04 Юли 2020събота20:33 ч.

Комисията на Яне Янев отива в Конституционния съд

/ брой: 231

автор:Юлия Кулинска

visibility 1721

БСП дава на Конституционния съд комисията на Яне Янев, която трябва да разследва корупцията по високите етажи на властта, обяви проф. Любен Корнезов от Коалиция за България. Под искането за обявяване на противоконституционност на решението са се подписали 54 народни представители от Коалиция за България, ДПС и независими.
"Тази комисия няма за цел да разкрие някаква корупция, а да се намесва в работата на съдебната власт. В решението на парламента за създаването й се дава разрешение на Яне Янев да изисква и анализира наказателни дела, преписки, а прекратяването на наказателно дело става с акт на съда и прокуратурата. С действията си комисията се поставя над съда и над прокуратурата", заяви Корнезов. Според него дейността на комисията ще е "пушилка работа", а единственият ефект ще е, че Яне Янев ще даде няколко интервюта. "В решението пише, че тя може да изисква всякакви документи от съда, прокуратурата и следствието. С други думи, ще има право да разпитва магистрати и дознатели. Това правомощие е не само извън Конституцията, но и извън здравия разум", възмути се професорът. Контролът, който НС може да упражнява, е само спрямо изпълнителната власт и парламентарен контрол върху съдебната власт е недопустим и противоконституционен, категоричен е той.
В мотивите си към Конституционния съд  депутатите подчертават, че предмет на комисията е корупцията "по високите етажи на властта". Но какво е това "високи етажи", недоумяват те и изтъкват, че никъде в нормативен акт няма такава дефиниция.
Този парламент е най-слабият от 20 години насам и казвам това с болка, отбеляза проф. Корнезов. "124 текста от различни закони са обявени от КС за противоречащи на основния закон. ГЕРБ и неговите сателити са шампиони по противоконституционност", допълни той.

 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 608

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 671

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1255

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ