкова са неприетите през тази година малчугани между 10-месечна и 3-годишна възраст в столицата. Колко от тях ще могат да се възползват от финансовата помощ е друг въпрос. Засега постановление на Министерския съвет е предвидило 600 000 лв., с които ще се обезщетят родители на най-малките за периода от 1 септември до 31 декември 2022 г.


Районните администрации вече приемат заявления на родители на ясленчета. Те трябва да знаят, че срокът за тях е до пето число на месеца, следващ месеца, за който се иска компенсиране. Важно е да се знае, че искането се подава в общината по настоящия адрес на детето, а не на някой от родителите.
За да се получат парите, семейството трябва да докаже, че е направило разходи за заплащане на такси по договори за отглеждане и обучение, сключени с частна детска ясла. Другият допустим вариант е да има договор за отглеждане с физическо лице, което да е медицинска сестра, акушерка, фелдшер, лекарски асистент или педагог.
Пет са условията, които трябва да бъдат спазени за кандидатстването:
- детето е кандидатствало за прием в общинска ясла, в чийто прилежащ район се намира настоящият му адрес и не е прието
- детето не е записано никъде
- общината по настоящия адрес на детето не е предложила на родителите друго място в прилежащия район
- родителите не получават подпомагане от държавния бюджет, с изключение на месечни помощи за отглеждане на дете
- родителят не е в отпуск за отглеждане на детето до 2-годишна възраст.
С този темп на компенсиране Столичната община съвсем ще изгуби стимул за строителство на нови сгради. Вместо да търси терени, да прави обществени поръчки, да следи изпълнителите за качествена услуга, кметството просто може да се пусне по течението и да препраща недоволните към държавните обезщетения. Докога обаче тя ще може да плаща компенсации за чужда пасивност?

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 745

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 709

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 972

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 938

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 901

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 966

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ