09 Април 2020четвъртък05:24 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Интервю

Кольо Колев: БСП да решава проблемите си вътре след есента

Избирателите отрекоха политическата система, предстоят важни и мръсни местни избори, казва известният социолог от "Медиана"

/ брой: 107

автор:Валентин Георгиев

visibility 2561

"ГЕРБ загубиха 70 хиляди, сега правят акции, за да оцелеят" 


- Г-н Колев, в изборите видяхме, че нито ГЕРБ печели с много, нито БСП губи с много. Какъв е коментарът ви за отминалия вот?

- Най-яркото е ниската избирателна активност, изключително ниска. Разни анализатори започнаха да обясняват как била съвсем нормална. Нищо подобно, просто няма други такива избори с толкова ниска избирателна активност. Изключвам тук частичните избори през 2007 г. за Европарламент, но те не трябва и да се смятат, защото това беше след началото на членството на България, пък и структурите на Европарламента и на институциите бяха съвсем различни. Така че: да, безпрецедентно ниска избирателна активност, която определено би трябвало да светне като червена лампичка за всички политически партии, не само за БСП и ГЕРБ, а и за останалите. Това е една обществена делегитимация на всички политически партии, грубо казано - "абе, няма и да ви гласуваме".

- Може ли да се каже, че всъщност негласуващите са протестен вот, който отива при гласуващите.

- Точно така.

- Тоест незаинтересованост и неглижиране на цялостната политическа система и класа.

- Точно така, точно това казаха избирателите като цяло и го казаха на всички политически партии. Т. е. загубата на БСП не е в гласовете или в процентите, както се опитват да го изкарат, загубата е, че тя претендираше да се легитимира като сериозната опозиция, а не беше припозната като такава от избирателите. Те просто я припознаха едва ли не като "те са същото като ГЕРБ", ама говорят малко по-различно. ГЕРБ съответно си направиха своите изводи - дитирамби пак от купените клакьори, каква чутовна победа, каква страшна победа! Глупости на търкалета. Те загубиха със 70 хиляди и никога не са получавали толкова малко гласове на никакви избори. Те загубиха 70 хиляди гласа в сравнение с предишните европейски избори. Така че за никаква победа, особено пък радостна, не може да става дума. Дето се казва, още една такава победа и просто става загуба. Но те очевидно си направиха своите изводи. Бойко Борисов обещава разчистване на Авгиевите обори, как безжалостно ще накаже всички власти, които са злоупотребили с власт; всякакви такива неща, директно обърнати именно към проблема за отдръпването на избирателя.

- Може ли да се каже, че процесът, който започна в ГЕРБ, е пречистване, или той е просто разчистване на сметки? Някаква промяна в поведението и политиката на тази партия може ли да се очаква?

- Не, в случая не става въпрос за разчистване на сметки и за чистене, става въпрос за оцеляване. До голяма степен е една пиар акция, тъй като очевидно и там си дават сметка за какво става дума - от една страна, за загуба на авторитет, и то сериозен, което, разбира се, предвещава тежки времена за управляващата партия. Съответно те взимат мерки по някакъв начин да демонстрират пречистване, обновление, ново начало и прочее с идеята да си върнат частица от загубения авторитет. Това е в основата на процесите. Разбира се, Цветан Цветанов беше голям бонус за ГЕРБ като машина за печелене на избори, но от друга страна, той носеше тотална щета в имиджов план и огромна загуба на авторитет при всяка своя поява в медиите. Съвсем естествено, когато се срива името на партията, първо се жертва този, който най-много влияе върху този процес. Така че това е причината да се стигне до неговото отстраняване. Идеята беше евентуално Цветанов да остане да работи, както се видя по-късно от интервюто с г-н Борисов - да остане да работи, обаче да изчезне от медиите, от публичността. Нещо, което той не прие, и съответно беше изхвърлен.

- Предстои конгрес на БСП с доста спорове и напрежение дали и как да се избира нов председател, след като Корнелия Нинова обяви, че подава оставка. Според вас как ще повлияе това не само на участието на БСП в следващи избори, но и в обществено-политическия живот?

- Ако БСП не се спретне бързо да си реши тези проблеми и ако нещата се проточат във времето, това ще бъде много трагично за самата партия, тъй като предстоят изключително важни, нека отсега да кажем - изключително мръсни избори, каквито са обикновено местните. Ако БСП тръгне към тези избори, без да си е решила проблемите вътре, това би било според мен фатално. Нищо добро няма да очаква партията. Разбира се, според мен най-доброто решение е томахавките от всички страни да бъдат заровени в името на наближаващите избори и въпросът за оставки, за властта вътре в партията и т. н. да бъде решен след изборите. Друг е въпросът, че обикновено когато има един разумен избор, се търсят още 5-6 други...

- А за ВМРО наличието на двама евродепутати означава ли, че тази партия има бъдеще въпреки своето доста противоречиво и спорно минало?

- Дали има бъдеще? Най-малкото сега, към момента, те са в относително добра позиция, успяха да преминат бариерата за избори, легитимираха се като носители на идеята за Европа на патриотите. Но доколко има бъдеще, до голяма степен зависи от това дали ще се появят на терена нови играчи. Без всякакво съмнение има търсене на нещо ново в политиката, на политическа алтернатива, главно в БСП и отделно в ГЕРБ. Към момента ВМРО специално успя да се стабилизира и да заеме все пак някакво място на политическата карта, което е добре за тях. Но за бъдеще нека да видим какво ще стане. То зависи и от неща, като, да кажем, сделката за F-16, с колко ще ни натоварят и колко допълнително ще ни струва тя. Това, разбира се, се приписва както на управляващите, така и на Каракачанов като министър на отбраната.

- А ДПС продължава ли да бъде балансьор въпреки Пеевски?

- ДПС никога не е спирало да бъде този балансьор. Разбира се, то малко или много бива скрито, заметено лекичко под черджето, че във всички кризисни моменти те подкрепиха управляващата партия независимо от приказките колко лошо управлява. И от техните действия се вижда, че те си играят скрито с управляващите, и не смятам, че ще спрат тази игра, най-малкото докато имат изгода от нея.

- БСП се върна в парламента. Какво очаквате от този парламент оттук нататък?

- Честно казано, не очаквам нищо особено положително. Що се отнася до напускането и връщането в парламента - беше правилно, когато БСП излязоха от парламента във връзка с Изборния кодекс, и беше неправилно, беше грешка постоянството в това отношение. Да, направи се необходимата демонстрация, но нямаше нужда от нищо повече. Как ще се развият нещата? По същия начин. Дълбоко се съмнявам, че ГЕРБ са си направили някакви изводи, че са си извадили някакви поуки от цялата ситуация, че ще започнат да бъдат по-кооперативни, че ще се опитват да играят като нормална политическа партия, която не възприема самото мнозинство като тояга, с която да бие върху малцинството. Така че ще продължат по същия начин до следващата криза.

- А скандалите в обществото? Те поутихнаха като че ли след тази победа на ГЕРБ. Ще продължават ли?

- Както казах, тази победа на ГЕРБ е такава, че още една такава и просто няма да им трябва загуба. Скандалите няма да затихнат по никакъв начин. Обществото малко или много е настръхнало и продължава да е осторожно по отношение на осребряването на властта, злоупотребите на властта с оглед на облагодетелстване. Всичко това си остава, нали? Мария Габриел каза: ама ние получихме прошка. Не, не сте получили прошка. Негласуването беше удар върху вас, от една страна, но може би сте получили известна отсрочка. Само че, за да може да се възползват от тази отсрочка, ГЕРБ ще трябва да не допуска повече скандали. Но пък причината за скандалите въобще не е в желанието да има скандали, тя е в три неща: съчетанието на арогантност, алчност и некадърност. След 10-годишна негативна селекция в администрацията нито едно от тези неща не можем да предположим, че ще отсъства, повтарям: арогантност, алчност и некадърност. Да предположим, че изведнъж администрацията ще стане страшно компетентна, по-малко арогантна, по-малко алчна, честно казано, за мен е дълбоко съмнително. Така че скандалите ще продължат.

- Каква е прогнозата ви за предстоящите местни избори, активността на тях ще бъде ли по-голяма?

- Местните избори като цяло са, както се казва, много по-близо до кожата и в този смисъл събуждат доста повече интерес, ако щете. И като всички местни избори те ще бъдат, разбира се, безкрайно мръсни, тъй като освен нормалните партийни заигравки тук имаме заигравки на регионални, местни, корпоративни интереси, групи, местни феодали, на огромно купуване на гласове, на принудителен вот. Всичките неща, на които се нагледахме досега в последните десетилетия. Така че те определено ще бъдат едни доста мръсни, гадни избори, но ще бъдат изключително важни, защото те наистина ще покажат хоризонта на това управление - дали то ще може да издържи поне още 6 месеца или още 1 година.

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 68

Трезорите предлагат кредитна ваканция до 6 месеца

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 68

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 296

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 105

/ брой: 68

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ