02 Декември 2023събота07:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хоби

Колекционерската лудост и един неин поклонник

Разказ за Николай Колев, любопитните, търпеливите, търсещите и онези, които имат интерес към историята

/ брой: 159

автор:Ирен Танева

visibility 3603

Николай Колев е завършил "Философия" и "Културология" в Софийския университет "Св.Кл. Охридски". 14 години е бил учител по философия във Френската езикова гимназия в София. От 1998 г. е преподавател в Нов български университет. Четири години води "Салон за музика и рефлекси" с Илия Граматиков (преподавател в Музикалната академия). Работи и в Българската национална телевизия. Отначало е сценарист в предаването "Библиотеката". Бил е и негов продуцент. От ноември 2010 г. е в екипа на сутрешния блок "Денят започва с култура" - репортер, редактор, също негов продуцент. Носител е на награди от състезания по стендов моделизъм.

Като всеки отдаден на някакво хоби, Николай Колев е готов надълго и нашироко да разказва за него. Говори с увлечение, но пита на шега (разбира се) не изглежда ли прекалено милитаристично и кого въобще би заинтересувало сглобяването на умалени модели на бойни машини (танкове, джипове, оръдия и др.), както и оформянето на човешки фигури.
Всичко започва доста отдавна - още в детството му, по времето на социализма. С приятелите му събират войници, танкове, къщи, животни и всеки прави своя държава - миниобщество.
Малчуганите установяват строги правила - съставните части да изглеждат добре, да са достоверни. Тогава обаче трудно се намират такива неща. Има ги най-вече по стрелбищата. А освен всичко друго, те са и едноцветни, еднообразни, неестетични - без особено красив външен вид.
Момчетата се опитват да ги направят по-цветни, по-елегантни, по-истински, но не сполучват особено. Малки са, пък няма и хубави бои, т.е. няма големи възможности за разкрасяване. Родителите носят от чужбина и материали, и готови фигурки.
Промяна започва в началото на 80-те години на миналия век: на софийската улица "Козлодуй" се появява първият специализиран магазин за стендови модели. В него има витрина с напълно реалистични, красиви, с подходящ мащаб войници. И тогава порасналото момче разбира, че това ще бъде неговото хоби. Понеже от малък рисува и то съвсем не зле, неговото увлечение сега вече се преобразува в занимание със стендов моделизъм.
По-късно, през 90-те години, по обясними причини, няма легален внос. Има "черен". "Пристрастените" купуват танкове в апартаментите на хора, които пътуват и носят от чужбина. Тогава се създават и първите моделистки общества - нарояват се много бързо. Започват дори и да враждуват помежду си - типично по български, а може би не само.
Николай Колев остава малко встрани от тях. Интересува се и се специализира само в изработването на модели.
А те се продават на комплекти в кутии. Съдържат голямо количество детайли и инструкции за сглобяване (лепене). След сглобяването се оцветяват. Следват се много точни цветови нюанси, за да е всичко достоверно. За всяка националност цветовете и нюансите на машините и униформите на войниците са различни.
Николай Колев изработва модели само от северноафриканския фронт през Втората световна война - периода 1941-1943 г. Съсредоточил се е в този период и тази линия на военни действия, защото са по-екзотични, по-необичайни, непознати, а оттам - и по-интересни.
Въобще - това хоби много образова. Когато човек му се е посветил, търси информация в интернет, проучва историята на техниката и войските, купува книги, справочници.
При изработката на моделите е нужна специална светлина - тя не трябва да е прекалено силна, а по-скоро студена. Работи се в проветриво помещение.
Изисква се и грижа за самия себе си - лепилата и някои от материалите донякъде са вредни. Определени бои могат да бъдат набавени предварително, други се купуват според конкретния модел. Всичко се търси в специализирани магазини - в тях има модели, книги, бои - каквото е необходимо.
За Николай Колев моделите не са свързани със сантимент. Като игра е. Ценен е самият процес на изработване, той носи знания. Затова няма любим модел.
Понякога се налага състаряване - с различни материали. Имитира се ръжда, разтечено масло от двигателя, прах, пясък. Някои моделисти правят цели диорами (разполагат моделите така, че да се получи представа за пространствено изображение), а той обича фигурките да са поставени в някаква интрига - интересно му е всеки модел да разказва някаква история. Получава се миниразказ: фигурките си подават нещо или играят някаква игра - така стават уникални.
Оригиналният им вид рядко го удовлетворява, затова ги променя. Има например камион - ремаркето му е направено като кухня. И там - яйца, прибори за хранене, чували с картофи, зеленчуци и т.н. - всичко, което може да се намери в една полева кухня. А фигурките готвят, хранят се, режат си хляб...
Извън другото - Николай Колев е участвал в състезания, но от доста години е престанал, вече не чувства необходимост, работи за себе си. Той сам проектира индивидуалните модели. Ето как става това: първо стриктно следва последователността на слепване на детайлите, докато се стигне до цялостната постройка на машината, да кажем танк. Боядисва се с аерограф - уред с компресор, който изстрелва боята и я нанася равномерно. Позволява да се получат камуфлажните схеми.
Работата с аерограф се усвоява сравнително лесно. В комплектите има и графики, инструкции и схеми за сглобяване. Оттук нататък е най-трудната част - да стане "картината" възможно най-достоверна: с ръждата, лопатите, брадвите, които са разположени по танка. Това е най-трудното и най-интересното.
При фигурките техниката е чисто художническа - да се изрисуват всички детайли: копчета, катарами, знаци (орли, звезди) и т.н. Най-популярният мащаб е 1:35. Позволява оптимална детайлировка. При по-големите мащаби могат да се видят дори шевовете на униформите. Те обаче са предназначени за хора с вкусове, по-различни от тези на Николай Колев.
Мащабът, в който той работи, е най-разпространен. Има и по-малки - позволяват да се направи масова сцена, но се губят детайлите. Мащабът се избира в зависимост от времето за работа и дори от мястото за съхраняване.
Времето е много важно. Затова Николай Колев вече рядко изработва модели. Танк - според сложността, детайлите и модела, отнема между 1 и 3 месеца, а понякога - и повече. Човече - съобразно униформата, дали носи пушка, лопата или нещо друго, 4-5 часа.
По-големият брой детайли правят модела по-ценен. Не е задължително да има всичко, но има неща, без които не може: оръдие, вериги, колела (за бойните машини).
Първият модел, който Николай Колев изработва, е кола от началната фаза на войната. Не го пази, защото е зле направен, а човек се усъвършенства. Много обаче е пренаправил с цел да подобри качеството, външния вид, достоверността.
Често изработва модели по поръчка, за хора, които имат интерес, но по различни причини не могат да ги направят. Доста от тях - и за хора извън България. Един французин урежда в гаража си малък музей на десанта в Нормандия. За него Колев изработва почти всички машини на въоръжение в САЩ тогава, войници и един разрушен немски бункер.
С направата на модели по поръчка са свързани и някои любопитни случки. Ето и една от тях, която май на моменти не е особено забавна.
Когато подготвя модел за един от българските колекционери, намирането на консумативи му отнема много време. Търсенето продължава три месеца, клиентът се усеща засегнат и... решава да му отмъсти. Подлага го на "телефонен тероризъм". През трите месеца упорито звъни. Накрая започва да плаши с физическа разправа. Потърпевшият се обажда в полицията, има свидетели, прави си разпечатки на разговорите. Извикват ядосания клиент. А той не вярва, скарва се на полицая. Мисли, че е подставено лице. От полицията съветват г-н Колев да приеме среща, на която прибират притеснителя в районното управление. Неслучайно се казва: "Всичко е добре, когато завършва добре."
Моделите, които нашият герой е изработил, са много и той няма как да ги изброи точно, но може би фигурите са над 2000 - в различни мащаби. Направени са за него и за други хора. Над 500 са машините. А личната му колекция наброява над 800 фигури и около 150 машини. В момента например прави британски камион.
А що се отнася до уменията, които са необходими, когато човек се занимава със стендов моделизъм - изискват се точна ръка и добро зрение. Николай Колев споделя, че който не е запознат и няма отношение, като го гледа как работи, се изнервя, губи търпение. Когато обаче си увлечен, встрастен, за "търпение" въобще не може да се говори. Разказва също, че се е учил от практика и гледане на снимки на готови модели. Но като цяло - стендовият моделизъм не се учи.
Работи на малка масичка у дома си. Ползва макетен нож, пинсети, клещи, ножици, четки за боядисване... За него това е почивка, разтоварване, на моменти - чиста медитация, любопитство, колекционерска лудост - да намериш нещо, което никой досега не е открил. Скъпо хоби е, но когато човек е "пристрастен", това няма толкова голямо значение.
Николай Колев съхранява моделите в голям гардероб у дома си, прибрани в кутии. Оптималният вариант би бил да са в специални витрини, но не всеки има тази възможност. Българските моделисти често пътуват, участват в различни състезания. Ако обаче искаш да направиш модел за изложба или състезание, е необходимо много време. А Николай Колев предпочита за това време да направи три модела за себе си, които него лично да го удовлетворяват.
Извън България биват организирани и изложби, и състезания, но своето удоволствие от хобито си Колев не иска да превръща в състезание.
Стендовият моделизъм е хоби, което възниква много преди ерата на компютрите. Днес обаче е в конкуренция с техния свят и за съжаление... губи. Повечето моделисти са над 30-годишни. Това определено не е хобито на съвсем младите хора - техният темп на живот е друг. Затова трудно биха се заинтересували от стендов моделизъм. Знае се, всеизвестен факт е, че не е лесно да ги накараме да "отлепят" очи от екрана. При това в компютърните игри мащабът, скоростта и всичко останало е по-реалистично, по-близко до реалността. По тази причина хобито на Николай Колев никога няма да стане масово. А може би не е и необходимо. Нека му се отдадат тези, които имат интерес към историята, искат да научат нещо повече, любопитните, търпеливите, търсещите!Британски командоси                                                         Британски офицер


Британски танкисти


Британски части SAS

Германски танкисти


Германски щаб


Германски обоз


Германска полева кухня                                                                Николай Колев


Италиански пехотинци                                                                      Италиански танкист


Opel Blitz

Sd.Kfz. 250


 

Изграждането на"Хемус" ще се забави още с година

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 233

Близо 44 млрд. лв. е външният дълг

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 233

Натискали малки фермери да протестират

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 233

Само до 25% авансово за почивка или екскурзия

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 233

Стрелба по време на примирието в Газа

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 233

Лавров отиде в Скопие, но не през България

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 233

Унгария и Северна Македония заедно срещу такса "газ"

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 233

Приключи мандатът на китайския посланик у нас

автор:Таня Глухчева

visibility 254

/ брой: 233

Черна дупка

автор:Александър Симов

visibility 252

/ брой: 233

Залог, по-голям от електората

автор:Аида Паникян

visibility 288

/ брой: 233

Инат

автор:Деси Велева

visibility 263

/ брой: 233

Гьоков: Бюджетът замразява плащания

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ