07 Юли 2020вторник02:42 ч.

Комисия в парламента ще разследва пенсионните фондове

Инициативата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ бе подкрепена от РБ, ПФ и АБВ, подписи под нея не сложиха ГЕРБ и "Атака"

/ брой: 29

автор:Станка Динева

visibility 1310

По инициатива на БСП в деловодството на парламента е внесено предложение за създаване на временна комисия, която да проучи финансовото състояние на пенсионните фондове и ефективността на надзор върху тях. Тя бе подкрепена от депутати от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. С подписите си в искането не се включиха народни представители от ГЕРБ и "Атака".
Повод за създаването на временната комисия са предложените от управляващата коалиция промени в пенсионното осигуряване. Те засягат интересите на стотици хиляди българи, които са родени след 1959 г. Със Закона за държавния бюджет за 2015 г. бяха направени изменения в Кодекса за социално осигуряване, които засягат всички българи, тепърва започващи трудовия си стаж и пенсионното си осигуряване. Те ще правят вноските си за втора пенсия не в универсалните фондове, а в НОИ. Предвидено бе, ако решат, да могат да се местят в универсални фондове. С наредба, която все още не е приета, ще се посочва как точно ще става това.
"След като бяха приети от парламента промените в края на миналата година, премиерът Бойко Борисов спря действието им и така на практика суспендира гласуван закон. Това е нарушение на Конституцията", заяви за ДУМА депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев. Той припомни, че в края на миналата година правителството е обещало да внесе предложения за детайлно решаване на проблема с пенсионните фондове.
"Преди да вземем управленско решение за съдбата на 8 млрд. лв., които са собственост на българските граждани, ние сме длъжни да се запознаем с предлаганите от управляващите евентуални промени. Ние от БСП действаме на принципа три пъти мери, един път режи. За разлика от ГЕРБ, които първо режат, а после се чудят какво да правят", допълни Гечев. 
Едно от притесненията на народните представители е, че предлаганите промени може да окажат влияние не само върху пенсионно-осигурителните дружества, а и върху финансите на цялата държава. "Евентуалното прехвърляне на средства от пенсионните фондове към НОИ би имало съществено въздействие не само върху държавните финанси, но и върху цялата финансова система на страната", пишат в мотивите си депутатите. Според тях временната комисия ще има превантивен ефект за осигуряване стабилността на пенсионните фондове. "Необходимо е също така да се провери ефективността на контрола от страна на Комисията за финансов надзор върху универсалните фондове", допълват мотивите си народните представители.
Комисията да се състои от осем члена - по един от всяка парламентарна група, като в тази бройка влизат председателят й и заместникът й. Срокът, за който се създава, е 1 месец. В работата й ще участват представители НОИ, КФН и пенсионните фондове, съобщи Румен Гечев.


 

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

С 60% намаляха пътниците на БДЖ

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 127

Макрон направи промени в правителството

автор:Дума

visibility 0

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

180 места в Скупщината има партията на Вучич

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 311

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 647

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ