19 Април 2024петък22:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Колко всъщност струва сиренето и колко е надценката в магазина?

автор:Дума

visibility 1022

"Нямаме точна статистика, но се надяваме българското мляко у нас да е около 70%. Другото е внос, предимно от Унгария и Полша. Някои колеги казват, че няма достатъчно българско мляко, това не е вярно. Българско мляко има. По-скоро опира до качество. Но качеството струва пари. Когато фермера има достатъчно възможности, ще нахрани животните по-добре. Защото протеинът, за да го има в млякото, първо трябва да го има в животното", обяви пред businessnovinite.bg председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. 

"Стойността на сиренето не е трудно се изчисли. 7 литра мляко по текуща цена 1,30 лева е 9,10 лева. При производството цената е различна, но средно е 4 лева. До тук прави 13,10 без ДДС, с данъка става 16 лева. Това е цената на хубавото качествено сирене от производител. Всичко над него е надценка на търговеца. За съжаление някои търговци слагат 40-50% надценка, което е много", добави Зоров.

По думите на Зоров има пресни млека, където сухото вещество е само 12%. Това значи, че това мляко е почти 80% вода. Има тежки отклонения при някои продукти, категоричен е той. 

"Когато от "Активни потребители" направиха изследването на сирената и излязоха със скандални данни за големи количества вложена вода, тогава те казаха, че прекомерното количество вода в сиренето е опасно за здравето и това е точно така. Когато има много вода в едно сирене започват да се развиват микроорганизми. Като го сложите във вода, то започва да се разпада, вкусът го няма", обясни експертът. 

Сроред него трябва да има минимални изисквания, близки до тези по БДС. Според БДС водното съдържание е само 54 процента. Да дадем толеранс още 6%, тоест сиренето не бива да съдържа повече от 62% вода, смята той.

Зоров припомни, че сме имали положително търговско салдо на млечни продукти, а сега е отрицателно. Той цитира официална статистика, според която е намален износът на български продукти, включително и за Румъния.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ