14 Април 2021сряда23:43 ч.

Любомир Доросиев

Колите втора употреба ще поскъпнат, а много търговци ще фалират

/ брой: 68

автор:Дума

visibility 471

Цените на автомобилите втора употреба ще се покачат с до 20%, но и много търговци, които внасят коли, ще бъдат принудени да се разделят с този бизнес. Главният виновник за негативната тенденция отново е пандемията и мерките, които бяха наложени заради нея, коментира пред economic.bg Любомир Доросиев, заместник-председател на Асоциацията на вносители на автомобили.

Една от причините за поскъпването е липсата на внос от страните, от които традиционно се вкарват автомобили - Германия, Франция, Италия. Пандемията накара много хора да свият доходите си и в момента, дори в тези страни, хората не продават колите си, а ги задържат. Това пък дава отражение върху цените, на които българските търговци купуват.

Доросиев коментира, че продажбите на автомобили втора употреба са намалели с до 50%. Пандемията накара много хора да са несигурни в доходите си и последното нещо, което мислят да закупят, е кола. Друг фактор за ниските продажби е и това, че потенциални купувачи от съседните държави не могат да идват в България, а преди пандемията това е било доста често срещано явление. По думите на Доросиев България е много добър балкански пазар, от който коли купуват македонци, гърци, сърби и др. Затруднената мобилност спъва и работата на търговците, защото не могат свободно да влизат на територията на други страни и да търсят добри и качествени коли, които да внасят на българския пазар.

Дори след края на пандемията цените на автомобилите няма да се върнат на старите си нива от по-рано, прогнозира Доросиев. Заради намаленото търсене много търговци ще са принудени да напуснат бизнеса с вносни коли. Заместник-председателят на асоциацията, в която членуват повече от 130 фирми, казва, че повечето от тях трупат големи загуби и повече от 50% ще фалират.

Заради пандемията с над 10% са поевтинели наемите в столицата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 73

Хората не знаят за задължителните дистанционни водомери

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 73

Агросекторът у нас е с най-голям отлив на работници в ЕС

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

МЗХГ се сети да бори мора по пчелите

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 73

ЕС спира договорите за някои ваксини

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 73

Човек на Заев подаде оставка заради скандали

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 73

Дания ще депортира сирийски бежанци

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 73

Кратки новини

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 73

Почти катарзис

автор:Лозан Такев

visibility 135

/ брой: 73

Социалните бомби, заложени от ГЕРБ

автор:Ева Костова

visibility 178

/ брой: 73

Датата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ