15 Юли 2020сряда01:39 ч.

Комисията по хазарта става Агенция по хазарта под шапката на МС

автор:Дума

visibility 439

Депутатите от ГЕРБ са внесли предложение сегашната Държавна комисия по хазарта да се трансформира в Държавна агенция по хазарта, която да е под шапката на Министерски орган.

В мотивите си от ГЕРБ твърдят, че промяната се налага заради „констатирани недостатъци и проблеми в работата й“. Вносителите посочват, че след преструктурирането агенцията по хазарта вече с ясна структура и функции ще работи по-бързо, по-ефикасно, по-прозрачно и по-непротиворечиво. "С премахването на комисията като колективен орган и замяната й като едноличен такъв в лицето на председателя на агенцията се цели да се осигури и персонализиране на отговорността при вземане на решения", се посочва още в мотивите.

Освен това контролни функции по Закона за хазарта вече ще има и Националната агенция по приходите. По време на скандала с несъбраните 700 млн. лв. от занижени държавни такси за хазартна дейност се установи, че правомощия по събирането и контрола на тези такси има единствено Комисията по хазарта.

Със законопроекта се коригират някои несъвършенства на правната уредба на хазартните дейности, посочват вносителите. Например прецизира се кой дължи вноски за социално отговорно поведение. Тези вноски вече ще се изискват за всеки издаден лиценз за хазартна игра. В момента тази вноска се прави от организатора независимо колко лиценза има. Тези вноски постъпват в Министерството на спорта за различни младежки програми.

ГЕРБ предлага и разширяване на обхвата на хазартните игри, които може да организира Държавният спортен тотализатор. Освен традиционните лотарийни игри и залагания върху случайни събития, залагания, свързани с познаване на факти, тотото ще може да организира и игри онлайн в казино. Това щяло да донесе повече приходи за развитието на физическото възпитание и спорта и повече данъци в бюджета, пише в мотивите.

Съюзът на съдиите застана срещу Гешев

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 133

ЕК подкрепя мирния протест

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 133

Божков пак атакува в социалните мрежи

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 133

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 399

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2264

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ