21 Март 2019четвъртък15:43 ч.

Коледни сюрпризи, или подаръците за Рождество по света

Дори домашното сладко и изпеченият вкъщи пай се смятат за специален знак на внимание, който подчертава особеното отношение и душевността на жеста

/ брой: 243

автор:Альона Нейкова

visibility 1207

Традицията повелява Рождество Христово да се посреща с най-близките у дома, където под елхата са скрити различни подаръци за цялото семейство. Нека обаче направим своеобразно виртуално пътешествие, за да разберем какви коледни сюрпризи подготвят в някои страни по света.

В преобладаващата част на Европа (включително и в България) раждането на Исус се чества по Григорианския и Новоюлианския календар) на 25 декември. Затова и подаръците са в духа на католическите канони: свещи, фигурки на ангели, кръстчета, щолени, бадемови сладки, полезни вещи, играчки и топли одеяла. Много се ценят ръчно направените сувенири. И това може да са не само картички или плетени шалове и шапки. Дори домашното сладко и изпеченият вкъщи пай се смятат за специален знак на внимание, който с нищо не задължава, но подчертава особеното отношение и душевността на жеста.

Подаръците, купени от коледните базари, пъстрите молове и празничните щандове, често учудват както с красотата си, така и с оригиналността и дори със стойността. Роднините или си разменят много скъпи предмети, или залагат на съвсем символични. На Стария континент съществува и определена категория джунджурийки, предназначени за пощаджията, съседа, продавача от кварталната хлебарница и т.н. Обикновено те получават статуетки на Добрия старец и елените му, ръкохватки, подложки за чаши и други подобни мили нещица.

Като цяло, подготовката за Рождество в Германия протича доста шумно и помпозно. Едва към обяд на 24 декември улиците се изпразват, магазините се затварят, а хората се събират на трапезата, за да отдадат почит на Бъдни вечер. Малчуганите обаче бързат да си легнат по-рано, за да настъпи по-скоро утрото и да отворят коледните си подаръци на следващия ден. Преди това обаче изяждат последния бонбон от специалния Шоколадов календар, който се подарява (включително и в България) в началото на декември. Всъщност става дума за картонена кутия с отварящи се "прозорчета", в които са скрити 24 малки награди, служещи за утеха в досадното чакане на празниците. Всяка сутрин деца и възрастни си угаждат с лакомството, за да "ускорят" идването на Коледа.

Същинските подаръци се избират с голямо внимание, като на Рождество изпъква и прочутата практичност на германците: най-важното е предметът да е полезен. А напоследък все повече се залага на ваучери, предлагани и от доста реномирани магазини. Така всеки може да си купи нещо, което наистина желае. Доста позитивно се гледа и на козметичните сетове - стига да са качествени и от известни марки. Книги, билети за театър или концерт, бижута, часовници, електроуреди и резервации за екзотични почивки и круизи също са сред желаните подаръци в Германия. Непременно обаче поне месец по-рано се пише писмо на Дядо Коледа, за да знае той какво да остави в чорапа над камината. Любопитно е, че в Бавария тази отговорна задача е възложена на Ангела на Рождество Христово.

От друга страна, тефтери, бележници и органайзери не бива да се поднасят за празника на жителите на Федералната република, тъй като подобни предмети се смятат за намек, че човекът не е достатъчно стриктен и точен. А това си е направо обида за педантичните германци.

Италианците най-напред се стремят да осигурят подаръци на роднини и приятели. Без да се замислят, може да задраскат от коледния списък колеги и познати, за да похарчат по-значими суми за семейството си. Погрешно е схващането, че жителите на Ботуша си разменят за Рождество национални сладкиши и сувенири. Наистина, много са популярни кошниците с вино, сирене, грозде и други деликатеси. Уважително се отнасят и към хубави бонбони и качествен алкохол. Но най-желани за Коледа си остават марковите дрехи и красивите аксесоари: вратовръзки, портмонета, шалове, чанти, парфюми и др. Също така италианците нямат нищо против да получат за празника пари в брой. Но пък ще се намръщят, ако им връчите чорапи, бельо или козметика. Най-облагодетелствани са обаче децата, чиито родители се стремят да им изпълнят желанията за нов телефон, таблет, плейстейшън и т.н.

Французите се отнасят доста сериозно и отговорно към избора на коледни подаръци. И твърдят, че за целта изобщо не пестят средства. Но предпочитат да избират всичко по интернет, където може да се селектира качествена и оригинална стока на по-ниска цена. Според статистиката в родината на шампанското навръх Рождество се харчат за покупки онлайн около 10 млн. евро.

Най-популярни обаче са не материалните, а духовните подаръци, сред които на първо място са книгите, връчвани на деца, роднини, колеги и познати. На втора позиция са жестовете, свързани със забавлението и семейната почивка: билети за кино, дискове с анимации, музикални DVD-та, минибилярд, настолни игри, ракети за тенис и пинг-понг... Във Франция е прието на Коледа да се обръща внимание не само на най-близките, но и на далечни роднини и дори на бездомни хора, на които често се купуват нови дрехи и обувки. Не бива обаче да се подаряват вратовръзки, инструменти, тенджери и тигани. Козметиката пък се възприема като намек, че човекът не обръща достатъчно внимание на външния си вид. Парфюми може да си разменят само съпрузи или влюбени двойки. На жените смело подарявайте фишу: дори и да не си го сложат, непременно ще се похвалят пред приятелки. За господата добър избор е алкохолът, но не местният, а произведеният в други страни.

Коледа в САЩ винаги е придружена с безброй изненади. Американците много обичат да избират, поръчват и обмислят онова, което ще поднесат на близките си. По-голямо внимание се отделя на опаковката и количеството, отколкото на съдържанието. И тъй като в традиционните чорапчета не може да се поберат всички дарове, прието е те да се струпват под елхата. Пъстрите кутии и кашончета, "облечени" в ярка хартия и безброй панделки, може да съдържат както дребни сувенири, така и доста скъпи предмети. В Щатите ще се зарадват както на пуловер, така и на книга или смартфон. Важното е да са атрактивно поднесени.

Всъщност всеки подарък, независимо в коя страна по света се връчва на Рождество Христово, трябва да е символ на искрено внимание и безрезервна обич. Защото от значение е не сумата, похарчена за празника, а стремежът да се вдъхне вяра в силата на доброто.

Пак отлагат срока за концесията на летището

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 55

5000 таксита на протест срещу чужда компания

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 55

Появи се и трети кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 55

Гигантска експлозия в химически завод в Китай

автор:Дума

visibility 122

US-бомбардировач прелетя край Русия

автор:Дума

visibility 186

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

автор:Дума

visibility 154

Лидерите на ЕС решават днес дали да отложат Брекзит

автор:Дума

visibility 131

Страховитата система на забавачките

автор:Деси Велева

visibility 228

/ брой: 55

Не е за вярване - днес цензурират и цар Борис III

автор:Христо Георгиев

visibility 572

/ брой: 55

Събудете се, политици!

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 55