01 Април 2023събота17:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°. Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°.

Колко всъщност струва сиренето и колко е надценката в магазина?

автор:Дума

visibility 401

"Нямаме точна статистика, но се надяваме българското мляко у нас да е около 70%. Другото е внос, предимно от Унгария и Полша. Някои колеги казват, че няма достатъчно българско мляко, това не е вярно. Българско мляко има. По-скоро опира до качество. Но качеството струва пари. Когато фермера има достатъчно възможности, ще нахрани животните по-добре. Защото протеинът, за да го има в млякото, първо трябва да го има в животното", обяви пред businessnovinite.bg председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. 

"Стойността на сиренето не е трудно се изчисли. 7 литра мляко по текуща цена 1,30 лева е 9,10 лева. При производството цената е различна, но средно е 4 лева. До тук прави 13,10 без ДДС, с данъка става 16 лева. Това е цената на хубавото качествено сирене от производител. Всичко над него е надценка на търговеца. За съжаление някои търговци слагат 40-50% надценка, което е много", добави Зоров.

По думите на Зоров има пресни млека, където сухото вещество е само 12%. Това значи, че това мляко е почти 80% вода. Има тежки отклонения при някои продукти, категоричен е той. 

"Когато от "Активни потребители" направиха изследването на сирената и излязоха със скандални данни за големи количества вложена вода, тогава те казаха, че прекомерното количество вода в сиренето е опасно за здравето и това е точно така. Когато има много вода в едно сирене започват да се развиват микроорганизми. Като го сложите във вода, то започва да се разпада, вкусът го няма", обясни експертът. 

Сроред него трябва да има минимални изисквания, близки до тези по БДС. Според БДС водното съдържание е само 54 процента. Да дадем толеранс още 6%, тоест сиренето не бива да съдържа повече от 62% вода, смята той.

Зоров припомни, че сме имали положително търговско салдо на млечни продукти, а сега е отрицателно. Той цитира официална статистика, според която е намален износът на български продукти, включително и за Румъния.

Алкомет“ е Инвеститор на 2022 година

автор:Дума

visibility 187

Полша ограничава вноса на украинско зърно

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 63

Българин е задържан в Белгия за тероризъм

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 63

И чехите не искат пенсионна реформа

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 63

Вашингтон отряза Киев за изтребители Ф-16

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 63

Номер Едно

автор:Боян Бойчев

visibility 408

/ брой: 63

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ