29 Юли 2021четвъртък05:41 ч.

На фокус

Колко пари има да си прибира държавата

Вземанията стигнаха близо 30 милиарда лева, които никога няма да влязат в хазната

/ брой: 99

автор:Евгени Гаврилов

visibility 329

За периода 2017-2020 г. българските приходни агенции са отписали данъчни задължения за над 10 милиарда лева. Според служебния финансов министър Асен Василев всяка година се отписват по около 2-3 милиарда лева несъбрани данъци. По информация на директора на Националната агенция за приходите Румен Спецов общата дължима сума от трудно събираеми данъци към момента е 9,9 милиарда лева, но не стана ясно дали за тези пари има обезпечения от фирмите. Спецов твърди още, че в момента се подготвя анализ защо се е стигнало до отписване на данъчни задължения и дали те са на фирми в ликвидация или са отписани по давност. 

Макар конкретният размер на отписаните задължения специално за периода 2017-2020 г. да се изнася за първи път публично, в него няма нищо ново. В началото на 2016 г. НАП доби законово право служебно да отписва задължения. Дотогава агенцията не можеше да го прави, поради което държеше на отчет несъбираемите вземания за целия преход от началото на 90-те години досега. Те нарастваха като лавина с нови милиарди всяка година. В един момент начислените лихви по дълга ставаха по-големи от самата главница. Както се вижда от изнесената от министър Василев справка, 6 от 10-те отписани милиарда през посочените четири години са всъщност служебно начислени лихви от 2006 г. насам. Цялата служебно отписана сума от началото на 2016 г., откогато приходната агенция има това право, до края на 2020 г. всъщност е 20 милиарда лева. 

Отписване

През 2016 г. се състоя голямото отписване на дългове от 90-те години насам - 10 милиарда лева за една година, основната част от които също бяха лихви. Голяма част от тези пари са разкрития по ревизионни актове. В един момент НАП бе стигнала до допълнително разкрити приходи чрез ревизии от по 2-3 милиарда лева годишно. Стигне ли се обаче до ревизия, която обикновено е за 5-годишен период, шансовете сумата да бъде събрана рязко намаляват. Милиардите, за които говори Асен Василев, показват единствено, че дълги години приходната агенция е била само регистратор на данъчните измами. А НАП би работила добре, ако е силна в превантивния и текущия контрол и изобщо не се налага да начислява несъбираеми милиарди, които после да се прави, че събира. Знае ли някой в тази държава какъв е точният размер на данъците, които не са събрани или са опростени?

Още преди две години приходната агенция смяташе да отпише 85% от несъбраните към 2017 г. данъци. Те се изчисляваха на 29,780 милиарда лева, а частта, която трябваше да бъде отписана, бе около 20 милиарда лева. Тези данни са от одита на Сметната палата на дейността на НАП по събирането на данъци, осигуровки и всички останали държавни вземания в периода 2013-2016 г.

Размерът на несъбраните данъци е малко над половината бюджет на държавата. Сметната палата изненадващо изтри голяма част от съпътстващите таблици с информация за просрочените публични вземания и извършените мерки по тяхното събиране. Обяснението бе, че заличаването се наложило, тъй като има данъчна тайна. Под обществен натиск обаче Сметната палата възстанови важни данни от одита си. От съпътстващите го приложения стана ясно, че НАП е отписала като несъбираеми над 10 милиарда лева публични вземания до 2016-а. Причина за впечатляващата сума опростени задължения към хазната е законовата промяна в началото на 2016 г., за която вече стана дума. Тя позволи служебно отписване на всички държавни вземания с изтекъл 10-годишен давностен срок.

Одит

Според заличените и после възстановени в одита на Сметната палата данни се вижда, че към началото на 2017 г. НАП има да събира колосална сума просрочени данъци и вноски - 29,780 милиарда лева. 53 на сто от тях бяха определени като трудносъбираеми, а 32 на сто - като несъбираеми. Това са задължения основно на фирми фантоми, на дружества с прекратена регистрация, регистрирани на името на клошари, покойници, социално слаби. Огромната сума включва вземания, установени с ревизионни актове, свързани най-вече с измами по ДДС. Близо 54 на сто от всички отписани вземания представляват начислени лихви за забавяне на плащането. 

Още през март 2018 г. гражданското сдружение БОЕЦ разкри, че несъбраният и източен ДДС надхвърля 16 милиарда лева, и подаде сигнали до прокуратурата, Еврокомисията и други институции. Сдружението поиска и допълнителна информация от НАП, показваща мащабите на укритите и отписани данъчни задължения, но тя бе отказана. Съдът обяви обаче, че НАП няма право да крие данни за несъбраните данъци. Решението на Видинския административен съд бе заради отказа на НАП да отговори на въпроси за отписаните данъчни и осигурителни задължения, за несъбраните корпоративни данъци, установени с ревизии, и за приходите, които хазартният бизнес би трябвало да плаща в държавния бюджет за периода 2009-2016 г.  Съдът е приел доводите на БОЕЦ, че приходната агенция не може да крие важни за обществото факти.

При старото си ръководство приходната агенция реално е работила за събирането на едва 399 милиона лева дългове. От данните на НАП се вижда, че най-голяма е сумата на несъбрания ДДС от влезли в сила ревизионни актове през 2011 г. - 1,1 милиарда лева. През следващите години той се движи около 500-600 милиона лева годишно, като в същото време общата сума на допълнително установените задължения при ревизии по всички видове данъци е към 1,7-1,8 милиарда лева годишно.

Ревизии

В справката на бившата шефка на НАП се посочва още, че общата сума на установения при ревизии дължим ДДС за периода 1 януари 2000 г. - 31 декември 2017 г. е в размер на умопомрачителните 16,2 милиарда лева. Уволнената наскоро Галя Димитрова посочва, че голяма част от тези задължения са в резултат от възлагане на ревизии от външни институции и прилагането на мерки за борба с данъчните измами. Всъщност, шефката на данъчните се опитва да обясни, че когато ревизиите се възлагат от външни институции или като мярка за борба с измамите, обичайно се стига до установяване на огромни задължения, които на практика са несъбираеми. Целта била да се подпомогнат наказателните производства, образувани от прокуратурата.

"Натрупването на тези огромни несъбираеми суми е невъзможно без участие на хора от висшите етажи на властта и без да има чадър върху тези престъпления", твърдят от БОЕЦ. Според различни публикации общата сума на несъбраните от НАП задължения по всички видове данъци, откакто се води подобна статистика, е в размер на около 25 милиарда лева. В огромна част от случаите става дума за вериги за източване на ДДС. И това са само официално регистрираните и документирани от НАП данъчни нарушения и измами.

В официален отчет НАП твърди, че през 2015 г. е изпратила 729 уведомления до разследващите за предполагаемо избягване на данъчни задължения в особено големи размери, но за същия период прокуратурата е образувала само 12 досъдебни производства. Това означава, че са образувани дела по по-малко от 2 на сто от подадените сигнали. През 2016 г. уведомленията до прокуратурата са станали 939, а образуваните досъдебни производства - 34, което показва, че има сериозен проблем, при който някъде се "къса нишката" в разследването на данъчните престъпления.

На кои компании НАП е отписала големи задължения

Haй-гoлeмият oтпиcaн дълг към xaзнaта oт eднa кoмпaния e в paзмep нa внyшитeлнитe 509 милиона лева и e oт фиpмaтa "Унитpeнд", кoятo вeчe нe фигypиpa в Tъpгoвcкия peгиcтъp. Задължения към хазната в paзмep нa 161,6 милиона лева има къpджaлийcкaтa фиpмa "Kopинa БГ", зaнимaвaщa ce cпopeд Tъpгoвcкия peгиcтъp c гoлям нaбop oт дeйнocти - oт пpoизвoдcтвo и тъpгoвия cъc cypoвини и пpepaбoтeни кoжи дo кypopтнa и тypиcтичecкa дeйнocт, pecтopaнтьopcтвo и xoтeлиepcтвo. Cъc зaдължeния в paзмep нa 72,4 милиона лева e peгиcтpиpaнaтa в Coфия "Пapтнep Лизинг", зaнимaвaщa ce c лизингoвa дeйнocт. Cпopeд Тъpгoвcкия peгиcтъp oбaчe oт eceнтa нa 2019 г. тя e в нecъcтoятeлнocт и тъpгoвcкaтa дeйнocт e пpeкpaтeнa.

C 66,8 милиона лева e зaдлъжнялa към HAП и плoвдивcкaтa "Пинoт тpeйдинг" c пpeдмeт нa дeйнocт внoc и изнoc, пpoeктиpaнe, пpoизвoдcтвo нa мaшини и oбopyдвaнe. Eднoличeн coбcтвeник нa кaпитaлa e кaнaдcкo дpyжecтвo. Близo 52 милиона лева пpocpoчeни зaдължeния към HAП имa и пepнишкaтa "Mини oткpит въглeдoбив", кoятo пpитeжaвa кoнцecиятa зa дoбив нa кaфяви кaмeнни въглищa кpaй миньорски град. Пocлeднoтo дpyжecтвo c нaд 50 милиона лева дългoвe към HAП e "Cинтия", зaнимaвaщo ce c тъpгoвия дo 2016 г., кoгaтo e oбявeнo в нecъcтoятeлнocт. C нaд 40 милиона лева задължения ca двe oт нaй-гoлeмитe пpeдпpиятия - "Kpeмиковци" (49 милиона лева) и "Бpикeл" (42,8 милиона лева). Oщe дeвeт кoмпaнии ca c пpocpoчeни зaдължeния към HAП oт нaд 30 милиона лева, пeт oт тяx ca coфийcки, a тpи - плoвдивcки. Ocтaнaлитe двe ca разложката "Пpoмишлeни cypoвини" и "Mинa Чepнo мope-Бypгac" cъc ceдaлищe в Бypгac.

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 116

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 149

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 126

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ