09 Май 2025петък12:32 ч.

АБОНАМЕНТ:

АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД; „Доби прес“ ЕООД ; в редакцията на "ДУМА". Цени: 9 месеца - 153 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg АБОНАМЕНТ за онлайн изданието на вестник „ДУМА“ в PDF формат - в редакцията или на имейл abonament@duma.bg: 12 месеца - 105 лв., 6 месеца - 55 лв., 3 месеца - 30 лв., 1 месец - 10 лв. АБОНАМЕНТ за вестник „ДУМА“ 2025 година - каталожен номер 6: „Български пощи“ АД; „Доби прес“ ЕООД ; в редакцията на "ДУМА". Цени: 9 месеца - 153 лв., 6 месеца - 102 лв., 3 месеца - 51 лв., 1 месец - 18 лв. За повече информация тел. 02 9705 203 и 02 9705 216 отдел „Разпространение” на в-к ДУМА на ул. „Позитано” 20 А. E-mail: abonament@duma.bg

Колко всъщност струва сиренето и колко е надценката в магазина?

автор:Дума

visibility 2508

"Нямаме точна статистика, но се надяваме българското мляко у нас да е около 70%. Другото е внос, предимно от Унгария и Полша. Някои колеги казват, че няма достатъчно българско мляко, това не е вярно. Българско мляко има. По-скоро опира до качество. Но качеството струва пари. Когато фермера има достатъчно възможности, ще нахрани животните по-добре. Защото протеинът, за да го има в млякото, първо трябва да го има в животното", обяви пред businessnovinite.bg председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. 

"Стойността на сиренето не е трудно се изчисли. 7 литра мляко по текуща цена 1,30 лева е 9,10 лева. При производството цената е различна, но средно е 4 лева. До тук прави 13,10 без ДДС, с данъка става 16 лева. Това е цената на хубавото качествено сирене от производител. Всичко над него е надценка на търговеца. За съжаление някои търговци слагат 40-50% надценка, което е много", добави Зоров.

По думите на Зоров има пресни млека, където сухото вещество е само 12%. Това значи, че това мляко е почти 80% вода. Има тежки отклонения при някои продукти, категоричен е той. 

"Когато от "Активни потребители" направиха изследването на сирената и излязоха със скандални данни за големи количества вложена вода, тогава те казаха, че прекомерното количество вода в сиренето е опасно за здравето и това е точно така. Когато има много вода в едно сирене започват да се развиват микроорганизми. Като го сложите във вода, то започва да се разпада, вкусът го няма", обясни експертът. 

Сроред него трябва да има минимални изисквания, близки до тези по БДС. Според БДС водното съдържание е само 54 процента. Да дадем толеранс още 6%, тоест сиренето не бива да съдържа повече от 62% вода, смята той.

Зоров припомни, че сме имали положително търговско салдо на млечни продукти, а сега е отрицателно. Той цитира официална статистика, според която е намален износът на български продукти, включително и за Румъния.

Общините не са получили нито лев за инвестиции

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 82

Ще събираме разделно пепелта и саждите от печките

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 82

Брюксел дава България на съд заради пътните такси

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 82

Експерт: Свободните цени на тока сега ще са високи

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 82

Мецола заплаши със съд Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 82

Тръмп преименува и Персийския залив

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 82

Накратко

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 82

Един път завинаги

автор:Александър Симов

visibility 165

/ брой: 82

Като част от народа

автор:Нешка Робева

visibility 161

/ брой: 82

Победата, която донесе Свободата

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 82

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ