30 Септември 2020сряда12:54 ч.

Европа

Колкото по-силни са нашите съседи, толкова по-силен и стабилен ще е и ЕС

/ брой: 144

автор:Дума

visibility 1

Кристиан Вигенин
евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП

През изминалата седмица Партията на европейските социалисти (ПЕС) организира четири тематични форума, посветени на широк набор от политики, които да допринесат за обновяването на Основополагащата програма на партията. Участие в  различните дискусии взеха представители на европейски социалистически партии - членове на ПЕС, евродепутати, представители на гражданския сектор, академичните среди и активисти на партията. Дискусиите са продължение на провелия се през ноември 2011 г. Конвент на ПЕС и са част от цялостния процес на консултации по обновлението на основния програмен документ на ПЕС. Те бяха организирани в четири тематични области - "Справедлива икономика", "Равноправни общества", "Справедлив свят" и "Активна демокрация".
В рамките на тематичния панел "Справедлив свят" имах възможност да обсъдя с участниците на форума визията на социалистите за Политиката на съседство на ЕС и Политиката на разширяване. Осъществяването на обща външна политика на ЕС все още е предмет на сложна институционална и национална координация. Еврокомисарят по разширяването и политиката на съседство Щефан Фюле и върховният представител на Съюза по въпросите на външната политика и заместник-председател на Еврокомисията Катрин Аштън са излъчени от нашето политическо семейство и това дава възможност да има по-голяма чуваемост за нашите идеи. Не бива да забравяме обаче, че мнозинство в Съвета на ЕС все още имат лидерите от дясното политическо пространство. Надяваме се победата на социалиста Оланд във Франция да внесе нова динамика както по отношение на финансовото управление в ЕС и мерките за излизане от кризата, така и по отношение на външната политика.
ЕС често е критикуван заради този бавен и сложен институционален механизъм на вземане на решения. Терминът "обща външна политика на ЕС" все още буди усмивки у нашите партньори, както и в много европейски столици, но определено се полагат усилия в тази посока, все по-често с конкретни резултати. Задача на социалистите е да продължим развитието на този механизъм, за да го направим по-ефективен, а резултатите от общата външна политика - по-видими и разбираеми за европейците. До голяма степен бавните и понякога неуверени външнополитически действия на съюза се дължат на факта, че основа на нашите външнополитически действия са ценностите и принципите, върху които е основан ЕС, и които са залегнали в договорите - мир, стабилност, просперитет, демокрация, отстояване на човешките права и гражданските свободи, равноправие и върховенство на закона. В сравнение с други големи актьори на международната сцена, които имат ясно дефиниран собствен национален интерес и го преследват систематично, основна цел на ЕС наистина е да влияе положително върху развитието на политическите и икономическите процеси у своите съседи - както на Изток, така и на Юг. Убеден съм, че колкото по-силни и стабилни са нашите съседи, толкова по-силен и стабилен ще бъде самият ЕС, затова нашата подкрепа за тях трябва да продължи.
В момента Европейският парламент подготвя позицията си по новите финансови инструменти на ЕС за външна помощ за следващата финансова рамка 2014 - 2020 г., сред които и Инструмента за съседство и Инструмента за предприсъединителна помощ, като за последния аз съм докладчик и преговарящ от името на парламента. С радост трябва да отбележа, че визията на социалистите по тези въпроси намира все по-голямо отражение в този тип законодателство. Все по-голямо внимание се обръща на социални цели, към които да е насочена европейската помощ, създаването на заетост, социалното включване, засилване на социалния диалог, укрепване на капацитета на неправителствените организации и привличането им в процеса на правене на политики, осигуряването на равноправие между половете, фокусът върху хора с увреждания и др.; по наше настояване напредъкът в реформите пък вече ще се оценява и чрез измерители в социално-икономическата сфера. Друг особено важен аспект е демократичният контрол - в подготвения от мен проект настоявам за ангажирането на националните парламенти на страните-кандидатки в изработването на националните стратегии за подготовка за членство и упражняването на контрол над тяхното прилагане.
В рамките на дискусията имахме възможност да обърнем специално внимание на политиката по разширяването на ЕС. За съжаление в последните години дебатът по разширяването на ЕС като че ли беше оставен главно в ръцете на скептиците, което имаше силен неблагоприятен ефект върху общественото мнение в редица страни-членки. Този скептицизъм би навредил на страните-кандидатки, но се отрази и на България и Румъния, които все още са пред вратата на членството в Шенген, а някои страни-членки възнамеряват да запазят ограниченията за достъп до техния пазар на труда на работници от двете страни до последния възможен срок. Аз смятам, че като представители на най-проевропейското политическо семейство ние не бива да се страхуваме от общественото мнение, а да се опитаме да му повлияем с аргументи в подкрепа на разширяването на ЕС, защото то допринася за важни икономически, политически и социални реформи в страните-кандидатки, а в същото време създава нови възможности и има добавена стойност за целия Евросъюз. В тази връзка настоявам и за повече прозрачност, като във всеки годишен доклад за напредъка на страна-кандидат Еврокомисията да прилага и анализ за въздействието на европейската финансова подкрепа върху реформите - така европейските граждани ще знаят какъв конкретен резултат се постига със средствата, които като данъкоплатци са предоставили на страните-кандидатки през европейския бюджет.
Процесът на консултации и обсъждане на основополагащата програма на ПЕС ще продължи по време на конгреса на ПЕС в края на септември.

 

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 390

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 204

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 217

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 187

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ